Avtor: Jim Langley Kaj vam pride na misel, ko slišite izraz “disciplinirano življenje”? Ali ima za vas pozitivno ali negativno konotacijo? Ideja o discipliniranem življenju me je vedno privlačila, zlasti ker sem opazil, da so zagovorniki raznih teorij ali idealov običajno zelo disciplinirani in si prizadevajo za odličnost pri doseganju zastavljenih ciljev. Postanejo obsedeni s tem, da dosežejo najboljše, kar se da. 

Dober primer so vrhunski športniki. Njihovo disciplinirano življenje je potrebno za doseganje polnega potenciala. Apostol Pavel je v Svetem pismu uporabil športno analogijo. Zapisal je: “… trdo ravnam s svojim telesom in ga usužnjujem, da ne bi bil sam zavržen, ko oznanjam drugim” (1 Korinčanom 9:27). V mnogih strokah ljudje uporabljajo podoben pristop in so uvedli izjemno visoke standarde za svoje panoge. Biti dober za mnoge od nas ni “dovolj dobro”. Želimo postati najboljši ali vsaj med najboljšimi v izbranem poklicu. 

Biti resnično discipliniran pomeni biti predan takemu načinu življenja. Ta globoka predanost postane sinonim za cilj, za katerega si prizadevamo. V mnogih letih, odkar sledim Jezusu Kristusu z željo, da bi svojo vero uskladil s svojo poslovno prakso, sem se prepričal, da to zahteva življenje, osredotočeno prvič in predvsem na zaupanje Bogu, celo nad potrebami drugih in nas samih. Spoznal sem tudi, da do tega ne more priti naravno, saj nas naša vase usmerjena človeška narava vedno znova ovira. Potrebna je nadnaravna moč, srečanje s Kristusom, ki nam spremeni življenje in nas zadene v dno duše. Zame se je ta sprememba začela pred mnogimi leti, moja duhovna preobrazba pa traja še danes. 

Tako kot doseganje odličnosti v poklicu tudi krščansko življenje zahteva veliko disciplino – predanost Kristusovemu cilju, ki vključuje naše poklicno udejstvovanje, in ga hkrati tudi presega. To velja tako za izvršnega direktorja podjetja, vodje oddelkov, pa tudi za trgovske zastopnike in vzdrževalce – ne glede na to, kaj počnemo, če smo predani Jezusu, mora to vplivati na naš pristop k življenju in delu. 

To velja celo za kraljevske osebe. V Psalmu 86:1-4 izraelski kralj David moli: “Nagni, Gospod, svoje uho, usliši me, ker sem nesrečen in reven. Varuj mojo dušo, zakaj veren sem, reši svojega služabnika, ti, moj Bog, ki zaupam vate. Izkaži mi milost, o Gospod, saj ves dan kličem k tebi. Razveseli dušo svojega služabnika, saj k tebi, Gospod, vzdigujem svojo dušo.” Ali čutite predanost in zvestobo kralja Davida? 

Ali si kot poslovna ali poklicna oseba želite s svojim delom ugajati Bogu? Če je tako, razmislite o discipliniranem življenju, ki bo privedlo do tega, da Mu boste ugajali. V večini primerov On od nas ne pričakuje, da bomo živeli v samostanu ali se odpovedali vsemu posvetnemu imetju. Zahteva pa od nas, da Njega postavimo na prvo mesto in potrebe drugih pred svoje potrebe. 

Ne glede na to, kako disciplinirani smo, nam vsem občasno spodrsne in nas zapelje skušnjava. Na srečo je tistim, ki sledimo Kristusu, obljubljen način, ki nam omogoča, da se vrnemo na pot, po kateri naš Gospod želi, da bi hodili. V 1. Korinčanom 10:13 beremo: “Znašli ste se le pred človeško preizkušnjo, Bog pa je zvest in ne bo dopustil, da bi bili preizkušani čez svoje moči, ampak bo ob preizkušnji tudi omogočil izhod iz nje, da jo boste mogli prestati.” Pavel nadaljuje v naslednjih dveh vrsticah: “Zato, ljubi, bežite od malikovanja. Govorim vam kot preudarnim ljudem. Sami pa presodite, kaj govorim.” Kot si lahko predstavljate, to zahteva disciplino in predanost. 

O avtorju
© 2023, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot agent za življenjsko in zdravstveno zavarovanje. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi tudi druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kako bi opredelili besedo “disciplina”? Ko jo slišite, ali jo razumete v pozitivnem smislu ali ima za vas negativen pomen? Pojasnite svoj odgovor. 
  2. Kakšno je po vašem mnenju disciplinirano življenje? Ali menite, da zdaj živite disciplinirano življenje? Zakaj ali zakaj ne? Ali vam pride na misel kdo, ki ga poznate ali ste slišali zanj, ki živi (oz. je živel) resnično disciplinirano življenje? Če je tako, kaj izstopa pri tej osebi? 
  3. Kako lahko po vašem mnenju disciplinirano duhovno življenje uporabimo za disciplinirano poklicno življenje? Ali menite, da naj bosta sploh povezani? Zakaj ali zakaj ne? 
  4. Če nekdo ugotovi, da na katerem koli ali večini področij svojega življenja ni bil posebej discipliniran, katere začetne korake bi po vašem mnenju lahko naredil, da bi takšno disciplino razvil? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) 5 Mz 5,28-29; Pregovori 21,5; Matej 22,34-40; Janez 21,18-19; 2 Timoteju 3,16-17 

Izziv 

Kako bi ocenili svoje lastno življenje z vidika discipline? Če menite, da niste tam, kjer bi želeli biti, kaj lahko storite danes, da bi začeli gojiti bolj disciplinirano življenje na poklicnem, osebnem in duhovnem področju? Koga poznate, ki bi vam lahko pomagal pri razvijanju večje discipline? Če menite, da ste dokaj disciplinirani, ali obstaja kdo, ki bi mu vaše izkušnje lahko koristile? 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!