Avtor: Jim Mathis – Pred kratkim sem bil počaščen, da so me prosili, naj spregovorim skupini poslovnežev na temo “Kakor opravljamo katerokoli delo, tako opravljamo vse”. Ta ideja je tesno povezana z integriteto. Beseda integriteta izhaja iz latinskega izraza integer, kar pomeni “cel, nedeljen”.

Ta ideja pomeni, da lahko opazujemo eno področje svojega življenja ali življenja nekoga drugega in to spoznanje prenesemo tudi na druga področja. Na primer, nekdo, ki se brezhibno oblači, ima verjetno čist avto in čisto hišo. Nekdo, ki ponudi plačilo računa v gotovini, ker misli, da se bo tako podjetje izognilo prijavi dohodka, ne bi bil nikoli človek, katerega bi sprejel za partnerja v svoje podjetje. Človek z umetniško žilico ima verjetno dobro usklajeno pohištvo in stene pobarvane v zanimivih barvah. Dejstvo je, da način, kako opravljamo katerokoli delo, je tudi način, kako opravljamo vse.

Delodajalci kandidata za zaposlitev povabijo na kosilo. Njegovo vedenje je zgovorno – prosijo ga, naj on vozi, da vidijo, v kakšnem stanju je njegov avto, nato pa opazujejo, kako se obnaša do natakarja. Vedo, da ljudje ne bodo ravnali s strankami nič bolje, kot ravnajo z natakarjem v restavraciji – in da ne bodo vzdrževali opreme podjetja nič bolje, kot vzdržujejo svoj avtomobil. To so dobri preizkusi, saj je to, kako delamo kar koli, tudi način, kako delamo vse drugo.

Tudi na podjetja lahko gledamo z istim očesom. Če podjetje krivično ravna s svojimi zaposlenimi, lahko pričakujemo, da bo imelo podoben odnos tudi do strank. Po drugi strani pa, če so nekateri v podjetju zaposleni že 20 ali 30 let, lahko upravičeno predpostavljamo, da je to dobro delovno okolje – in s tem tudi dobro podjetje za poslovanje. Ne bi zaupal vodovodarju ali električarju, ki vozi poškodovano in slabo vzdrževano vozilo.

To isto načelo lahko uporabimo za preverjanje samega sebe. Katere slabe navade imam, ki se prenašajo na druga področja mojega življenja? In obratno, lahko preučimo, v katerih stvareh uživamo ali smo zelo spretni, da ugotovimo, katera vrsta dela nam najbolj ustreza. Če zelo uživamo v sestavljanju proračuna ali vodenju osebnih financ, bomo verjetno dober finančni načrtovalec, računovodja ali davčni svetovalec. Če se neradi ukvarjamo z denarjem, ne smiselno, da se prijavimo za delovno mesto v banki. Kaj pa ima o tem povedati Sveto pismo?

Kakšne vrste ljudje smo znotraj, se kaže skozi to, kdo smo navzven. Nekateri ljudje skušajo zavajati druge in ustvarjajo videz, ki ne predstavlja tega, kar v resnici so. Toda Bog nas kliče na odgovornost za to, kdo smo in kaj počnemo. “Človeku se zde vse njegove poti čiste, Gospod pa preizkuša duhove” (Pregovori 16:2). “Človeku se zdi vsaka njegova pot pravilna, Gospod pa preizkuša srca” (Pregovori 21:2).

Naša vera se razkriva skozi naša dejanja. Eno je reči, da verjamemo v Boga, nekaj drugega pa je, če to pokažemo s svojim ravnanjem na delovnem mestu. “Božja sodelavca sva, vi pa ste Božja njiva in Božja zgradba” (1 Korinčanom 3:9). “Potrudi se, da se boš pred Bogom izkazal za preizkušenega, za delavca, ki se mu ni treba sramovati in ki pravilno ravna z besedo resnice…” (2 Timoteju 2:15).

Kakor opravljamo karkoli, tako opravljamo vse. Eno od meril hinavščine je trditi, da smo ali verjamemo v nekaj, kar je v nasprotju s tem, kar resnično smo ali verjamemo. Ne moremo vedno soditi po zunanjem videzu, vendar se bo sčasoma pokazal pravi jaz. “Kakor voda odseva obraz, tako srce odseva pravega človeka” (Pregovori 27:19, prosti prevod).

 O avtorju
© 2023 Jim Mathis je pisec, fotograf in lastnik majhnega podjetja v Overland Parku, Kansas. Njegova najnovejša knjiga je Kamela in igla – kristjan razmišlja o bogastvu in denarju. Pred tem je bil izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Kansas Cityju v Missouriju.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kakšen je vaš prvi odziv na trditev: “Kakor opravljamo katerokoli delo, tako opravljamo vse”? Ali se lahko spomnite kakšnega primera, ko ste je ta trditev izkazala za netočno?
  2. Če pogledate svoje lastno življenje, kako bi vas ljudje ocenili glede na to, kako komunicirate z drugimi ljudmi, pa naj gre za natakarja v restavraciji ali tiste, s katerimi vsak dan delate?
  3. Kako težko je po vašem mnenju ljudem, ki se skušajo predstaviti na en način, čeprav so v resnici povsem drugačni?
  4. Zakaj je pomembno – če sploh je pomembno – upoštevati, da nas Bog ne sodi na podlagi tega, kakšni smo videti navzven, ampak glede na naše srce – naše motive? Če verjamete v to, kako to razumevanje vpliva na vaše vsakodnevno vedenje?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

1 Samuel 16:7; Pregovori 4:23; 16:7; 22:11; Kološanom 4:5-6; 1 Peter 3:15-16

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!