Menu

 Avtor: Rick Boxx V svoji karieri sem nekaj podjetij ustanovil brez Boga, nekaj pa sem jih začel z Bogom. To pomeni, da sem v nekaterih primerih sam določil, kakšen posel bom začel, in se sam lotil vseh podrobnosti, ne da bi se posvetoval z Bogom. Pri drugih sem si vzel čas za molitev in prosil za Božjo modrost in usmeritev ter za Njegovo vodstvo pri urejanju vseh podrobnosti, ki so tako pomembne pri zagonu novega podjetja in njegovi poti do uspeha. 

Ugotovil sem, da je razlika podobna, kot če bi poskušal teči v dirki, kjer mi nasprotujeta močan veter in vihar, ali pa če bi tekel z vetrom v hrbet. Z drugimi besedami, lahko se poskušate lotiti naloge na težak ali pa na (relativno) lahek način. Začeti novo podjetje ni nikoli preprosto, vendar pa pri premagovanju neizogibnih ovir vsekakor pomaga črpanje iz Božje neskončne modrosti, vodstva in preskrbe. 

Ko razmišljamo o ustanovitvi podjetja, je ključnega pomena, da si zapomnimo eno pomembno načelo: Bog je lastnik vsega. Kot nam sporoča Prva Kroniška knjiga 29:11: “Tvoji, o Gospod, so veličina, moč, čast, sijaj in veličastvo. Tvoje je namreč vse, kar je v nebesih in na zemlji. Tvoje, o Gospod, je kraljestvo in ti se vzdiguješ kot glava nad vse.” 

Premišljujte nekaj trenutkov o tem. Drug verz iz Svetega pisma, Psalm 24:1, pravi: “Gospodova je zemlja in kar jo napolnjuje, zemeljski krog in njegovi prebivalci.” Oba ta dva odlomka pomenita, da Bog vse upravlja. On ima nadzor nad celotnim vesoljem, velikim in majhnim, kar vključuje tudi naša podjetja. Poskušati zgraditi nekaj proti Božjim željam ali v nasprotju z Njegovim načrtom je vaja v neumnosti. 

Ogledamo si lahko številne primere podjetnikov in inovativnih poslovnih voditeljev, ki so se modro odločili, da bodo svoje poslovanje že od začetka predali Bogu. Eden od teh je veriga restavracij Chick-fil-A, ki jo je ustanovil Truett Cathy. Začel je z eno samo restavracijo in doživel, da se je njegovo podjetje razširilo na tisoče poslovalnic po vseh Združenih državah. Ne le da je posvetil podjetje Gospodu, ampak je sprejel tudi nenavadno odločitev, da bo restavracije zaprl vsako nedeljo, brez izjem. 

Cathy je pred smrtjo o svojem podjetju dejal: “Za delo v Chick-fil-A vam ni treba biti kristjan, vendar pričakujemo od vas, da svoje poslovanje gradite na svetopisemskih načelih, saj ta delujejo. Bil bi malce užaljen, če bi mi delničarji, ki ne poznajo podjetja, skušali svetovati, kaj naj počnem.” 

Nekega dne je Jezus Kristus govoril veliki množici in jim rekel: “Kdo izmed vas, ki hoče zidati stolp, prej ne séde in ne preračuna stroškov, ali ima dovolj, da ga dokonča? Sicer se lahko zgodi, da postavi temelj, zidave pa ne more dokončati; in vsi, ki bi to videli, bi se mu začeli posmehovati in bi govorili: Ta človek je začel zidati, pa ni mogel dokončati” (Luka 14:28-30). 

Jezus je seveda govoril o ceni, ki jo je treba plačati, da bi bili Njegovi učenci: “Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj” (Luka 9:23). To načelo pa velja tudi za začetek poslovanja – izbrati moramo pravilen temelj, na katerem bomo gradili. 

Preden začnemo z novim poslom, si moramo vzeti čas za molitev in iskanje Božje volje. Če delamo z Božjim načrtom in po njem, bo On potrdil naše delo. Če ste že začeli podjetje, ne da bi v enačbo vključili Gospoda, ponovno pretehtajte – raje prej kot kasneje. 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2024, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ste že kdaj poskušali ustanoviti novo podjetje? Če je tako, opišite postopek, ki ste mu sledili, da ste ga začeli. 
  2. Gospod Boxx primerja svoje izkušnje z ustanavljanjem podjetij brez Boga in tistih, ki jih je začel z vključevanjem Boga, Njegove modrosti, načel in preskrbe. Kakšen je vaš odziv na takšen pristop? Se vam zdi preprosto idealističen ali pa vidite praktične koristi tega, da je podjetje od samega začetka posvečeno Gospodu? 
  3. Kaj pa, če ste zaposleni v nekem podjetju ali organizaciji in nimate vpliva na to, ali bo posvečena Bogu? Kako se lahko še vseeno odločite, da boste pri opravljanju svojih nalog in odgovornosti sodelovali z Bogom? 
  4. Verz iz Svetega pisma izjavlja: “Božja sodelavca sva, vi pa ste Božja njiva in Božja zgradba” (1 Korinčanom 3:9). Ali to verjamete? Razložite, kaj po vašem razumevanju pravi ta odlomek. 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pregovori 16:7; 24:27; 24:30-34; Matej 6:24; 6:33; Efežanom 6:5-9; Kološanom 3:17; 3:23-24 

Izziv 

V prihajajočem tednu si vzemite čas, da ponovno ocenite svoj pogled na svoje delo. Za koga delate – za sebe ali pa si resnično prizadevate delati za Boga in Mu zaupati, da vas vodi pri vaših odločitvah in dejanjih? 

Včasih dobri nameni niso dovolj. Zelo koristno je, če imate na delovnem mestu ljudi, ki vas spodbujajo v vaši želji, da bi sledili Jezusu Kristusu. Če ste član katere od skupin PTS-SLO, lahko tam najdete tovrstno podporo. Če niste, molite in prosite Boga, naj vas vodi do vernih ljudi, ki vam lahko zagotovijo potrebno pomoč. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!