Avtor: Ken Korkow – Ste kdaj razmišljali o tem, da je včasih lahko narobe delati dobre stvari? Ko je Titanic trčil v ledeno goro, so se ladijski vzdrževalci morda pripravljali na pomivanje tal. Toda to dobro opravilo zagotovo ni bilo potrebno v tistem trenutku.

Življenje nam ponuja veliko “dobrih stvari”, v katere lahko vlagamo svoj čas, energijo in talente. Lahko bi rekli, da ni nič narobe s tem, da delamo dobre stvari – razen kadar nam preprečujejo, da bi delali boljše stvari. Oswald Chambers v svojem duhovnem priročniku My Utmost for His Highest (Moje najboljše za Njegovo najvišje) v več meditacijah ugotavlja, da je “dobro sovražnik najboljšega”. Čas in izkušnje so me naučili, da je imel prav.

V poslovnem in strokovnem svetu se ves čas srečujemo z dobrimi stvarmi, ki jih lahko delamo. Toda če želimo, da bi naše življenje – in naše delo – resnično nekaj zaleglo, da bi spreminjalo življenja ljudi, s katerimi imamo vsak dan stike, je modro, če se naučimo razlikovati zgolj “dobre” stvari od “najboljših”. To še posebej velja za tiste, ki želimo slediti Jezusu Kristusu in mu služiti s svojim poklicnim udejstvovanjem.

Pisec Ray Comfort pripoveduje o starejšem moškem, ki je tresoč se nagovoril vernike na cerkvenem bogoslužju: “Ko sem bil mlad, sem vso svojo energijo usmeril v šport!” Ko se je ozrl nazaj, je spoznal, da je bila njegova športna obsedenost – na račun mnogih pomembnih stvari – zapravljanje časa. Mož je poslušalce, zlasti mlade, prosil, naj svoje življenje posvetijo najboljši stvari: služenju Bogu na vseh področjih svojega življenja.

V Svetem pismu najdemo ta nasvet: “Uči nas torej prav šteti naše dni, da si pridobimo modro srce” (Psalm 90:12, prosti prevod). Pismo Efežanom 5:16 pa nas poziva: “Skrbno izrabljajte čas, kajti dnevi so hudi”. To ne pomeni, da je zloben čas sam po sebi, ne moremo pa ga shraniti, da bi ga uporabili kdaj drugič. Čas mineva, če to hočemo ali pa ne, zato ga moramo izkoristiti kar najbolje moremo.

Nekdo je rekel: “Če Satan ne more doseči, da bi delali ‘slabo’ – je povsem zadovoljen, če svoje življenje preprosto posvetite ‘dobrim stvarem’.” Z drugimi besedami, če ne prepoznate in si ne prizadevate za ‘najboljše’ stvari, ki bi jih lahko počeli.

Paul Tripp, še en ugleden pisec in govornik, ponuja tole spoznanje o tem, da ne smemo zamenjevati dobrih stvari s tistimi, ki so najboljše: “Vsa slava snovnega ustvarjenega sveta ima en sam namen – opominjati nas na Božjo slavo in nas usmerjati k njej…. Snovni svet je čudovito veličasten, nikoli pa ni bil namenjen, da nam bo končna postaja, enako kot prometni znak, ki kaže proti nečemu, ni namenjen temu, da bi bil konec potovanja… Znamenje ni pomembna stvar; znamenje vas usmerja k pomembni stvari.

“Enako lahko rečemo za snovno stvarstvo. Niste bili ustvarjeni, da bi živeli zanj. Ustvarjeno je bilo, da bi vas usmerjalo k stvari, za katero ste bili ustvarjeni, da bi zanjo živeli, in ta stvar je Bog in samo Bog. Kako žalostno je, ko človek išče tisto, česar ne more najti, v nečem, kar mu tega ne more dati. Mnogi ljudje pa to počnejo vsak dan. Iščejo ustvarjeno slavo, da bi našli tisto, česar tam ni mogoče najti.”

Katere so torej tiste “najboljše stvari”, na katere bi se morali osredotočiti? Ena od njih je rast v intimnosti z Bogom in poslušnost Njemu, da bi se tako Njegov značaj prelival v življenja drugih. Kot je zapisano v 2 Korinčanom 5:20: “Zavoljo Kristusa smo torej poslani, po nas vas kliče Bog. Zavoljo Kristusa vas prosimo, spravite se z Bogom.” Kaj je lahko lepšega kot služiti Gospodu in Ga predstavljati v svojem poklicnem in osebnem življenju ter pomagati drugim, da ga prav tako spoznajo?

O avtorju
Ken Korkow živi v Omahi v Nebraski, ZDA, kjer služi kot področni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Prispevek je prirejen po rubriki “Fax of Life” (neprevedljiva besedna igra, op. prev.). Uporabljeno z dovoljenjem.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako razumete trditev “dobro je sovražnik najboljšega”? Ali se z njo strinjate? Kaj bi lahko bil primer zanemarjanja “najboljše” stvari s tem, da namesto tega naredimo nekaj, kar je samo “dobro”?
  2. Kakšen je vaš odziv na starejšega moža, ki je prišel do zaključka, da je zapravil življenje, ko se je ukvarjal s športom? Ali poznate koga, ki je prišel do podobnega spoznanja, ko je prišel do konca življenja in ugotovil, da je velik del življenja porabil za napačne stvari?
  3. Paul Tripp navaja, da je videl veliko ljudi, ki “iščejo ustvarjeno slavo, da bi v njej našli nekaj, česar tam ni mogoče najti”. Predlaga, da bi se namesto tega morali osredotočiti na Stvarnika in ne na ustvarjene stvari. Se strinjate? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Če bi morali opisati stvari, ki so za vas najpomembnejše, za katere si prizadevate in jim namenjate največ svojega časa, energije in talenta, katere bi to bile? Razložite, zakaj so te stvari za vas tako pomembne.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 19:20; Pridigar 3:1-5; 9:10; Rimljanom 1:12-23; Kološanom 3:17; 3:23; 4:5-6

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!