Avtor: Rick Boxx – Nekega dne mi je prijatelj Don povedal, da namerava začeti prevzemati podjetja v sorodnih strokah in tako svojim strankam prodajati več izdelkov in storitev – s čimer bi zaslužil več denarja. Več prodaje lahko pomeni več dohodka, kar večinoma prinese več dobička. 

Ko sem torej Dona naslednjič srečal, sem ga vprašal, kako se obnese njegova pridobitvena strategija. Povedal mi je, da se je – preden jo je uresničil – pogovoril o njej s svojim upravnim odborom. Eden od najmodrejših članov uprave je Donu postavil pomembno in prodorno vprašanje, ki je njegove načrte predstavilo v novi luči: “Ali delaš to za svoj ego ali pa za dobro družbe?” 

To preprosto in hkrati globokoumno vprašanje je Dona spodbudilo, da iskreno premisli o svoji ekspanzijski strategiji. Moral si je priznati, da je temeljila na enem samem dejavniku: njegovem ponosu, njegovem lastnem egu. “Več je bolje” zveni dobro, ni pa vedno res. Ali bi lahko vzdrževal isto stopnjo kakovosti, tako v izdelkih kot tudi v storitvah? Če ne, ali bi “več” bilo najboljša odločitev? Po skrbnem premisleku se je Don odločil, da dramatično spremeni svoj načrt. 

V poslovanju so pogosto osredotočamo na “kaj” in “kako”, enako pomembno pa je, da si postavimo vprašanje “zakaj”: Kaj je motivacija naših odločitev? Zakaj smo odločeni izpolnjevati cilje in namene, ki smo si jih postavili? Kaj se v resnici skriva v naših srcih? Na Donovo srečo je imel v svoji upravi modrega, izkušenega člana, ki ga je izzval k odgovorom na taka vprašanja. 

Sveto pismo ima mnogo zanimivega povedati o srcu – naši notranji motivaciji – in o vrednosti tega, da poiščemo moder nasvet in se tako prepričamo, da sprejemamo odločitve s pravilno motivacijo: 

Varujte se samoprevare. Ko si nekaj zares želimo, lahko naša čustva in hrepenenja ovirajo zdravo razmišljanje. Postane enostavno opravičevati svoje odločitve in morda se niti ne zavedamo, da to počnemo. “Srce je zvijačnejše od vsega in zahrbtno; kdo ga more doumeti?” (Jeremija 17:9). “Z vso skrbjo varuj svoje srce, kajti iz njega izvira življenje” (Pregovori 4:23). 

Naša motivacija je enako pomembna kot naša dejanja. Čeprav smo previdni in se izogibamo napačnih stvari, je tudi možno, da delamo navidez prave stvari iz napačnih razlogov. Z Božjega vidika je razlog, zakaj nekaj delamo, enako pomemben kot to, kar delamo. “Človeku se zde vse njegove poti čiste, Gospod pa preizkuša duhove” (Pregovori 16:2). “Kdo more reči: Moje srce je čisto, prost sem svojega greha?” (Pregovori 20:9). 

Moder, zanesljiv nasvet nas lahko obvaruje pred goljufivim srcem. Kot je storil Don v zgoraj navedenem primeru, nas lahko prošnja za nasvet prijateljev, ki jim je mar za nas in ki nas iskreno opozorijo na težave, obvaruje pred zgrešeno odločitvijo. “Kjer ni razumnega vodstva, ljudstvo propada, kjer je veliko svetovalcev, je blaginja” (Pregovori 11:14). “Bedaku se njegova pot zdi prava, modri pa posluša nasvet” (Pregovori 12:15). 

Potrebna je modrost, da bomo pripravljeni sprejeti nasvet, ki nasprotuje temu, kar želimo slišati. Vsi imamo kdaj napačno motivacijo. Moder voditelj si poišče pronicljive svetovalce in jih posluša. “V srcu teh, ki kujejo hudobijo, bo razočaranje, pri teh, ki snujejo mir, pa bo veselje” (Pregovori 12:20). 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2021, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Se vam je kdaj zgodilo, da ste se odločili za določeno pot, nakar je nekdo podvomil v vašo odločitev – ali celo vašo motivacijo, kot se je zgodilo Donu? Če da, zakaj je šlo v tej situaciji? Ali je imela za posledico, da ste ponovno razmislili o svojih načrtih oz. jih celo spremenili? 
  2. Zakaj je tako težko prositi za nasvet drugih ljudi, ko smo že sprejeli neko odločitev, in celo poslušati, kadar nasvet nasprotuje temu, kar želimo slišati? 
  3. Vse to govorjenje o motivaciji – ali je sploh pomembno? Ali ni zadosti, da se trudimo za dobiček in uspeh, za vsako ceno? Zakaj ali zakaj ne? 
  4. Kako naj se človek odloči, na koga se bo obrnil za nasvet? Ali vam pridejo na misel konkretne lastnosti, ki jih naj iščemo v modrih svetovalcih? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net): 

Pregovori 12:5; 13:1; 15:22; 19:20; 19:27; 20:18; 21:2; 27:19; 28:14; Marko 7:20-23; Rimljanom 1:21 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!