Avtor: Ken Korkow  –  Na našem družinskem ranču, kjer smo uredili prostore za vojaške veterane, ki so v boju utrpeli hude telesne, duševne in čustvene poškodbe, smo imeli velika gradbena dela. Stavba je bila potrebna precejšnjih popravil, delo pa je bilo treba opraviti čim prej.

O projektu smo se dogovarjali z nekom, ki je rekel, da bo delo opravil, zato smo mu dodelili naročilo. Nato se ni pojavil, kot je obljubil. Poklical sem ga in postavil mi je drug datum ter mi zagotovil, da bo prišel, kot je obljubil. Vendar se spet ni pojavil. Poskušal sem biti kar se da potrpežljiv in razumevajoč, zato sem ga ponovno poklical. Dal mi je še en datum za začetek del in mi zagotovil, da bo prišel, kot je obljubil. Presenetljivo se ni pojavil niti tretjič. To je bilo preveč. Odpustil sem ga in najel drugo podjetje. Na srečo je delo zdaj končano.

Nedavno me je na moje veliko presenečenje poklical tisti, ki sem ga odpustil. Rekel je, da bo za naše delo z vojnimi veterani prispeval precejšnjo donacijo. Vprašal sem ga, zakaj. Rekel je, da si dobro delo zasluži podporo. To je bilo lepo slišati, vendar sem se odločil, da se bom s tem izvajalcem bolj poglobljeno pogovaril – vedno znova spoznavam, da je Bog vedno na delu, tudi kadar ne moremo razumeti, kaj počne.

Tega človeka bi opisal kot žilavega kot vojaški škornji. Vendar je začel jokati, ko mi je pripovedoval o svojih izredno resnih, smrtno nevarnih zdravstvenih težavah, pa tudi o kritičnih problemih, s katerimi se je soočal v svojem podjetju. Zato sem se odločil, da se peljem 80 km daleč, da bi se z njim srečal iz oči v oči. Postavil sem mu nekaj vprašanj. Nato sem poslušal. Postavil sem še več vprašanj. Nato sem še naprej poslušal.

To, kar mi je ta človek povedal, je bilo neverjetno. Če bi lahko kdo prišel v nebesa z dobrimi dejanji, bi bil to ta človek, saj je v svojem gradbenem podjetju zaposlil in oblikoval mnogo mož. Več kot 50 let je pomembno in uspešno prispeval v svojo skupnost.

Resnica pa je, da če bi “dobro” lahko koga pripeljalo v nebesa, je bil Jezus Kristus bedak, da je prostovoljno šel na križ in umrl za naše grehe. Pismo Rimljanom 3:10-12 nam pove: “Ni pravičnega, niti enega, ni razumnega, ni ga, ki bi iskal Boga… ni ga, ki bi delal dobro, ni ga, niti enega.” Toda dobra novica je: “Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki” (Pismo Rimljanom 5:8).

Ko sem razmišljal o tem srečanju (o katerem sem prepričan, da ga je Bog orkestriral), mi je prišlo na misel, da prinaša dragocene nauke, ki bi lahko koristili vsakomur od nas:

  1. V življenju in pri delu obljubljajte manj in izpolnjujte več.
  2. Če se pojavijo težave, bodite pripravljeni sporočiti slabo novico, raje kot pa da ne sporočite nobene.
  3. Ne prevzemajte prevelikih obveznosti.
  4. Začnite z mislijo na cilj in mu sledite do konca.
  5. In morda najpomembnejše: kot učenci Jezusa Kristusa Ga predstavljamo tudi ljudem, ki so nas razočarali ali morda niti niso izpolnili svojih obljub. Morda smo edino ‘Sveto pismo’, ki ga drugi berejo. Vedno moramo biti pripravljeni živeti in deliti Božjo resnico.

Jezus je bil tisti, ki je rekel: “Vaš govor naj bo ‘da’, ‘da’, ‘ne’, ‘ne’; kar je več kot to, je od hudega” (Matej 5:37). Malo verjetno je, da bomo prišli v težave, če sledimo temu, kar smo obljubili, da bomo storili.

O avtorju
Ken Korkow živi v Omahi v Nebraski, ZDA, kjer služi kot področni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Prispevek je prirejen po rubriki “Fax of Life” (neprevedljiva besedna igra, op. prev.). Uporabljeno z dovoljenjem. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako se običajno odzovete, kadar ljudje ne držijo obljube ali ne izpolnijo, kar so se zavezali?
  2. Ali se vam je že kdaj zgodilo, da niste izpolnili kakšne pomembne obveznosti, ki ste jo sprejeli? Kako ste to rešili? Kako se je odzvala oseba oz. osebe, ki ji/jim niste izpolnili obljube?
  3. Sveto pismo uči o usmiljenju (ne prejmemo, kar si zaslužimo) in milosti (prejmemo, česar si ne zaslužimo). Ali imata pri uresničevanju naše vere na delovnem mestu usmiljenje in milost kakšno mesto v naših poslovnih odnosih? Če da, na kakšen način? Kako bi se nanašala na okoliščine, kot so te, ki so opisane zgoraj, ko oseba ne izpolni obljub?
  4. Katera od spoznanj, navedenih na koncu te Ponedeljkove mane, se vam zdijo najbolj pomenljiva oz. najpomembnejša za vas? Pojasnite svoj odgovor.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 10:9; 11:3; 12:19; 20:25; 24:26; Matej 5:36; Jakob 5:12

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!