Menu

Avtor: Ken Korkow – Pred mnogimi leti sem si ogledal tovarno mesnin. Ko sem prvič v življenju videl, kako izdelujejo hrenovke, je minilo več kot leto dni, preden sem lahko spet kakšno pojedel. Zanimivo je spoznati, kaj se v resnici dogaja v zakulisju stvari, ki so nam zelo domače, in kako potem na to reagiramo.

Ker sem služil v vojski, ker sem dejavno vključen v vodenje cerkvenih in polcerkvenih organizacij ter sodelujem v vrsti družbenih in strokovnih organizacij, sem imel “priložnost” na lastne oči videti, kaj se dogaja “za zaveso”, če si lahko sposodim frazo iz klasične scene v filmu “Čarovnik iz Oza”. Ko je zavesa odgrnjena – dobesedno ali pa v prenesenem pomenu – je enostavno postati ciničen, sarkastičen ali pa odsoten, da bi se distancirali od tega, kar smo videli.

Kaj je skupno vsem tem organizacijam? Za metaforično zaveso jih vse vodijo ljudje – nepopolni, pogosto strašno pomanjkljivi ljudje. Ljudje, ki nam lahko vzamejo ves pogum, nas razočarajo, celo zlorabijo naše zaupanje in zavezanost njim in poslanstvu njihove organizacije. Zakaj potem še vedno sodelujem? Zakaj sem še naprej vključen v tolike skupine, kljub njihovim nepopolnostim in pomanjkljivostim?

Moj odgovor je zelo preprost. Imel sem priložnost pogledati za tisto eno “zaveso”, ki res kaj šteje. Ne sedanje stvari, ki nas lahko jezijo in frustrirajo, ampak tisto eno, ki je pomembna za vso večnost.

Ena vrstica iz Svetega pisma še posebej govori o tem pogledu večnosti in je pritegnila mojo pozornost: “To upanje je za nas kakor varno in zanesljivo sidro duše, ki sega v notranjost, za zagrinjalo, kamor je za nas kot predhodnik vstopil Jezus, ki je postal véliki duhovnik na veke…” To me spominja, naj gledam naprej v razburljivo, obljubljeno bodočnost, namesto da premlevam negativnosti, s katerimi se neizogibno srečujemo v teku vsakdanjega življenja in dela.

Kaj pa vi? Ali ste utrujeni od “politikantstva”, naj si bo v vladi, na delovnem mestu ali pa v verskih in drugih organizacijah, v katerih sodelujete? Kako lahko preprečimo, da se zapletamo v pomanjkljivosti obnašanja in dejanj “za zaveso”, ki jih vidimo vsak dan? Spoznal sem, da do tega pride le takrat, ko berem Sveto pismo, meditiram nanj in se čisto potopim vanj, tako da lahko ostanem osredotočen na Božjo popolno in dovršeno suvereno voljo. Potem se ji lahko podredim: “… ne moja volja, ampak tvoja naj se zgodi“, kot je molil tudi Jezus sam v Lukovem evangeliju 22:42.

V zaupanju, da Bog najbolje ve in da bo vedno storil to, kar je prav, ne glede na okoliščine, v katerih se znajdem, postane moja naloga preprosto to, da delam naslednjo stvar, h kateri me poziva Sveti duh. Ko to pozabim ali zavrnem, se zelo hitro znajdem v jarku ob cesti. Preplavljen s težavami, skrbmi in strahom.

V Svetem pismu najdemo mnoge odstavke, ki nas k temu spodbujajo. Tu jih je nekaj:

Usmerite svoj pogled v pravo smer.Mislite na to, kar je zgoraj, ne na to, kar je na zemlji” (Kološanom 3:2).

Izberite pravi vzor, kateremu boste sledili.In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno” (Rimljanom 12:2).

Razmišljajte na pravi način.Sicer pa, bratje, vse, kar je resnično, kar je vzvišeno, kar je pravično, kar je čisto, kar je ljubeznivo, kar je častno, kar je količkaj krepostno in hvalevredno, vse to imejte v mislih” (Filipljanom 4:8).

O avtorju
Ken Korkow živi v Omahi v Nebraski, ZDA, kjer služi kot področni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Prispevek je prirejen po rubriki “Fax of Life” (neprevedljiva besedna igra, op. prev.). Uporabljeno z dovoljenjem.  

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste kdaj imeli priložnost pogledati “za zaveso” in vam ni bilo všeč, kar ste tam videli? Opišite, kako je to bilo in kako ste reagirali.
  2. Ali se je kdaj zgodilo, da je nekdo lahko pogledal za vašo lastno “zaveso” in bil prizadet ali razočaran? Če želite, razložite, kakšna situacija je to bila. Kako ste se tisti hip počutili?
  3. Kaj pomeni imeti in vzdrževati pogled večnosti, namesto da dopustimo, da našim mislim in dejanjem vladajo skrbi in frustracije o stvareh sedanjosti, ki pa so le začasne?
  4. Kako lahko človek vzdržuje tak pozitiven, optimističen odnos – še posebej, če smo potopljeni v morje negativnosti in brezupnosti? Ali obstajajo specifične stvari, ki jih delate – oz. bi jih lahko delali – da bi ostali osredotočeni na to? Razložite svoj odgovor.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 145:1720; 2 Korinčanom 5:17; Rimljanom 6:4; 6:1113; Galačanom 2:20; Efežanom 4:2224

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!