Avtor: Robert J. Tamasy – Čez nekaj dni bodo ljudje v številnih delih sveta praznovali začetek novega leta. “Staro je minilo, začenja se novo!” Čeprav se je histerija zaradi koronavirusa – splošno znanega kot COVID-19 – zmanjšala, nam je leto, ki bo kmalu minilo, povzročilo precej stresa in zaskrbljenosti. Ko bomo torej zamenjali koledar na leto 2023, se bo marsikdo izmed nas ozrl na preteklo leto in navdušeno vzkliknil: “Dobro, da smo se ga znebili!”

Kaj pa v novem letu – v čem bo za nas boljše od prejšnjega? Na nekatere stvari ne moremo vplivati – na primer na pandemije, gospodarske pretrese, vojne, nevihte in druge naravne nesreče. Je pa veliko stvari, ki jih lahko nadzorujemo ali pa vsaj pozitivno vplivamo na svojo kariero in življenje na splošno. Odločitve in izbire, ki jih bomo sprejeli v prihajajočem letu, bodo močno vplivale na to, kako se bodo stvari odvijale.

Ti zadnji dnevi koledarskega leta so pogosto čas za ocenjevanje in introspekcijo. “Kaj je bilo dobro?” “Kaj bi lahko naredili bolje ali pa sploh ne?” “Ali sem na poklicnem področju naredil pomemben korak naprej? Kaj pa moje zasebno življenje – sem danes boljša oseba, kot sem bil na začetku leta?”

Verjetno lahko na seznam dodate še druga podobna vprašanja. S tem ni nič narobe, če se le predolgo ne oziramo nazaj. Kajti preteklost nam je nedosegljiva; kar imamo, je sedanjost, skupaj z našimi upi, nameni in sanjami za prihodnost. Začeti moramo gledati naprej ter oblikovati načrte, cilje in naloge za naslednjih 12 mesecev.

Osredotočimo se lahko na napredovanje v karieri, zaključek študija, gradnjo podjetja, povečanje tržnega deleža, povečanje dobička ali razvoj novih proizvodnih linij. Seznam se zdi neskončen. Kaj pa naša rast in razvoj kot posameznikov, zlasti če smo učenci Jezusa Kristusa? Tudi to zahteva premišljeno načrtovanje. Naj vam predlagam nekaj modrosti, ki jih lahko o tem črpamo iz Svetega pisma:

Rastite v odnosu z Bogom. Na vprašanje o največji od vseh zapovedi je Jezus odgovoril: “Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo” (Marko 12:30). Ali lahko rečete, da to počnete prav zdaj? Se vam to zdi vreden cilj?

Rastite v odnosu z drugimi. Takoj po razglasitvi največje zapovedi je Jezus dejal: “Druga pa je tale: Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Večja od teh dveh ni nobena druga zapoved” (Marko 12:31). Kako dobro vam to uspeva? Kaj lahko storite, da bi se na tem področju izboljšali?

Naj bo Kristus temelj vsega, kar počnete. Tudi ljudje, ki izpovedujejo vero v Jezusa, Ga pogosto “predalčkajo”, Ga spuščajo na določena področja, na druga pa ne. Prava vera Ga naredi za Gospoda na vseh področjih življenja. “Zakaj v [Jezusu Kristusu]živimo, se gibljemo in smo” (Apostolska dela 17:28).

Poskušajte bolje razumeti in uporabljati Božjo besedo. Za to se trudim tudi sam. “Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo” (2 Timoteju 3:16-17).

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi ocenili leto, ki bo kmalu minilo? Kateri so vaši najlepši spomini, uspehi – pa tudi neuspehi ali razočaranja?
  2. Če se ozrete v leto, ki prihaja, katere pomembne cilje ste si zastavili na osebnem in poklicnem področju? Kako jih nameravate uresničiti?
  3. Ali menite, da bi morali imeti naš odnos z Bogom, naša vera in zaupanje Vanj, pomembno vlogo pri načrtih in ciljih, ki si jih postavljamo za prihodnje leto? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Zakaj bi boljše razumevanje Svetega pisma in njegove uporabe v vsakdanjem življenju vplivalo na naše cilje in načrte ter na to, kako si bomo prizadevali za njihovo uresničitev? Katere korake bi lahko naredili, da bi rasli v razumevanju in praktični uporabi tega, kar uči Sveto pismo?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) 

Psalm 37:3-7; 119:9-11; Pregovori 3:5-6; Efežanom 2:10; Philippians 2:3-4; Colossians 1:10

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!