Avtor: Robert J. Tamasy – Mnogi med nami v poslovnem in poklicnem svetu smo svoje življenje usmerili v eno samo smer – prizadevanje za uspeh. Ali pa ste se kdaj ustavili in resno razmislili o tem, kaj uspeh pravzaprav je?

Ta misel me spominja na psa, ki uživa v preganjanju avtomobilov. Avto pripelje mimo in pes se zapodi za njim. Toda ali se pes kdaj vpraša, kaj bo storil, če bi avto dejansko ujel? Kaj bi naredil z njim? V nekem smislu je z uspehom podobno. Kariero začnemo z določenimi cilji in željami v mislih, z dosežki, za katere si prizadevamo. Toda kaj se zgodi, ko jih dosežemo?

Ob tem se spomnim na zgodbo o nekem direktorju, ki je govoril o vzpenjanju po pregovorni “lestvi uspeha”, ko pa je dosegel vrh, je ugotovil, da je lestev naslonjena na napačno steno.

V svoji lastni karieri sem dosegel vse cilje, ki sem si jih zastavil na začetku. Postati urednik časopisa? Odkljukano. Objaviti članek v reviji? Odkljukano. Postati urednik revije? Odkljukano. Napisati knjigo? Odkljukano. Vse to mi je uspelo doseči, in še mnogo več. Toda ali mi je katera od teh stvari, tudi če bi jih vse združil v eno, dala občutek popolne izpolnjenosti, končnega uspeha? Ne, ker bi vedno lahko storil še več, vedno so obstajali drugi ljudje, ki so dosegli več kot jaz – vsaj po mojem mnenju.

Včasih se zdi, kot da je uspeh tekmovanje na dirki, katere ciljna črta se vedno bolj oddaljuje. Napredovanje, povišanje plače, poklicno priznanje nas lahko za trenutek ali dva zadovoljijo, a kaj potem? Spoznal sem, da je resnični uspeh na koncu mogoče najti le v Njem, ki nam podeljuje sposobnosti, interese, darove in priložnosti, ki jih uporabljamo vsak dan.

Takole nas opozarja Peta Mojzesova knjiga 8:17-18: “Pa boš rekel v svojem srcu: Moja moč in sila moje roke mi je pridobila to bogastvo. A spomni se Gospoda, svojega Boga, kajti on je tisti, ki ti daje moč, da si lahko pridobivaš bogastvo…” Morda potrebujemo novo opredelitev oz. pogled na uspeh. Ne morem si predstavljati boljšega vira za to kot Sveto pismo:

Kako najdemo uspeh? Sveto pismo nam pove, da uspeha ne najdemo v tem, kar iščemo, ampak v tem, koga iščemo. “Naj knjiga te postave ne zapusti tvojih ust, temveč jo premišljuj dan in noč, da boš storil povsem, kakor je zapisano v njej. Le tako boš imel uspeh na svoji poti, le tako boš uspeval” (Jozue 1:8).

Uspeh je postavljanje pravih ciljev. Apostol Pavel, takrat znan kot Savel, je imel vse – prestiž, ugled, moč. Toda srečanje z Jezusom Kristusom je njegove vrednote obrnilo na glavo; njegovi cilji so se za vedno spremenili: “Toda kar je bilo zame dobiček, to sem zaradi Kristusa začel imeti za izgubo. Še več, za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda...” (Filipljanom 3:7-8).

Uspeh je še vedno vseživljenjsko prizadevanje. Pavel je dosegel novo razumevanje, kaj pomeni uspeh, vendar je ostal predan temu – svojemu novemu poslanstvu – do konca življenja. “Ne, kakor da bi to že dosegel ali prišel do popolnosti, vendar pa se trudim, da bi to osvojil, ker je tudi mene osvojil Kristus Jezus… tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu” (Filipljanom 3:12-14).

O avtorju
© 2023. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi opredelili uspeh? Kaj menite, kako blizu ste temu, da ga dosežete?
  2. Zakaj se zdi, da je uspeh za veliko ljudi še vedno tako nedosegljiv? Zakaj se zdi, da ne glede na to, koliko nekateri ljudje dosežejo, to nikoli ni dovolj?
  3. Če upoštevamo – in verjamemo – da je resnično Bog tisti, ki nam daje sposobnost, da uspevamo, da ustvarjamo bogastvo s svojimi sposobnostmi, darovi in priložnostmi, kako naj to vpliva na naš vsakodnevni pristop k delu?
  4. Na kakšen način nam meditiranje o “knjigi postave” – Svetem pismu, Božji besedi – omogoča blaginjo in trajni uspeh?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pridigar 1:2-4; 1:11; 2:24-26; 5:18; 1 Korinčanom 3:9-11; Kološanom 3:17; 3:23-24

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!