Avtor: Rick Boxx – Naj gre za področje politike, športa ali poslovanja, mnogi duhovno usmerjeni ljudje sklepajo, da je Bog bodisi z njimi – na njihovi strani in v njihovo korist – ali pa je proti njim. Neredko tako razmišljamo na primer v času volitev: je Bog naklonjen kandidatom, ki smo jih izbrali? Ko naša najljubša ekipa tekmuje proti sovražniku, ali Bog tako kot mi navija za zmago naše ekipe?

Tak način gledanja prenesemo tudi na razmere na trgu. Ko si prizadevamo za pomemben prodajni posel, sklenitev pomembne pogodbe ali želeno napredovanje, domnevamo, da nam Bog želi uspeh. Saj smo navsezadnje njegovi otroci, kajne? Takšno razmišljanje pa pripelje v težave. Če prodajni posel ne uspe ali če stranka ne izbere nas oz. našega podjetja za pogodbo, se sprašujemo, kaj je šlo narobe. Ali je Bog jezen na nas? Smo padli pri Njem v nemilost?

Zanimiv pogled na to najdemo v Stari zavezi Svetega pisma, ko Jozue, ki je nasledil Mojzesa kot vodja izraelskega ljudstva, zagleda moškega z izvlečenim mečem v roki in prepozna, da je to pravzaprav Božji poslanec. “Ali si naš ali naših sovražnikov?” ga vpraša. “Ne,” odgovori angel in doda: “Toda prihajam kot poveljnik Gospodove vojske. Józue je padel s svojim obrazom na zemljo in se mu poklonil. Rekel mu je: Kaj ima moj Gospod povedati svojemu hlapcu?” (Jozue 5:13-14, prosti prevod). Če smo iskreni, temeljno vprašanje ni, ali je Bog na naši strani, ampak ali smo mi na Njegovi strani. Ali smo se odločili, da svoja življenja uskladimo z Njim?

Velik del Svetega pisma predstavlja žalosten scenarij: Ljudje se obnašajo, kot da so sami sebi bogovi, in nočejo upoštevati navodil in načel, ki nam jih je Bog predstavil v svoji Besedi. V preroški knjigi Ezekiela na primer beremo o Božji jezi na Izraelce. Čeprav so njegovo izbrano ljudstvo, se odločijo upreti Gospodu in ne upoštevajo njegovih zapovedi.

Vedno znova Bog obljubi zelo strogo kazen za upor Izraelcev, vendar vedno pojasni, zakaj: Da bi “spoznali, da sem jaz Gospod”. Ta stavek se v Ezekielu ponovi več desetkrat, včasih celo večkrat v enem poglavju. Branje te knjige je resno opozorilo. Bolj kot karkoli drugega si Bog želi, da bi bili na Njegovi strani.

Vendar beremo tudi, da ima Gospod do svojega izbranega ljudstva edinstveno, prednostno ljubezen in sočutje. Na primer, potem ko preberemo, kako “njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu, namreč njim, ki so bili poklicani po njegovem načrtu…” (Rimljanom 8:28), beremo: “Če je Bog za nas, kdo je zoper nas? On ni prizanesel lastnemu Sinu, temveč ga je dal za nas vse. Kako nam torej ne bo z Njim tudi vsega podaril?” (Rimljanom 8:31-32).

Kralj Salomon med posvetitvijo templja, ki ga je zgradil v Jeruzalemu v čast edinemu pravemu Bogu, na neki točki svoje posvetilne molitve prosi: “Gospod, naš Bog, naj bo z nami, kakor je bil z našimi očeti. Naj nas ne zapusti in ne zavrže, naj nagne naša srca k sebi, da bomo hodili po vseh njegovih potih in se držali njegovih zapovedi, zakonov in odlokov, ki jih je zapovedal našim očetom” (1 Kralji 8:57-58).

Vsi si želimo, da bi bil Bog za nas. Toda ali smo pripravljeni biti Zanj v vsem, kar od nas zahteva?

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste se kdaj spraševali, kot opisuje g. Boxx v uvodu, ali Bog deluje v vašo korist, pa naj gre za pomembno zadevo v službi, izid volitev ali celo za zmago ali poraz na športnem tekmovanju, v katerem sodeluje ena od vaših najljubših ekip? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Kako bi po vašem mnenju bilo, če bi bil Bog za vas, če bi deloval v skladu z vašimi najboljšimi interesi? Ali lahko navedete primer, zakaj tako menite?
  3. Ali je mogoče, da bi bil Bog dejansko za vas – da bi deloval v skladu z vašimi najboljšimi interesi – in kljub temu dopustil drugačen izid, kot si ga želite in za katerega ste molili? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Kaj pomeni delovati za Boga in si prizadevati, da bi bili na Njegovi strani, namesto da bi skrbeli, ali je On na naši strani, zlasti na delovnem mestu? Kako bi lahko postavljanje Njega v ospredje naših misli in dejanj spremenilo odločitve, ki jih sprejemamo?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

4 Mz 14:8-9; Psalm 56:9; 118:5-7; 118:14; 118:25-27; Izaija 8:10; 8:13; 8:17; 41:10

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!