Avtor: Robert J. Tamasy – V teku let sem imel čast srečati mnoge nepozabne Bogu predane može in žene, pogosto preko organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija). Eden od teh je bil Robert D. Foster, ki je vstopil v Božjo prisotnost leta 2016 v starosti 96 let. Svoje življenje je ravnal po preprosti filozofiji: “Življenje je vredno živeti; ljudi je vredno ljubiti; Bogu je vredno zaupati.”

Mnoga leta je Bob pisal tedenske članke za razmišljanje z naslovom “Vzemite dve ob ponedeljkih zjutraj”, v katerih je pripovedoval zgodbe, ki na prepričljiv način ponazarjajo resnice Svetega pisma. Ena od teh zgodb je opisovala dogodek iz življenja Josiaha Wedgwooda, slavnega oblikovalca lončarskih izdelkov. Wedgwood je vodil nekega britanskega plemiča skozi svojo tovarno v spremstvu enega svojih zaposlenih, mladeniča najstniških let.

Plemič je v svojem pogovoru z Wedgwoodom uporabljal opolzek in vulgaren jezik. Na začetku je bil mladenič šokiran zaradi jezika, potem pa so ga fascinirale moževe grobe šale in se jim je začel smejati. Wegwood pa je bil zgrožen in globoko pretresen.

Ob koncu ogleda je pokazal svojemu obiskovalcu vazo z edinstvenim vzorcem. Mož je bil očaran nad njeno prefinjeno obliko in nenavadno lepoto. Ko jo je želel vzeti v roke in si jo natančneje ogledati, jo je Wedgwood namenoma spustil na tla. Razletela se je na tisoče drobnih koscev. Z besnim preklinjanjem je plemič zaklical: “To vazo sem hotel za svojo zbirko, vi pa ste jo uničili s svojo neprevidnostjo!”

Gostitelj mu je odgovoril: “Gospod, so še druge uničene stvari, bolj dragocene kot vaza, ki jih ni nikoli mogoče obnoviti. Mladeniču, ki naju je pravkar zapustil, ne morete nikoli povrniti spoštovanja do svetih stvari, katerega so ga mnoga leta učili njegovi starši. S svojim jezikom ste razdejali njihovo delo v manj kot pol ure.”

Kakšno moč imajo naše besede, za veliko dobro ali pa veliko škodo! S tem ne želim soditi ljudi, saj je mnogim od nas v času stresa ali navalu jeze ušla kakšna neprimerna beseda. Iz Svetega pisma pa vidimo, da prava beseda ob pravem času lahko služi kot blažilno zdravilo, medtem ko nespametne besede lahko povzročijo mnogo škode:

Naše besede odsevajo naš značaj. Bi želeli, da drugi ljudje ocenjujejo, kakšne vrste ljudje smo, na podlagi besed, ki jih govorimo in kako jih govorimo? “Odpravi od sebe izkrivljenost ust, oddalji od sebe popačenost ustnic” (Pregovori 4:24).

Naše besede odsevajo, kar je v naših srcih. Enako kot prepolno vedro, iz katerega se polije, če zadenemo vanj, lahko naše besede razkrijejo najgloblje misli, čustva in vrednote. “Srce pravičnega premisli, preden odgovori, usta krivičnih točijo hudobije” (Pregovori 15:28).

Naše besede odsevajo naša prepričanja. Mnogi ljudje izbirajo besede, da bi naredili vtis na določene posameznike ali skupine. Tisti od nas, ki sledimo Jezusu Kristusu, pa razumemo, da naj naša vera vodi naš govor. “Naj ti bodo v veselje izreki mojih ust, premišljanje mojega srca pred tvojim obličjem, GOSPOD, moja skala, moj rešitelj” (Psalm 19:14).

Naše besede odsevajo samoobvladovanje. Impulzivni, neobvladani ljudje utegnejo izbruhniti z besedami, ki jih kasneje obžalujejo, modrost pa bo obrzdala naš jezik in s tem preprečila besedne polomije. “Kdor brzda svoje besede, ljubi spoznanje, kdor je mirnega duha, je razumen človek” (Pregovori 17:27).

O avtorju
© 2021. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste kdaj imeli težave s slabo izbranimi besedami, kletvicami ali pa ste zinili prvo stvar, ki vam je v afektu prišla na misel? Če da, kaj ste storili glede tega – ali pa se vam je zdelo, da to ni težava, s katero naj bi si kdorkoli belil glavo?
  2. Kako bi ravnali, če bi se vaš predpostavljeni, sodelavec, stranka ali kupec vulgarno izražal in s tem povzročil zadrego oz. naredil slab vtis na tiste, ki ga slišijo?
  3. Se strinjate, da besede, ki jih uporabljamo, lahko dobro odsevajo naš notranji značaj oz. kakor to izrazi Sveto pismo – naša srca? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Kaj lahko naš govor – to, kar rečemo, naj bo to v javnosti ali zasebno – razkrije o naših prepričanjih in naši veri?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 10:19-21; 10:32; 12:14; 12:18; 13:3; 15:4; 15:23; 17:20; 17:28; 20:15; 21:23; 22:11; Efežanom 4:29

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!