Menu

Avtor: Robert J. Tamasy – Občasno vidimo videoposnetke implozije neke velike stavbe. Eksplozivi, nameščeni na strateških točkah, eksplodirajo v točno določenem zaporedju in nenadoma “Bum!” V nekaj sekundah je zgradba, ki so jo morda gradili več let, uničena in v ruševinah.

Mnogi med nami se še vedno živo spominjamo podobe stolpov “dvojčkov” v newyorškem Svetovnem trgovinskem centru 11. septembra 2001, ko sta v njiju trčili reaktivni letali, ki sta bili pod nadzorstvom teroristov. Šok ob pogledu na ogenj in dim se je še okrepil, ko sta se nekoč ponosna in sijoča nebotičnika sesula.

Tovrstni prizori so spektakularni, ne le zaradi tega, kako hitro in silovito se lahko ogromna stavba zruši, temveč tudi kot opomnik, kako lahko nekaj, kar je bilo dozdevno zgrajeno, da bo trajalo, hitro postane prizorišče popolnega opustošenja.

Vsi smo že slišali za podobne “implozije” v življenjih in karierah uglednih poslovnih in poklicnih voditeljev, politikov, zvezdnikov, športnikov in drugih znanih posameznikov. Verjetno jih lahko naštejete kar nekaj, ne da bi morali o tem veliko razmišljati. Podobno so se pod težo različnih škandalov, neetičnih ravnanj in nezakonitih dejavnosti zrušila tudi zelo ugledna podjetja in organizacije, katerih izdelke in storitve smo radi uporabljali.

Ob takih nesrečah se spomnimo na žalovanje Davida, skorajšnjega kralja v starem Izraelu, ko je izvedel za smrt kralja Savla in njegovega sina Jonatana: “Kako so padli mogočni!” (2 Samuelova 1:19, prosti prevod).

V nekaterih primerih uničenja ni bilo mogoče predvideti. V večini primerov pa se je razdejanje, ki stavbo – ali ugled oz. zapuščino – zravna z zemljo, pripravljalo že dolgo prej. Sledi prevar, moralnih in etičnih napak so bile morda nekaj časa prikrite, vendar prej ali slej pridejo na dan. Sveto pismo na to obširno opozarja in navaja zaščitne ukrepe, ki jih lahko uporabimo. Tukaj je nekaj primerov:

Nikoli ne mislite, da ste “odporni na napake”. Veliko je bilo voditeljev in vplivnih ljudi, ki so drzno menili, da so neobčutljivi za skušnjave in pasti spornega ali celo neprimernega vedenja in ravnanja. “Meni se to ne more zgoditi,” so trdili, dokler se nekega dne ni zgodilo. “Kdor torej misli, da stoji, naj pazi, da ne pade” (1 Korinčanom 10:12).

Naj vam bodo vedno prisotne posledice vaših dejanj. “Nihče ne bo nikoli izvedel,” ali pa: “Saj nikomur ne bo škodilo,” to so znane zadnje besede neštetih posameznikov in podjetij, ki so izbrali pot kompromisov, prevar in nepoštenosti, ne da bi pomislili na posledice, ki jih bodo njihove odločitve nekoč imele v življenju številnih moških, žensk in otrok. “Spomin na pravičnega bo blagoslovljen, ime krivičnih bo strohnelo” (Pregovori 10:7).

 Načrtujte, da se izognete imploziji. Jezus Kristus je omenjal nevarnosti slabega načrtovanja in pomanjkanja ustreznih priprav. Enako velja za neupoštevanje morebitnih posledic, ki jih lahko prinesejo napačna dejanja in ravnanja. “Kaj me kličete: Gospod, Gospod, in ne delate tega, kar pravim? Pokazal vam bom, komu je podoben človek, ki pride k meni in posluša moje besede ter jih uresničuje; podoben je človeku, ki je zidal hišo, globoko kopal in postavil temelj na skalo. Ko je nastala povodenj, se je vodovje ulilo proti tej hiši, a je ni moglo omajati, ker je bila trdno sezidana. Kdor pa jih sliši in ne uresničuje, je podoben človeku, ki je zidal hišo na zemljo brez temelja. Vodovje se je ulilo proti njej in se je takoj zrušila in podrtija te hiše je velika” (Luka 6:46-49).

O avtorju
© 2023. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

 Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste že kdaj videli posnetek, na katerem je prikazano, kako se ruši stara stavba? Kakšen je bil vaš odziv? Če se spomnite, kako ste se odzvali, ko ste videli, kako sta se po terorističnih napadih zrušila znamenita stolpa Svetovnega trgovinskega centra?
  2. Ali se spomnite koga, kakšnega uglednega posameznika, čigar slava in ugled sta se nenadoma in sramotno končala zaradi napačnih dejanj in obnašanja? Kaj se lahko naučimo iz neuspehov teh ljudi?
  3. Kaj menite o osebi, ki se ima za imuno na skušnjave, ki so uničile življenja drugih – njenih vrstnikov ali sodelavcev? Ali obstaja kaj, o čemer si mislite: “To se meni nikoli ne bi moglo zgoditi.” Kakšne so nevarnosti takšnega razmišljanja?
  4. Kako lahko poskrbite, da svojega življenja in kariere ne boste gradili na zgrešenih temeljih, kot hišo, zgrajeno na pesku, ki jo je opisal Jezus, temveč na trdnih, neomajnih temeljih, ki se ne bodo zrušili?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 10:9; 11:3; 12:19; 13:6; 16:11; 29:4; Luka 12:16-21; 1 Korinčanom 3:10-15

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!