Avtor: Robert J. Tamasy – Ko se izteka še eno koledarsko leto, je spet čas za razmislek in pričakovanja, za pregled preteklega leta in za pričakovanje novega, ki se šele začenja. Kakšno je bilo to leto za vas – takšno, kot ste pričakovali, boljše, kot ste upali, ali povsem drugačno, kot ste predvidevali?

Ker je svetovna pandemija še naprej držala mnoge od nas v primežu, se je življenje, kot ga poznamo, v marsičem spremenilo. “Normalno” ni več to, kar je bilo včasih. Za mnoge med nami je pojem “običajno poslovanje” povsem izgubil svoj pomen. Ko se leto 2021 opoteka h koncu in na vrata trkajo negotovosti leta 2022, se mnogi med nami držimo za glavo in se sprašujemo, kako lahko učinkovito načrtujemo prihodnost.

To seveda ni prvič, da se ljudje po vsem svetu soočajo z neznanim. Prihodnost je vedno nepredvidljiva, zato moramo načrtovanje ustrezno prilagoditi. Pričakujte nepričakovano in ne boste popolnoma presenečeni. Kljub temu v Svetem pismu najdemo veliko modrosti o tem, kako načrtovati in se pripraviti na prihodnost. V nadaljevanju je nekaj smernic, ki jih najdemo v Svetem pismu:

Ne zapravljajte časa z oziranjem nazaj. Iz preteklosti se lahko nekaj naučimo, vendar je ukvarjanje z njo – zlasti s svojimi neuspehi – neproduktivno. Apostol Pavel bi lahko marsikaj obžaloval, a se je raje osredotočil na sedanjost in obljubljeno prihodnost. “… se trudim, da bi to osvojil, ker je tudi mene osvojil Kristus Jezus… Eno pa: pozabljam, kar je za menoj, in se iztegujem proti temu, kar je pred menoj, ter tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu.” (Filipljanom 3,12-14).

Naj vas ne obvladuje tesnoba. Nepričakovani dogodki, povezani s pandemijo, so zaskrbljujoči, vendar lahko skrb in strah pred tem, kaj bo prinesla prihodnost, ohromita naše načrtovanje. Dobra strategija je, da se življenja – in svojega dela – lotevamo en dan naenkrat. Jezus je svoje učence opomnil: “Zato vam pravim: Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka? Poglejte ptice neba! Ne sejejo in ne žanjejo niti ne spravljajo v žitnice, in vendar jih vaš nebeški Oče hrani. Ali niste vi več vredni kot one? Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo podaljšati svoje življenje za en sam komolec? In za obleko, kaj skrbite? Poučite se od lilij na polju, kako rastejo. Ne trudijo se in ne predejo, toda povem vam: Še Salomon v vsem svojem veličastvu ni bil oblečen kakor ena izmed njih. Če pa Bog tako oblači travo na polju, ki danes obstaja in jo jutri vržejo v peč, mar ne bo mnogo bolj oblačil vas, maloverni? Ne skrbite torej in ne govorite: ›Kaj bomo jedli ali kaj bomo pili ali kaj bomo oblekli?‹ Po vsem tem sprašujejo pogani. Saj vaš nebeški Oče ve, da vse to potrebujete. Iščite najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost in vse to vam bo navrženo. Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo” (Matej 6:25-34).

Svoje načrte oblikujte tako, da jih zaupate Gospodu. Pogosto pri svojem načrtovanju in oblikovanju strategij ne upoštevamo, kakšni so morda Božji nameni. Izraelski kralj David, ki mu niso bili tuji hudo nasprotovanje in veliki izzivi, je to razumel. Zato je lahko zapisal: “Zaupaj v Gospoda in delaj dobro, prebivaj v deželi in se pasi v zaupanju. Razveseljuj se v Gospodu, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce. Izroči svojo pot Gospodu, zaupaj vanj, in on bo storil” (Ps 37:3-5).

Ko vam življenje prekriža načrte, ohranite zaupanje, da je Bog neposredno vpleten. Včasih izdelamo načrt, prepričani, da je v skladu z Božjo voljo, a se vseeno ne izide, kot smo pričakovali. Namesto da se prepustimo razočaranju ali obupu, lahko zaupamo, da so Njegovi načrti boljši od naših. “Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze” (Pregovori 3,5-6).

O avtorju
© 2021. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi ocenili preteklo leto? Kaj je šlo po vaših pričakovanjih in kaj vas je presenetilo? In kako ste se odzvali, ko se je zgodilo nepričakovano?
  2. Ko se ozirate v novo leto, ali vas preveva optimizem, pesimizem, nekakšna zaskrbljenost ali mešanica teh in drugih občutkov? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Kako se lotite načrtovanja za novo leto – ali za prihodnost na splošno? Ali si postavljate konkretne načrte ali splošne cilje? Kakšno vlogo, če sploh kakšno, imajo pri vašem načrtovanju Bog in nauki iz Svetega pisma?
  4. Nemirni čas, v katerem živimo, je mnogim ljudem povzročil veliko tesnobo in strah. Kakšen je bil učinek na vas? Ste izkusili, da sta vam vera in zaupanje v Boga in njegovo vodstvo kljub kaosu služila kot vir gotovosti in stabilnosti? Zakaj ali zakaj ne?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 23:1-6; Pregovori 16:3; 16:4; 16:9; 19:21; 20:24; 27:1; Matej 6:19-24; Luka 9:57-62

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!