Menu

Avtor: Robert J. Tamasy – Znanstveniki pravijo, da se Zemlja vrti enakomerno, vendar ali se vam včasih zdi, da se v resnici svet vrti vse hitreje? Kot veteranu, ki že desetletja dela v poslovnem in poklicnem svetu, se mi zdi, da to še posebej velja za področje komunikacij. Ena največjih sprememb je seveda naša odvisnost od računalnikov. Pred leti sem se, če sem potreboval informacije ali raziskoval za nek članek, usedel v avto in se odpeljal v najbližjo knjižnico. Zdaj so mi informacije na dosegu roke, ko jih vtipkam v najbližji iskalnik.

Za pisna sporočila smo uporabljali “polžjo pošto”, pisma in dokumente smo nosili na pošto in bili so dostavljeni čez nekaj dni. Nato so se pojavili telefaksi. Ko smo leta 1998 začeli izdajati Ponedeljkovo mano, smo jo pošiljali po faksu. Zdaj mlajši sprašujejo: “Kaj je to faks?” Saj je danes praktično vsako sporočilo mogoče skoraj takoj poslati po elektronski pošti ali drugih spletnih metodah.

Podjetja, ki so v preteklosti za oblikovanje in tiskanje brošur za promocijo svojih izdelkov in storitev porabila na tisoče dolarjev, zdaj uporabljajo predvsem spletne strani in digitalne brošure. Konference, usposabljanja, celo visokošolsko izobraževanje opravljamo prek spleta. Kako nam je prej sploh uspevalo brez tega?

Družbeni mediji so bili pomemben del te komunikacijske revolucije. Milijoni uporabljajo medije, kot so LinkedIn, Twitter in Facebook, za posredovanje svojih sporočil ter ohranjanje stikov s sodelavci in prijatelji. Družbeni mediji nam lahko vzamejo veliko časa; lahko so koristni, duhovno pa so lahko tudi škodljivi.

Nedavno sem slišal nekoga pripomniti: “Vsi so na Facebooku. Naš obraz (face) pa mora biti v KNJIGI (book), v Svetem pismu!” Strinjam se. Družabni mediji nam lahko jemljejo čas, ko se trudimo biti na tekočem z najnovejšimi novicami in informacijami. Vendar pa ne morejo nadomestiti brezčasne resnice in načel, ki jih lahko najdemo v Božji besedi. Tukaj je nekaj njenih prednosti:

Pomaga nam, da gremo v pravo smer. Veliko je skušnjav, ki nas lahko spravijo na stranski tir. Sveto pismo nam pomaga ohranjati pravo smer. “Blagor človeku, ki ne hodi po nasvetu krivičnih, ne stopa na pot grešnikov in ne poseda v družbi porogljivcev, temveč se veseli v Gospodovi postavi in premišljuje njegovo postavo podnevi in ponoči” (Psalm 1:1-2).

Pomaga nam razlikovati med tem, kaj je prav in kaj narobe. Ker so meje med dobrim in slabim vedno bolj zabrisane, potrebujemo trdne temelje za svoje moralno in etično ravnanje. “Kako lahko ohrani mladenič svojo pot čisto? Če bo izpolnjeval tvojo besedo… Tvoj izrek hranim v svojem srcu, da ne bi grešil zoper tebe” (Psalm 119:9-11).

Obravnava pomembne delovne in življenjske potrebe ter skrbi. Po mojih izkušnjah ni nobenega pomembnega področja, ki ne bi bilo jasno obravnavano v Božji besedi. “Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo” (2 Tim 3:16-17).

Zaupanje v preverjena načela. Vedno obstajajo ljudje, ki trdijo, da ponujajo nove zamisli in programe, vendar večna resnica nikoli ne zastara. “Kar koli je bilo namreč napisano pred nami, je bilo napisano v naše poučenje, da bi oprti na potrpežljivost in na tolažbo, ki jo daje Pismo, imeli upanje” (Pismo Rimljanom 15:4).

O avtorju
© 2023. Robert J. Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Predstavljajte si, da bi danes svoje delo opravljali brez dostopa do računalnikov in računalniške tehnologije. Kaj menite, kaj je najbolj vplivalo na vaše delo in način, kako ga opravljate?
  2. Koliko časa porabite na družbenih medijih? Katere izmed njih uporabljate najpogosteje? Ali se kdaj vprašate, ali vam to vzame preveč časa?
  3. Podana je pripomba, da bi morali več časa preživeti v KNJIGI, Svetem pismu, kot pa na Facebooku in drugih oblikah družbenih medijev. Se strinjate? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Na kakšne načine ste spoznali, da so nauki in načela Svetega pisma uporabni za to, kako opravljate svoje vsakodnevne delovne obveznosti in se soočate z neizogibnimi izzivi?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Jozue 1:8; Matej 6:19-21; 6:33-34; 1 Korinčanom 3:9; 2 Korinčanom 5:20

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!