Menu

Avtor: Rick Boxx  –  Terry Looper, avtor knjige Sacred Pace, je na konferenci naše organizacije, Unconventional Business Network, podal zanimivo ugotovitev. Prepričan je, da bi si moral vsakdo prizadevati, da bi 80 odstotkov časa delal na področjih, za katera je nadarjen. To bi lahko poimenovali “ostati na svojem voznem pasu”, če uporabimo prometno prispodobo, da med vožnjo ne menjamo pogosto voznih pasov.

Looper je dejal, da kadar lahko delamo tako, da kar najbolje izkoristimo svoje sposobnosti, smo bolj veseli in produktivni. Izpostavil je še dodatno misel o izkoriščanju naših sposobnosti, ki se mi je zdela zelo pomembna. Kadar zaidemo na področja, za katera nismo nadarjeni (torej ne ostanemo na svojem pasu), člane svoje ekipe prikrajšamo za priložnosti, da lahko izkoristijo svoje lastne darove in strokovno znanje. Ko se odločimo, da bomo sami opravili delo, za katerega so naši sodelavci najbolj nadarjeni, jih prikrajšamo za njihovo veselje.

Zakaj je tako pomembno, da pri svojem delu doživljamo veselje? No, kot se je nekdo izrazil: “Ko ljubiš to, kar delaš, ne boš nikoli več v življenju hodil v službo.” Čeprav ima naše delo neizogibne elemente napora, dolgočasja in težav, ni nujno, da je neprijetno.

To je dobro razloženo v eni od starozaveznih knjig Svetega pisma: “Nič ni boljšega za človeka, kot da jé in pije in izkazuje svoji duši dobroto s svojim trudom. Videl sem, da je tudi to iz Božje roke” (Pridigar 2:24, Chraskov prevod, prirejeno). Z drugimi besedami, glede na to, da velik del svojih dni in tednov preživimo ob delu, lahko vsaj pričakujemo, da bomo v tem, kar počnemo, našli izpolnitev in veselje.

Ena od ponavljajočih se tem v Božji besedi je delo – zlasti Gospodov pogled nanj – zato moramo biti pozorni na to, kaj se lahko iz Svetega pisma naučimo o delu in naši sposobnosti v njem uživati:

Delo lahko prinese želeno nagrado. Ena od ironij v življenju so ljudje, ki bi radi izkusili mnogo dobrih stvari, ki jih ponuja življenje, vendar iz kateregakoli razloga že mislijo, da takšne nagrade pridejo brez truda in vztrajnosti. Kot pravi pregovor: “Kdor nič ne tvega, nič ne dobi.” V Svetem pismu je to izraženo takole: “Lena roka pripravlja revščino, roka pridnih bogatí” (Pregovori 10:4).

Delo nam lahko prinese priznanje. V svetu, v katerem se veliko ljudi zadovolji z minimalnim vloženim časom in trudom, bodo posamezniki, ki se trudijo po svojih najboljših močeh in presežejo pričakovano, opaženi. “Si videl človeka, ki je bil spreten pri svojem delu? Pred kralji bo stal, ne bo stal pred mračnjaki” (Pregovori 22:29).

Sodelovanje z drugimi prinaša veselje in zadovoljstvo. Individualni dosežki nam lahko prinašajo zadovoljstvo, vendar je čisto nekaj posebnega, ko se povežemo z drugimi nadarjenimi ljudmi, da bi izpolnili skupne cilje in naloge. “Boljše je, da sta dva kakor eden, ker imata dobro plačilo za svoj trud: če namreč eden pade, ga njegov tovariš vzdigne, gorje pa enemu, če pade, ker ni drugega, da bi ga vzdignil…In če koga izsiljujejo, mu dva stopita ob stran: trojna vrvica se ne pretrga hitro” (Pridigar 4:9-12).

Saj ne bi prišli na delovno mesto, izvlekli pištole in oropali podjetja, kajne? Toda na neki način počnemo prav to, ko prestopimo meje svojega področja sposobnosti in nadarjenosti ter “posegamo” v sposobnosti in talente drugih. Ne oropajte drugih članov svoje ekipe njihovega veselja. Ostanite na svojem “voznem pasu” – prav mogoče je, da boste ugotovili, da je celota (vaše skupno prizadevanje) večja od vsote delov. 

O avtorju
Vse pravice pridržane 2023, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako se počutite, kadar vozite in nekdo pred vami noče ostati na svojem voznem pasu, ampak skače sem in tja, da bi se prebil naprej? Ali se vam zdi nadležno, da je ta človek tako sebičen in brezobziren, da ne omenjamo potencialno nevaren?
  2. Kakšen je vaš odziv na zamisel, da je treba na delovnem mestu “ostati na svojem pasu” – priznati prednosti in nadarjenost sodelavcev in vrstnikov ter jim omogočiti, da kar se da veliko prispevajo k organizaciji?
  3. Ali se lahko spomnite primerov, ko ljudje, ki ste jih poznali – morda celo vi sami – niso upoštevali tega nasveta in so ovirali druge, da bi svoje delo opravljali po svojih najboljših močeh? Kakšna je bila ta izkušnja?
  4. Ali ste po drugi strani kdaj opazovali ali osebno sodelovali v skupinah, kjer so ljudje očitno delali usklajeno in pri tem doživljali veliko veselje in zadovoljstvo?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Psalm 139:14; Pregovori 13:4; 16:26; 18:9; Pridigar 5:18; Luka 10:1-2

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!