Avtor: James D. Firnstahl – V svoji karieri mednarodnega bančnika in kasneje finančnega direktorja mednarodnega proizvodnega podjetja sem spoznal, da je značaj pomemben iz več razlogov. Pravzaprav je značaj, ki ga sestavljajo zaupanje, poštenost in ljubezen do bližnjega na delovnem mestu, morda najpomembnejši dejavnik uspeha v karieri.

Nekoč so me kot finančnega direktorja prosili, naj s svojim podpisom potrdim sklop finančnih dokumentov, za katere sem vedel, da so netočni. Ko sem to zavrnil, mi je predsednik in lastnik dal vedeti, da utegnem dobiti odpoved. Rekel sem mu, da tega ne morem podpisati, in mu pogumno in hkrati ponižno povedal, da tudi on ne bi smel tega podpisati. Opozoril sem ga, da imajo banke posebno pravno varstvo in da ga lahko doleti zaporna kazen, če bi s podpisom potrdil, da so številke točne.

Nikoli ni razmišljal o morebitnih posledicah na ta način. Običajno je strankam in dobaviteljem brez dlake na jeziku povedal stvari, ki so bile priročne, ne pa resnične. Toda to je bil pravni dokument in poslušal me je. Kasneje se mi je zahvalil za ta nasvet, ta interakcija pa je vodila v bolj odprte in iskrene pogovore med nama o finančnem položaju in vrednotenju podjetja. Spoznal je, da mi lahko zaupa.

Kdo pritegne našo pozornost? Razmislite o tem takole: Kdo je oseba, ki jo na srečanju sodelavcev najbolj želite slišati? Je to oseba, ki rada in pogosto govori, ne pa z odkritostjo, poštenostjo in znanjem? Ali pa je to oseba, za katero veste, da ji lahko zaupate, oseba, za katero veste, da bo na prijazen način govorila resnico? V 40 letih poslovanja sem se naučil, da je najbolj vplivna in poslušana oseba v sejni sobi tista, ki ji ljudje najbolj zaupajo.

Kako si želimo, da bi ravnali z nami? Kot Kristusov učenec vem, da Bog od nas pričakuje, da “ljubimo drug drugega”, kot piše v Janezu 13:34 in številnih drugih odlomkih. To pomeni, da moramo biti pripravljeni drugim povedati resnico ter z njimi ravnati spoštljivo in prijazno, enako kot bi radi, da drugi ravnajo z nami. To tako imenovano “zlato pravilo”, ki pravi, da “kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim” (Lk 6:31), je načelo, ki vedno velja in ki mu je vredno slediti.

Ali ste pripravljeni plačati ceno za zavezanost integriteti? Neizogibno bomo naleteli na situacije, v katerih se bo zdelo skoraj nemogoče govoriti resnico – ko utegnemo kaj izgubiti – prodajo, napredovanje, nagrado ali celo službo. V takih situacijah sem se skušal opominjati, da Bog opazuje in posluša ter da je na kocki moj značaj. Trudil sem se nikoli pozabiti, da Bog lahko spoštuje le resnicoljubnost in da si želim, da bi mi ljudje zaupali. V Pregovorih 10:9 piše: “Kdor hodi v popolnosti, hodi varno, kdor pa izkrivlja svoje poti, bo razkrinkan.”

Zanimivo je, da naš odnos z Bogom lahko temelji le na zaupanju – oz. veri, kot jo včasih imenujemo. Seveda lahko rečemo, da tudi naši najtesnejši odnosi z ljudmi temeljijo na zaupanju. Ljudje želijo spoznati in se približati drugim ljudem, za katere so prepričani, da jim lahko zaupajo. Kot potrjujejo Pregovori 20:8 (Chraskov prevod): “Največ ljudi hvali vsak svojo dobrotljivost, moža pa vseskozi resničnega kdo najde?”

V vsakem dobrem delovnem okolju so zaupanja vredni ljudje najbolj vplivni in visoko cenjeni. Kot vodje in lastniki podjetij se moramo zavedati, da je v gojenju okolja zaupanja in ljubezni do bližnjega ogromna korist – tako za sedanjost kot za večnost.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022. James D. Firnstahl od leta 2011 služi kot predsednik organizacije CBMC International (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), kjer sodeluje z ekipo poslovnih in strokovnih ljudi v 90 državah, ki si skupaj prizadevajo, da bi globalni trg spremenili z evangelijem Jezusa Kristusa.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako pomembno je za vas zaupanje (oz. zanesljivost) pri vzpostavljanju in ohranjanju odnosov na delovnem mestu ali drugje, če ga ocenite na lestvici od 1 do 10, pri čemer je 10 najvišja vrednost? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Pomislite na situacijo, v kateri je nekdo izdal vaše zaupanje. Kako ste se odzvali? Ali vam je kasneje uspelo ponovno vzpostaviti zaupen odnos s to osebo? Če da, kako težko je bilo to storiti?
  3. Ali se strinjate, da so na sestankih tiste osebe, katerih stališča so najbolj zaželena, tiste, ki imajo v skupini največ zaupanja? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Ste se kdaj znašli v situaciji, ko ste spoznali, da je vaša zavezanost integriteti, vaša odločenost biti resnicoljuben ne glede na vse, povezana s tveganjem resnih posledic? Opišite, kakšne so bile te okoliščine – in kakšen je bil izid.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 78:70-72; Pregovori 6:20-23; 12:19; 12:22; 13:6; 17:10; 25:13; 27:5; 2 Timoteju 2:15

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!