Avtor: Robert J. Tamasy – Pogled na svet lahko prinese ogromno razliko v tem, kako se lotevamo življenja – v mnogih stvareh. Če gledate na življenje z optimizmom, lahko ponavadi najdete pozitivne stvari celo v težkih okoliščinah. Če pa imate pesimističen pogled, lahko celo dobre stvari ocenjujete s cinizmom in zaskrbljenostjo. Podobno kot človek, ki se je zbudil nekega jutra in si mislil: “No, zaenkrat je danes vse šlo v redu. Čeprav nisem še vstal iz postelje.”

S stališča voditeljstva ima pogled na svet lahko močan vpliv na to, kako se lotevamo svojih vsakodnevnih obveznosti. Če voditelji nase gledajo kot na “šefa”, katerega ukaze morajo izpolnjevati vsi podrejeni, to lahko vpliva na vzdušje, produktivnost, spoštovanje in celo na sposobnost družbe, obdržati delavce, ki so pomembni za uspeh organizacije. Voditelj pa lahko osvoji tudi zelo drugačen pristop, ki je že mnogim direktorjem in menedžerjem dobro služil.

Max De Pree, ugledni poslovnež in pisec priznanih knjig na temo voditeljstva, pravi: “Kako kot voditelj vidite sebe? Saj veste, s stališča tistih, ki vam sledijo, je ključnega pomena, da ima njihov voditelj percepcijo samega sebe, ki se ujema z resničnostjo. Voditelji pripadajo tistim, ki jim sledijo. Direktor naj o svojih zaposlenih govori kot o ‘ljudeh, ki jim služim’. Kako zelo drugačna realnost je to! In kako različen učinek na podrejene!”

Ali vidite, kako se pristop, ki ga opisuje De Pree, razlikuje od arogantnega šefovstva, pod katerim na zaposlene – tiste, ki sledijo – gledamo kot na služabnike? Vsekakor mnogi gospodovalni, nasilni voditelji izsiljujejo produktivnost iz svojih ljudi. Kakšno veliko razliko pa bi prineslo, če bi več vodstvenih delavcev na svoje osebje gledalo kot na “ljudi, ki jim služim”!

Ta koncept, populariziran pod imenom “služeče voditeljstvo”, ni nov. Čeprav mu večina poslovnih magistrskih programov ne pripisuje posebne pomembnosti, pa je to zamisel, ki jo že več tisočletij s pridom uporabljajo. Celo Sveto pismo poudarja njeno pomembnost in sam Jezus Kristus ji je posvečal veliko pozornosti. Tu je nekaj primerov tega, kar uči Sveto pismo:

Najboljši voditelji so pripravljeni služiti. Resnična veličina z Božjega zornega kota ni osnovana na položaju ali moči, ampak na pripravljenosti, postaviti druge ljudi na prvo mesto. “…kdor hoče postati velik med vami, naj bo vaš strežnik, in kdor hoče biti prvi med vami, naj bo vsem služabnik. Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge” (Marko 10:45).

Pravo voditeljstvo sledi drugemu standardu. V nekaterih krogih voditeljstvo pomeni sposobnost dominirati in nadvladovati. Obstaja pa drugačen način: “Kralji narodov gospodujejo nad njimi… Med vami pa naj ne bo tak , ampak največji med vami naj bo kakor najmlajši in voditelj kakor strežnik… Jaz pa sem sredi med vami kakor tisti, ki streže” (Luka 22:25-27).

Voditeljstvo zahteva vzajemno podrejanje. Podrejeni seveda odgovarjajo in služijo tistim, ki imajo avtoriteto nad njimi. Voditelji pa naj si tudi prizadevajo voditi tiste, katere nadzirajo. “Sužnji, ubogajte svoje zemeljske gospodarje kakor Kristusa, v strahu in trepetu, v preprostosti srca… Tudi vi, gospodarji, se prav tako ved te do njih in opustite grožnje, saj veste, da je tako zanje kakor za vas gospodar v nebesih in da on ne gleda na osebo” (Efežanom 65-9).

O avtorju
2021. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kateri drugi primeri vam še pridejo na misel, ki pokažejo, kako različni pogledi na svet lahko korenito spremenijo način, kako se določena oseba loteva svojega življenja in dela?
  2. Ko slišite besedo “voditelj”, katere misli vam takoj pridejo na misel? Imate pozitivno ali negativno predstavo o tem, kaj je voditelj, še posebej glede na to, kako jih ponavadi vidimo v akciji?
  3. Max De Pree je izjavil: “Voditelji pripadajo tistim, ki jim sledijo.” Kaj je po vašem mnenju mislil, ko je to zapisal? Kako običajen je tak pristop v današnjem poslovnem svetu – po vaših izkušnjah in opazovanju?
  4. Na osnovi tega, kar ste prebrali v tej Ponedeljkovi mani, kakšne korake lahko storite, da postanete boljši in bolj učinkovit voditelj – ali bodoči voditelj?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 28:2; Matej 20:20-28; Janez 13:3-17; 2 Korinčanom 5:21; Kološanom 3:17; 3:23

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!