Avtor: Rick Boxx

(Opomba urednika: To je drugi od dveh člankov o tem, kako ustanoviti podjetje na Božji način.)

Prejšnji teden smo začeli razmišljati o svetopisemskih načelih za ustanovitev podjetja. V tokratni Ponedeljkovi mani si bomo ogledali tri dodatna načela. Četrto načelo, ki ga predlagam, je: “Kaj boste ponudili strankam, česar ne ponuja nihče drug?”

Prijatelj mi je opisoval, kakšno nišo namerava izpolniti z zagotavljanjem pokojninskih načrtov za krščanske organizacije. Njegovo podjetje se je specializiralo za razvoj naložbenih možnosti za svoje stranke; take, ki izločajo naložbene priložnosti, ki niso v skladu s svetopisemskimi vrednotami. Odločil se je za izdelek, ki ga potrebujejo mnoga podjetja, in dodal svetopisemsko odgovorne naložbene možnosti, ki bi jih mnogi kristjani raje izbrali.

Rimljanom 12:6 nas uči: “Imamo različne milostne darove, pač po milosti, ki nam je bila dana.” Tako kot vam je Bog dal edinstvene darove, ima tudi za vaše podjetje edinstven načrt. Ugotovite, kateri so ti darovi in jih uporabite za oblikovanje niše za svoje podjetje.

Ko sem bil bančnik, sem imel opravka s stotinami podjetnikov. Kadar sem jih vprašal, koliko potrebujejo za financiranje svojega novega podjetja, sem neredko dobil odgovor: “Koliko mi boste dali?” To je običajno pomenilo, da nimajo načrta ali pa si niso vzeli dovolj časa, da bi v celoti oblikovali poslovni načrt.

Mož po imenu Kent pa je bil drugačen. Natančno je vedel, koliko bo stala gradnja njegovega proizvodnega podjetja, kdaj bo zaposlil osebje in koliko si želi izposoditi. Njegov načrt mi je kot posojilodajalcu vlil zaupanje, da mu bo uspelo – in tako je tudi bilo.

Pregovori 21:5 učijo: “Zamisli pridnega prinašajo vedno dobiček, kdor je zaletav, pa je vedno v pomanjkanju.” To nas pripelje k načelu št. 5: Če začenjate novo podjetje, pripravite načrt, ki bo odgovoril na vprašanje: “Kako boste financirali, zaposlovali, gradili in vzdrževali svojo zamisel?”

Moje izkušnje kažejo, da pri mnogih začetnih podjetnikih potrpežljivost ni ravno vrlina. Ko imajo idejo za zagon novega podjetja, pogosto želijo začeti danes, čeprav niso razmislili o optimalnem času za zagon podjetja in še niso poskrbeli za potrebna sredstva, da bi lahko podjetje pripeljali do dobičkonosnosti.

Včasih nam Bog da neko idejo že vnaprej, da bi lahko varčevali in se pripravili na bodoči zagon. Kadar poskušamo ta proces skrajšati, je posledica tega običajno podjetje s premalo financami, ali pa se moramo zadovoljiti z manj zaželeno lokacijo.

Žalostinke 3:25 potrjujejo modrost potrpežljivega čakanja na Boga, tako na Njegov najboljši trenutek, kot tudi na Njegovo zadostno oskrbo. Takole je zapisano: “Gospod je dober tistim, ki upajo vanj, duši, ki ga išče.”

Pri ustanavljanju novega podjetja sledite načelu št. 6 in pripravite odgovor na vprašanje: “Kdaj in kje bo to potekalo?” Pazite, da v tem procesu ne prehitevate Boga. Tako se boste lahko izognili precejšnjemu tveganju – zase in za vaše novo podjetje.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Če bi ocenjevali svoje podjetje – ali idejo za ustanovitev podjetja, o kateri razmišljate – kako bi pojasnili, kaj lahko (oz. boste) strankam ponudili, česar ne ponuja nihče drug?
  2. Odstotek novih podjetij, ki propadejo, običajno v prvem letu ali dveh, je presenetljiv. V kolikšni meri je po vašem mnenju to lahko posledica tega, da podjetniki niso ustrezno načrtovali financiranja, zaposlovanja, rasti in vzdrževanja podjetja?
  3. Ali je po vašem mnenju res pomembno, da skrbno ocenimo pravi trenutek za ustanovitev novega podjetja in resno razmislimo o tem, kdaj naj bi nastalo – pa tudi o tem, kje naj bi nastalo? Katere so možne pasti, če tega ne storite?
  4. Kakšno razliko bi po vašem mnenju prineslo, če bi se več nadarjenih podjetnikov pred začetkom ustanavljanja novega podjetja ustavilo in molilo o Božjem interesu in Njegovi volji v tem, kar nameravajo početi? Pojasnite svoj odgovor.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 11:14; 15:22; 19:20; 20:18; 24:3-6; Matej 6:25-34; Luka 14:28-33

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!