Avtor: Jim Mathis – V 21. stoletju si je Amerika pridobila dvomljivi sloves države, v kateri je vloženih največ tožb v katerikoli družbi v zgodovini. To je razvidno iz mnogih reklam na televiziji, radiu in na reklamnih panojih, kjer odvetniška podjetja agresivno iščejo nove stranke. Nekateri ljudje pravijo, da je težava v prevelikem številu odvetnikov, ki so vsi željni pravnih sporov. Jedro problema pa ni število odvetnikov. Dejanski razlog je to, da je preveč ljudi, ki niso pripravljeni prizadevati si za kompromis ali izvensodno rešitev spora. Namesto tega vztrajajo, da mora biti po njihovo, in se raje odločijo za tožbo, če ne dobijo, kar menijo, da jim pripada.

Jezus Kristus je spregovoril o tem v odlomku, ki ga običajno imenujemo ‘Pridiga na gori’. V nekaj sto besedah, zapisanih v 5., 6. in 7. poglavju Matejevega evangelija, je Jezus razložil, kaj pomeni biti Njegov učenec in privrženec. V preciznem in jedrnatem jeziku Jezus razloži, kako živeti življenje, ki prinaša slavo Njegovemu imenu in ki črpa moč iz vere, ki smo jo položili Vanj.

Jezus najprej govori o prednostih radodarnosti in nevarnostih pohlepa. Govori o umoru in prešuštvu, o moči odpuščanja in nemaščevalnosti, o tem, da naj ne skrbimo in se vznemirjamo. Daje radikalne izjave o tem, da naj ljubimo svoje sovražnike in jih ne sovražimo.

Glede težnje k reševanju sporov na sodišču pa je rekel: “Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti, da te nasprotnik ne izroči sodniku, sodnik pa pazniku in te ne vržejo v ječo” (Matej 5:25). Z drugimi besedami, trudimo se reševati spore z drugimi, ne da bi se zanašali na vladne organizacije, ki nam predpisujejo pravne rešitve.

To razloži, zakaj je Jezus vključil to temo v Svojo Pridigo na gori. Ujema se s kontekstom odpuščanja, ponižnosti in tega, da ne iščemo povračila za krivico, za katero menimo, da se nam je zgodila. Pogosto se zavemo težnje, da naj bo po naše, in nismo pripravljeni poslušati druge ali se pogovarjati o sporazumu, ki bi bil sprejemljiv za vse.

Še en razlog za izogibanje sodiščem je, da se s tem izognemo možnosti, da bi bila sodba za nas neugodna. Kot je zapisano v Pregovorih 25:8: “Ne spuščaj se prehitro v pravdo, da ne boš nazadnje v zadregi, če te tvoj bližnji sramotno ovrže.”

Ko sem pred skoraj 50 leti prvič vstopil v svet poslovanja, sem si zastavil nekaj pomembnih ciljev. Eden je bil, da bom vseskozi pošten in nikoli ne bom storil ničesar neetičnega ali protizakonitega. Drugi cilj je bil, da se bom trudil reševati vse spore, ne da bi kadarkoli moral koga tožiti, in tudi izogniti se temu, da nekdo drug toži mene. Dosedaj mi je to uspelo.

Pristno odpuščanje resda utegne s seboj prinesti začasno finančno izgubo v bilanci. To sem izkusil nekajkrat. Vendar pa odpuščanje za krivice, ki so nam jih drugi storili, lahko prinese tudi svobodo in razbremenitev od jeze in grenkobe, ki bi nas sicer lahko pestili dolgo časa.

To ne pomeni, da naj si ne prizadevamo za primerno rešitev sporov. Jezus je predlagal drugačno rešitev: “Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvári na štiri oči. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa te ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič” (Matej 18:15-16). Ti koraki nam lahko pomagajo prihraniti veliko časa in denarja – pa tudi zaceliti pokvarjene odnose.

O avtorju
Jim Mathis je pisec, fotograf in lastnik majhnega podjetja v Overland Parku, Kansas. Njegova najnovejša knjiga je Kamela in igla – kristjan razmišlja o bogastvu in denarju. V preteklosti je bil izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Kansas Cityju, Kansas, in Kansas Cityju, Missouri.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Vas je kdaj kdo tožil ali ste vi imeli za potrebno, da nekoga tožite, da bi rešili spor oz. popravili krivico? Če da, kakšna je bila za vas ta izkušnja?
  2. Zakaj je po vašem mnenju toliko ljudi, ki se raje spustijo v pravni postopek, namesto da bi poskušali reševati spore zunajsodno?
  3. Kaj mislite, kako se Jezusovo učenje o odpuščanju in o tem, da ljubimo svoje sovražnike, navezuje na to, da ljudje tožijo druge ljudi?
  4. Kaj lahko pove o naši veri in odnosu z Bogom to, kako se odločamo reševati težave, najsibo preko sodnih postopkov ali pa tako, da poskušamo skleniti kompromis izven sodišča?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

3 Mojzes 19:17-18; Pregovori 25:9-10; Matej 5:7-10; 5:43-48; 18:21-35; Mark 12:30-31

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!