Menu

Avtor: Rick Boxx – Richard Blackaby, avtor in mednarodni govornik, pripoveduje zgodbo o poslovnežu, ki je bil razočaran, ker je Bog molčal, ko Ga je prosil za modrost, ali naj sprejme ponudbo za novo službo. Ta človek je trdil, da je sprejel službo, ker ni ničesar slišal od Boga. Izkazalo se je, da je bila to grozna odločitev.

Blackaby je dejal, da je med pogovorom tega človeka malo podrezal z vprašanji: “Kaj si je o tej službi mislila vaša žena?” “Oh, ta ideja ji ni bila nikoli všeč,” je odgovoril poslovnež.

Nato je Blackaby vprašal, ali se je moški posvetoval s svojim pastorjem. “On ni poslovnež, zato ga nisem upošteval!” je odgovoril. “Tudi sin mi je rekel, naj ne sprejmem tega dela, ampak on je še otrok.” Blackaby je takoj prepoznal, v katerem grmu tiči zajec, in pripomnil: “Kaže, da je Bog večkrat spregovoril, le vi ga niste poslušali.”

Eno najpogostejših vprašanj o tem, kako udejanjati svojo vero, kadar se soočamo z izzivi življenja in dela, je: “Kako naj prepoznam Božjo voljo?” V Svetem pismu najdemo primere posameznikov, ki jim je Bog res govoril neposredno in osebno – Noetu, kateremu je naročil, naj zgradi veliko ladjo, Mojzesu iz gorečega grma, preroku Eliji, ko je bil ta še deček; Savlu (ki je postal apostol Pavel) na poti v Damask, in drugim.

Morda poznate koga, ki trdi, da je slišal, kako mu je Bog jasno spregovoril. Da, Gospod lahko deluje na tak način, vendar so takšni primeri zelo redki. Običajno z nami ne komunicira slišno, ne objavlja sporočila na oglasni deski in ne uporablja neonskih napisov. Najpogosteje nam Bog govori na različne druge načine. Poglejmo si nekatere od njih:

Bog govori skozi Svojo Besedo. V 66 knjigah svetopisemske Stare in Nove zaveze je veliko resnic in načel, ki jih je mogoče uporabiti v vsakdanjem življenju, celo na trgu 21. stoletja. Kot je nekoč dejal slaven poslovnež: “To je najboljša poslovna knjiga, kar sem jih kdaj prebral.” Strinjam se. “Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti, da bi bil Božji človek popoln in pripravljen za vsako dobro delo” (2 Timoteju 3:16-17).

Bog govori skozi pobožne, modre nasvete. Včasih se upiramo temu, da bi prosili za nasvet, ali ne upoštevamo nasveta, ki smo ga prejeli, ker je v nasprotju z našimi željami. Vendar nam lahko zaupanja vredni, pobožni svetovalci – vrstniki, sodelavci, zakonski partner z dobro intuicijo ali celo pronicljiv otrok – pomagajo, da se izognemo napačnim odločitvam, ki bi korenito posegle naše življenje. “Kjer ni izvedenosti, ljudstvo propada, kjer je veliko svetovalcev, je blaginja” (Pregovori 11:14). “Poslušaj nasvet in sprejemaj vzgojo, da boš nekoč postal moder” (Pregovori 19:20).

Bog govori skozi okoliščine. Ko nas Bog vodi, včasih zapre ena vrata in odpre druga. “Človekovo srce načrtuje svojo pot, a Gospod vodi njegove korake” (Pregovori 16:9). “Gospod vodi človekove korake, smrtnik pa, mar razume svojo pot?” (Pregovori 20:24).

Gospod nas lahko vodi tudi na druge načine, vendar je ključno, da mu prisluhnemo in da smo pozorni. V Matejevem evangeliju 11:15 Jezus pravi: “Kdor ima ušesa, naj posluša.” Če Ga prosimo, se lahko Bog odloči, da nam bo spregovoril na različne načine, vsekakor pa moramo biti pripravljeni poslušati.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2023, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste vi ali nekdo, ki ga poznate, kdaj doživeli, da vam je Bog govoril na zelo neposreden način? Če da, kakšna je bila ta izkušnja? Kakšne so bile okoliščine?
  2. Ali običajno molite in prosite za Božjo modrost in vodstvo, ko sprejemate zelo pomembne odločitve? Zakaj ali zakaj ne?
  3. Na kakšen način menite, da nam lahko Gospod govori skozi Sveto pismo in nam daje želeno usmeritev pri načrtovanju, sprejemanju odločitev in celo popravljanju napak? Ali vam pride na misel kakšen primer?
  4. Ali ste odprti za sprejemanje in resno upoštevanje nasvetov in svetovanj, ki vam jih ponujajo drugi? Ali bi bili pripravljeni sprejeti poglede svojega zakonca, tudi če ne dela, kjer delate vi, oziroma nima strokovnega znanja v vašem izbranem poklicu? Zakaj ali zakaj ne?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Psalm 119:9; 119:11; Pregovori 10:9; 13:1; 15:22; 16:3; 19:21; 20:25; 21:30; 25:12

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!