Avtor: Sergio Fortes – Eno od tradicionalnih orodij v poslovnem in poklicnem svetu je rokovnik. To ni le koledar in knjiga za upravljanje s časom, v katero se zapisujejo sestanki, naloge in vsakodnevne dejavnosti. Beleži tudi glavna področja, na katera se osredotoča vodilni delavec, zahteve, na katere se mora odzvati, in pomembnost, ki jo pripisuje vsaki od njih.

Po mnenju mnogih vodij je natrpan urnik znak statusa, odraz njihove lastne pomembnosti. Nekoč sem poskušal vzpostaviti stik z uglednim govornikom, da bi se dogovoril za njegovo predavanje v organizaciji, s katero sem sodeloval, pa me je asistent obvestil, da je njegov urnik polno zaseden za naslednjih pet let!  Svet bi se do takrat lahko obrnil na glavo!

Neredko se zgodi na primer, da je treba čakati več mesecev na termin pri zdravniku. To je običajno znak, da gre za znane in sposobne strokovnjake. Vendar se včasih sprašujem, ali je natrpan in neprilagodljiv urnik najboljša pot do uspeha.

Ko razmišljam o tem, se spomnim na neverjeten urnik, morda najpomembnejši urnik vseh časov – urnik Jezusa Kristusa v času Njegovega bivanja na Zemlji. Kot voditelj se je vsak dan, od zore do mraka, soočal z velikimi zahtevami in izzivi. Ljudje so prihajali več kilometrov daleč, da bi slišali Njegove spodbudne besede in Njegove nauke ter prosili za osebno ali družinsko pomoč.

Ob branju Jezusove zgodbe v Svetem pismu nam postane jasno, da je imel zelo malo prostega časa. Čas za miren obrok, trenutek počitka ali osebni razmislek se je moral zdeti razkošje. Da bi ohranil čas za osebno meditacijo in preživel čas v samoti v molitvi k Svojemu nebeškemu Očetu, je Jezus uporabljal zgodnje jutranje ure.

Očitno je zelo malo spal. Čas, ko ga je med hudo nevihto zajel globok spanec, medtem ko se je čoln, v katerem je bil z učenci, nenadzorovano nagibal, je bil trenutek, ko ga je premagala utrujenost. A ko opazujemo, kako je Jezus komuniciral z ljudmi, ki jih je srečeval vsak dan, vidimo, da ni bil zasužnjen z zahtevami Svojega urnika. Jezus je nekako vedno našel čas za ljudi, ki so prišli k Njemu s svojimi obupnimi potrebami.

Kako je obvladoval Svoj urnik, še posebej Svoje prednostne naloge, je bilo še posebej razvidno v dneh po vstajenju, o katerem pripoveduje 24. poglavje Lukovega evangelija Nove zaveze. Ko se je tretji dan po križanju razširila novica, da je Jezus vstal od mrtvih, je bilo zagotovo veliko ljudi, ki jih je zanimalo, kaj se bo zgodilo zdaj. Kralj Herod, rimski guverner Poncij Pilat, verski voditelji, Njegovi učenci, Njegova mati Marija in Marija Magdalena so bili med tistimi, ki so bili posebej radovedni glede tega edinstvenega, neverjetnega dogodka. Nedvomno so vsi hrepeneli, da bi Ga videli.

Jezus pa je imel druge načrte. Na najpomembnejši dan v zgodovini se je v vročini opoldanskega sonca odpravil na pot v Emavs in prehodil približno 11 kilometrov ter več kot dve uri preživel z dvema neimenovanima učencema, da bi ju seznanil s tem, kaj se je zgodilo. Prepričan sem, da ta dva neznana moška simbolizirata vas in mene.

Na naši boleči poti obstoja, ko mislimo, da nimamo več nobene vrednosti, ko se nam zdi, da je naših sanj konec in da so se naša pričakovanja izjalovila, nam to zagotavlja, da nas Gospod vesolja še vedno uvršča na prvo mesto svojega dnevnega reda.

Če se počutite izključeni iz dnevnega reda podjetja, odrinjeni na rob in pozabljeni, se spomnite te Jezusove obljube: “…jaz sem z vami vse dni do konca sveta” (Evangelij po Mateju 28:20). V Kristusovem urniku bo za vas vedno dovolj prostora.

O avtorju
Sergio Fortes je mentor in svetovalec na področju strateškega menedžmenta. Kot član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Sao Paulu v Braziliji že več kot 20 let usklajuje prevajanje Ponedeljkove mane v portugalščino. Predan je Jezusu v Njegovem velikem poslanstvu pridobivanja učencev.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Koliko vaš osebni rokovnik – dnevni urnik, koledar in glavni cilji – določa, kako se obnašate v teku običajnega delovnega dne?
  2. Ali poznate ljudi, katerih dnevni red je tako natrpan, da nimajo časa za nenačrtovane ali spontane stike z zaposlenimi ali celo s prijatelji? Kako bi se po vašem mnenju temu lahko izognili – ali je to sploh problem? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Ljudje pravijo: “Če želite, da bo nekaj opravljeno, poiščite človeka, ki je zelo zaposlen, da bo to naredil.” Ali vidite v takšnem razmišljanju kakšne težave ali pomanjkljivosti?
  4. Kaj se lahko naučimo iz tega, kako je Jezus Kristus urejal svoj dnevni urnik – če sploh kaj? Se vam zdi njegov zgled primeren za poslovni svet 21. stoletja? Zakaj ali zakaj ne?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 15,23; 22,11; Pridigar 3,1-8; Efežanom 5,16; Kološanom 4,5; Titu 3,14

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!