Avtor: Jim Langley – Nekoč je bilo v mojem življenju glavno vodilo težnja po denarju. Ni dvoma, da lahko služenje denarja postane način življenja, in vedno je bilo tako. V Svetem pismu najdemo modre besede apostola Pavla, s katerimi poučuje svojega varovanca: “Korenina vsega zla je namreč pohlep po denarju. Po tem so nekateri hlepeli in tako zablodili proč od vere, s tem pa sami sebi zadali veliko bolečin” (1 Timoteju 6:10).

Pavel ne trdi, da je denar sam po sebi zlo, ljubezen do denarja pa lahko vodi do mnogih vrst zla. Ni narobe imeti denar ali si ga želeti, ko pa denar postane naš cilj in naš malik, je to velika težava.

Spomnim se avtomobilske nalepke, ki je drzno zatrjevala: “Zmaga tisti, ki umre z največ igračami.” S to duhovito izjavo so se strinjali številni ljudje, ki jih je prevzelo kopičenje materialnih dobrin ne glede na ceno, ki jo je treba za to plačati. Pa je ta izjava resnična?

Izraelski kralj Salomon, ki je slovel po svoji modrosti, je razmišljal o tem vprašanju. V Pridigarju 2:11 je modro priznal: “Ozrl sem se po vseh svojih delih, ki so jih opravile moje roke, in po trudu, ki sem ga imel pri uresničevanju: in glej, vse je nečimrnost in lovljenje vetra, ni dobička pod soncem.” Kot človek, ki je večino svojega življenja posvetil prizadevanju za materialne in čutne stvari ter uživanju v njih, je to zapisal iz osebne izkušnje človeka, ki je spoznal, da je ljubezen do denarja nič drugega kot lovljenje vetra.

Ljubezen do denarja. Zagotovo ni edini vzrok, je pa vsekakor korenina številnih vrst zla. To vidimo na vseh področjih življenja. Če smo zaljubljeni v denar, ne moremo biti zaljubljeni v Boga. In dejansko nam ni treba imeti veliko denarja, pa da bi bili vanj zaljubljeni! Človek je lahko brez denarja, pa je kljub temu omrežen s tem, kar denar lahko kupi.

Odvračanje pozornosti od tega, kar je pomembno. Kaj enostavno je, ujeti se v grešno past upravičevanja, češ da denar lahko prinese srečo in zadovoljstvo. Čas in izkušnje so mi prinesli ravno nasprotno spoznanje: Osebno sem ugotovil, kako denar lahko odvrne našo pozornost od tega, kar v življenju resnično kaj velja, od pomembnih stvari, kot so odnosi in vrednote, ki so nam dragocene.

Osredotočanje na napačne stvari. Spoznal sem mnogo ljudi, ki so jih kariera in finančne koristi obsedle do te mere, da so zanemarili družino, prijatelje in Boga. Celo učenci Jezusa Kristusa se lahko fanatično osredotočajo na služenje denarja in popolnoma izgubijo izpred oči tisto, kar je v življenju najpomembnejše – stvari, ki jih ni mogoče izgubiti. Bog lahko uporabi številne načine, da nas vrne na pravo pot in ponovno pridobi našo pozornost: bolezen, izgubo službe ali kak drug poslovni neuspeh, ločitev ali druge stiske.

Nabiranje zakladov. V Matejevem evangeliju 6:19-21 nas Jezus jasno opozarja: “Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.”

Kje je vaše srce – središče vaše vsakodnevne predanosti in pozornosti? Je usmerjeno v kopičenje vedno več denarja in stvari, ki jih lahko z njim kupite tukaj na zemlji, ali pa v odnos z nebeškim Očetom? Sveto pismo nas uči: “Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, iz vse duše, z vsem mišljenjem in z vso močjo” (Marko 12:30) in “nabiraj si zaklade v nebesih”. Ali to počnemo?

O avtorju
© 2021, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ko preberete izjavo “denar je korenina vsega zla”, kaj vam pride pri tem na misel? Ali se strinjate z njo? Zakaj ali zakaj ne?
  2. Ali poznate ljudi, na katerih življenje je negativno vplivalo pehanje za denarjem in materialnimi dobrinami? Morda ste kaj takega izkusili tudi sami. Katere so bile nekatere od posledic, ki ste jih opazili?
  3. Kako lahko po vašem mnenju pretirano osredotočanje na denar in njegove domnevne koristi vpliva na odnose – ne le v družini in med prijatelji, ampak tudi z Bogom?
  4. Kaj so nekateri koraki, ki jih lahko človek stori, prvič, da bi prepoznal, ali je postal (oziroma ali postaja) prežet z ljubeznijo do denarja, in tudi, kako premagati to nezdravo obsedenost?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma preberite naslednje odlomke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pridigar 2:4-11; Matej 6:24-34; 2 Timoteju 3:1-5; Jakob 4:13-17

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!