Avtor: Rick Boxx – Eden od izzivov za ljudi, ki želijo slediti Kristusu v poslovnem svetu, je razumeti, kako svojo vero učinkovito vključiti v svoje delo. V svoji knjigi z naslovom Bog na delu pisec David Miller obdeluje to temo. Osvetljuje štiri različne vidike vere na delovnem mestu z nečim, čemur pravi “Integracijski komplet”: etika, evangelizacija, izkušnja in obogatitev.

Integracijski komplet me spominja na vožnjo z avtomobilom. Če poskrbite za tri svoje gume, četrto pa zanemarite ali preveč napolnite, vas bo ta guma prej ali slej pustila na cedilu in avto bo obstal. Ko želite svojo vero polno vključiti v svoje delo, morate zaobjeti vse te štiri vidike Integracijskega kompleta, v Božjo slavo:

Etika. Pred leti je v Kansas Cityju, kjer živim in delam, farmacevt Robert Courtney svoji cerkvi obljubil milijon dolarjev kot prispevek. Na žalost pa se je Robert odločil svojo zaobljubo izpolniti tako, da je razredčeval kemoterapevtska zdravila za obolele z rakom. Mnogi rakavi bolniki so umrli in Courtney je bil za ta zločin obsojen na dosmrtni zapor.

Radodarnost je Bogu všečna lastnost, ne pa, če zanemarjamo etiko in pravne predpise. Pregovori 11:3 nas svarijo: “Popolnost vodi iskrene, pokvarjenost ugonablja varljivce.”

Evangelizacija. Vsi smo poklicani, da drugim povemo o Jezusu Kristusu, lahko pa naredimo napako, če preveč hitimo v evangelizacijo, preden smo si prislužili pravico, da razložimo svoje prepričanje. Moj prijatelj Bob zelo rad evangelizira, ampak nekega dne se mi je eden njegovih dobaviteljev potožil: “Bob si pa res privošči pridigati mi, ko pa moje fakture ni plačal že 90 dni!”

Evangelizacija je pomembna, najprej pa si moramo zaslužiti pravico, da svojo vero podelimo z drugimi – z dejanji in s pristno ljubeznijo ter skrbjo za njih. “Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas. Vendar pa odgovarjajte s krotkostjo in strahospoštovanjem” (1 Peter 3:15).

Izkušnja. Ta vidik poudarja pomembnost tega, da prepoznamo svojo “poklicanost” in namen. Pred leti sem imel priložnost svetovati možu z imenom Chuck pri nakupu podjetja za odvoz smeti. Ko je bila transakcija zaključena, je naš pastor v času bogoslužja poklical Chucka, da smo molili zanj in za njegov novi podvig.

Mnogi v avditoriju so imeli ta dan solze v očeh, ko so spoznali, da če Bog lahko pokliče smetarja, ima morda načrt tudi za njih. Kot je zapisano v Efežanih 2:10: “Njegova stvaritev smo, ustvarjeni v Kristusu Jezusu za dobra dela; zanje nas je Bog vnaprej pripravil, da bi v njih živeli.”

Obogatitev. Vključevanje vere v delo zahteva, da postanemo duhovno prizemljeni in oplemeniteni, vendar pa lahko s to duhovno bogatitvijo tudi pretiramo. John, podjetnik, se je udeležil konference o veri v poslovanju. Ko sem ga vprašal, kakšen je njegov vtis o konferenci, je odgovoril: “Bila je polna teologov, ki so se hoteli pogovarjati o teologiji. Ves dan niso podali niti ene same praktične poslovne ideje!”

Prizadevati si moramo za rast v duhovnih stvareh, hkrati pa tudi iskati načine, kako to pridobljeno znanje uporabiti v praksi. Apostol Pavel nas uči v Filipljanih 4:9: “Kar ste se od mene naučili, prejeli, slišali in videli, to delajte. In Bog miru bo z vami.”

O avtorju
Vse pravice pridržane 2021, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kaj se vam zdi, kaj v praksi pomeni vključevati svojo vero v to, kar delamo na delovnem mestu?
  2. Ali menite, da lahko človek učinkovito deli svojo vero z drugimi, če ni popolnoma predan doslednemu etičnemu vedenju in praksi? Zakaj ali zakaj ne?
  3. Ko je govora o tem, da si moramo “zaslužiti pravico”, da svojo vero delimo z drugimi, kakšne misli se vam porajajo? Ste kdaj doživeli, da se je nekdo želel pogovarjati z vami o svoji veri, še preden je pokazal, da se zares zanima za vas kot osebo – ne le kot projekt? Razložite svoj odgovor.
  4. Kako je razumevanje naše poklicanosti za določeno delo povezano z vključevanjem naše vere v svoj odnos do dela? Zakaj je pomembno, da uravnotežimo pridobivanje duhovnega znanja s svojo sposobnostjo, to uporabiti v praksi na delovnem mestu?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 12:24; 22:29; Pridigar 9:10; Kološanom 3:17; 3:23; 2 Timoteju 3:16-17

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!