Avtor: Rick Boxx Dr. Richard Blackaby je skupini poslovnih in strokovnih voditeljev v Iowi pripovedoval o času, ko je bil njegov oče Henry povabljen, da spregovori skupini direktorjev podjetij s seznama Fortune 500. Kar neverjetno se mu je zdelo, da se je na enem mestu zbralo toliko vodstvenih delavcev na najvišjih položajih, zlasti glede na obseg njihovih odgovornosti in vpliva. 

Dr. Blackaby starejši, znan po svojih knjigah in svetopisemskih študijah, imenovanih Doživljanje Boga, je bil v svojem izzivu tem voditeljem neposreden. Vsakega od njih je opomnil, naj si namenoma razporedi in načrtuje čas, ki ga je poimenoval “nemoten čas z Bogom”, tako v smislu preučevanja Svetega pisma kot molitve. 

Lahko si predstavljate, kako so se mnogi od njih odzvali. Eden od direktorjev je po poslušanju tega predloga pripomnil: “Henry, to je malo verjetno. Nimaš pojma, kako zaposleni smo.” Dr. Blackaby je odgovoril: “No, vi nimate pojma, s Kom bi se v tem času srečali. Če bi vedeli, bi si vzeli čas.” 

Tri mesece pozneje je ta isti izvršni direktor ponovno govoril z Dr. Blackabyjem o njegovem izzivu. Povedal mu je, da je po odločitvi, da bo vsak dan brez naglice preživljal čas z Bogom, ugotovil, da so njegovi dnevi veliko bolj plodni kot kdaj koli prej! 

Ta direktor ni bil prvi, ki je spoznal pozitivne, oprijemljive koristi stalnega posvečanja časa Bogu v preučevanju Svetega pisma in molitvi. Slavni teolog Martin Luther, ki se je tudi sam soočal s številnimi zahtevami, je dejal: “Manj ko molim, težje mi gre; več ko molim, bolje mi gre.” Ob drugi priložnosti je Luther izrekel tole iskreno, a paradoksalno ugotovitev: “Če vsako jutro ne preživim dveh ur v molitvi, hudič zmaga čez dan. Imam toliko dela, da mi ne gre, če ne preživim tri ure dnevno v molitvi!” 

Psalm 138:4 pravi: “Gospod, vsi kralji na zemlji te bodo slavili, ker so slišali izreke tvojih ust.” Bog je vreden našega iskrenega, nemotenega časa, ne glede na to, kakšen položaj imamo v službi. Poleg tega imamo od tega lahko tudi praktične koristi. Navajamo le nekaj izmed njih: 

Pridobimo lahko pravi pogled na življenje. Ob številnih pritiskih, rokih, zahtevah in nasprotujočih si sporočilih, ki prihajajo iz kulture, ki nas obdaja, zlahka izgubimo stik s tem, kaj je prav in primerno. Preživljanje nemotenega časa z Bogom, zlasti na začetku dneva, nas spomni na to, kaj je pomembno in komu si navsezadnje prizadevamo služiti s svojim delom. “Tebi pravi moje srce: Iščite moje obličje! Tvoje obličje, Gospod, iščem” (Psalm 27:8). 

Pridobimo lahko modrost, ki jo potrebujemo. Številne težave, s katerimi se soočamo v teku dneva, zlasti tiste, ki jih nismo predvideli, zahtevajo ne le znanje, temveč tudi modrost, da bi jih pravilno obvladali. To, kar bomo potrebovali, lahko dobimo od Boga. “Kajti Gospod daje modrost, iz njegovih ust prihajata spoznanje in razumnost” (Pregovori 2:6). 

Lahko osvojimo Božjo moč. Zelo enostavno je podati se v dan z lastno močjo, v prepričanju, da lahko obvladamo vsako situacijo. Pogosto pa se izkaže, da ni tako. Toda v času, ki ga preživimo z Bogom, lahko prejmemo Njegovo moč in vodstvo. “Vse zmorem v Njem (Jezusu Kristusu), ki mi daje moč” (Filipljanom 4:13). 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2023, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kako bi se odzvali, če bi vas nekdo vprašal, ali redno preživljate “nemoten čas z Bogom”? Kaj vam to sploh pomeni in kako enostavno – ali težko – je po vašem mnenju to dosledno uresničevati? 
  2. Kaj menite o dveh izjavah Martina Luthra, ki nakazujeta, da več in močneje ko je molil, boljši je bil zanj vsak dan? Ali se vam zdi nepremišljeno trditi, da je ob velikih zahtevah potreba po času z Bogom še večja? Pojasnite svoj odgovor. 
  3. Ko razmišljate o odločitvi, da boste z Bogom preživljali nemoten čas, s katerimi izzivi ali težavami ste se srečevali, ko ste to poskušali storiti? 
  4. Na kakšen način nam lahko po vašem mnenju preživljanje nemotenega časa z Bogom omogoči boljši pogled na priložnosti in ovire, s katerimi se srečujemo v običajnem dnevu na delovnem mestu? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pregovori 1:7; 3:13-15; 12:8; 16:21; Kološanom 3:17; 3:23; 1 Tesaloničanom 5:16-18 

Izziv 

Dobri nameni nimajo velike vrednosti, če jih ne uresničujemo in si ne prizadevamo za njihovo uresničitev. Včasih je najboljši način, da zagotovimo, da bomo uresničili, kar nameravamo storiti – na primer preživeti nemoten čas z Bogom – to, da imamo partnerja, kateremu smo odgovorni. To je nekdo, ki mu zaupate in za katerega veste, da mu je mar za vas, ki vas bo opominjal in spodbujal k izpolnjevanju vaših dobrih namenov. Ali imate trenutno takšnega človeka, na katerega se lahko obrnete in na katerega se lahko zanesete, da bo od vas pričakoval odgovornost? Če je tako, delite to željo z njim. Če ne, pričakujoče molite in prosite Boga, naj vam pošlje nekoga, ki vam bo pomagal v vlogi odgovorne osebe. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!