Avtor: Rick Boxx – Vsi delamo napake. Včasih so te napake velike. Ko v poslovanju naredite veliko napako, vaši zaposleni, stranke, dobavitelji in včasih celo mediji izvedo za vaše napake in jih povedo naprej drugim. Napake lahko močno omadežujejo naš ugled in ogrozijo naše priložnosti za rast. Za izgradnjo dobrega ugleda je potrebno celo življenje, uničimo pa ga lahko v trenutku.

Te napake pa nam lahko pomagajo, da se učimo in postanemo boljši ljudje in delavci, čeprav posledice naših slabih odločitev in dejanj ostanejo, včasih tudi za več let.

Ponovna vzpostavitev ugleda ni enostavna. Potreben je čas in dosledno prizadevanje. Enega najboljših primerov tega najdemo v Svetem pismu – v Savlu, preganjalcu kristjanov, ki je postal Pavel, krščanski evangelist. V Apostolskih delih 9:22 beremo o njegovi dramatični in prav neverjetni preobrazbi po edinstvenem srečanju z Jezusom Kristusom med potovanjem v Damask: “Savel pa je postal še močnejši in je povsem zmedel Jude, ki so živeli v Damasku, ko jim je dokazoval: ‘Jezus je Mesija!'”

Kako si je povrnil ugled? Sledil je tristopenjskemu procesu: ponižno je priznal svoje napake, opravil težko delo in si našel zagovornika. Oglejmo si vsako od teh točk:

Prvi korak, ki ga je Pavel naredil, je bil, da je priznal svoje napake. O tem beremo v Apostolskih delih 22:19, ko je Pavel priznal svoje pretekle grehe: “‘Gospod,’ sem odgovoril, ‘ti ljudje vedo, da sem hodil iz ene sinagoge v drugo, da bi zapiral in pretepal tiste, ki verujejo vate’.”

Če ste naredili napako, ki je škodovala vašemu ugledu, začnite pot povrnitve ugleda s priznanjem svojih napak, ne da bi se izgovarjali. Ponižno in iskreno priznanje namesto prikrivanja ali poskusa opravičevanja bo vaš prvi korak k povrnitvi ugleda.

Pavlov drugi korak je bil, da je svoj ugled okrepil s trdim delom pri vzpostavljanju zaupanja. To je ponavadi počasen proces, ampak potrebno je, da izkazujemo in živimo spremenjeno življenje, iz dneva v dan. Ko damo obljube in jih nato tudi izpolnimo, to ponovno vzpostavi zaupanje in začne krepiti naš ugled.

V Apostolskih delih 9:28 piše: “Poslej se je z (učenci) družil v Jeruzalemu in pogumno govoril v Gospodovem imenu.” Če želite ponovno zgraditi svoj ugled, se zavežite, da boste dan za dnem opravljali trdo delo krepitve zaupanja – kolikor dolgo bo potrebno.

Zadnji korak, ki ga je Pavel uporabil, je bil, da je našel zagovornika, nekoga, ki se je zavzel zanj in jamčil za pozitivne spremembe v njegovem življenju. Razumljivo je, da Jezusovi učenci niso želeli srečati, slišati ali videti Pavla. V preteklosti je bil njihov zapriseženi sovražnik, ki je preganjal in zapiral njihove brate in sestre v veri. Bolj verjetno bi bilo, da bi sprejeli leoparda, ki spremeni svoje lise.

Na srečo je našel zagovornika v Barnabu, pogumnem voditelju zgodnje Cerkve. V Apostolskih delih 9:27 beremo: “Tedaj se je zanj zavzel Barnaba in ga predstavil apostolom. Povedal jim je, kako je Savel med potjo videl Gospoda, ki mu je govoril, in kako je v Damasku brez strahu nastopal v Jezusovem imenu.” Ker so Barnabu zaupali kot človeku z veliko integriteto, so učenci dali Pavlu priložnost. Če je vaš ugled okrnjen in ste se resnično spremenili, si poiščite vplivnega zagovornika.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2021, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako to, da lahko nekdo vse življenje in kariero posveti temu, da si ustvari dober ugled, a ga z eno samo slabo odločitvijo ali dejanjem lahko uniči do te mere, da ga je skoraj nemogoče povrniti? Ali menite, da je to prav – ali pošteno? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Ali ste kdaj storili kaj, kar je bistveno škodovalo vašemu ugledu? Če je tako, katere ukrepe ste sprejeli (oz. jih še sprejemate), da bi ga obnovili? Kako bi vam pomagalo iskanje zagovornika, nekoga, ki bi se zavzel za vas?
  3. Kako enostavno je priznati svoje napake, zlasti če so te zelo velike? Kateri dejavniki lahko preprečujejo iskreno, srčno priznanje in kesanje?
  4. Savel je pri preganjanju prvih sledilcev Jezusa Kristusa storil neizrekljive stvari, vendar mu je bilo odpuščeno – najprej s strani Boga in nato s strani Kristusovih učencev. Kako je bilo to mogoče? Ali menite, da ste resnično dosegli točko, ko vam je Bog odpustil in vas obnovil zaradi vaših napačnih dejanj?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Izaija 53:6; 61:1-3; Rimljanom 3:10; 3:23; 2 Korinčanom 5:17; Kološanom 3:12-13; Jakob 5:16; 5:19-20

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!