Avtor: Jim Mathis – V tem tednu v Ameriki vsako leto praznujemo zahvalni dan. Ta praznik je postal eden mojih najljubših, saj vem, da – po besedah avtorja in govornika Ziga Ziglarja – “vaš odnos določa, kako visoko se lahko povzpnete”, odnos hvaležnosti pa opredeljuje vaše veselje. Hvaležnost in zahvaljevanje gresta z roko v roki.

Zdi se, da je danes toliko ljudi jeznih in nezadovoljnih, kar je daleč od hvaležne drže, ki je povezana s tem praznikom, vendar lahko z malo truda vsi najdemo številne razloge za hvaležnost. Tukaj je nekaj mojih:

 • Hvaležen sem za svojo čudovito ženo in poslovno partnerko, ki mi stoji ob strani že 50 let.
 • Hvaležen sem staršema, ki sta imela rada mene in drug drugega ter naredila vse potrebno, da sem si pridobil prvovrstno izobrazbo, ne le v šoli, temveč tudi skozi številne obšolske dejavnosti.
 • Hvaležen sem za vse prijatelje, ki sem jih spoznal pri različnih dejavnostih in udejstvovanjih. Sem spadajo prijatelji s področja fotografije, glasbe, v gospodarski zbornici in zlasti prijatelji v cerkvi, s katerimi delim ljubezen do Boga in odnos z Jezusom.
 • Hvaležen sem za dar glasbe. Mnogim ljudem glasba ni pomemben del življenja, sem pa vesel in hvaležen, da je pomembna v mojem življenju.
 • Vesel sem, da mi je uspelo razviti “dobro oko”, da lahko hitro opazim, kdaj je nekaj videti dobro in kdaj ne. To je naučena spretnost, ki mi je omogočila, da se preživljam kot fotograf in po potrebi kot oblikovalec.
 • Hvaležen sem, da živim v kraju, kjer se vreme spreminja in kjer se vsak dan lahko spremeni v pustolovščino – z vročino in mrazom, dežjem in soncem ali pa s snegom in sodro, hkrati pa vem, da je večino dni vreme popolno. Povprečna temperatura v mojem domačem Kansasu je 20 stopinj, vendar “povprečnih dni” ni.
 • Hvaležen sem vsakič, ko zazvoni telefon in mi nekdo začne pripovedovati o svoji stari fotografiji, ki je potrebna obnove, saj je restavriranje fotografij ena od mojih specialnosti.
 • Hvaležen sem za čudovita orodja in naprave, ki jih izdelujejo podjetja, ki jih spoštujem – za fotografijo, glasbo, računalnike in druge namene – in ki pomagajo izboljšati moje življenje in življenje drugih ustvarjalnih strokovnjakov.

Za kaj ste hvaležni vi? Ob branju Svetega pisma sem spoznal, da veliko govori o zahvaljevanju. Da bi vam pomagal pri pripravi na čas zahvaljevanja, navajam le dva primera, kaj piše o zahvaljevanju – in zakaj naj se zahvaljujemo:

Hvaležni naj bomo za vse, kar Bog je, in za vse, kar je storil. Bog Stvarnik je omogočil vse, kar omenjam zgoraj. Za to si zasluži priznanje in hvalo. “Spoznajte, da je Gospod Bog: on nas je naredil in mi smo njegovi, njegovo ljudstvo, čreda njegove paše. Pridite k njegovim vratom z zahvalo, v njegove dvore s hvalnico! Zahvaljujte se mu, slavite njegovo ime! Zakaj Gospod je dober, na veke traja njegova dobrota, od roda do roda njegova zvestoba” (Psalm 100:3-5).

Hvaležni naj bomo za vse stvari. Neredko občutimo hvaležnost, ko nam gre v življenju dobro, a tudi časi težav in nesreče so lahko razlog za hvaležnost – četudi le za nazaj. “Zmeraj se veselite… V vsem se zahvaljujte: kajti to je Božja volja v Kristusu Jezusu glede vas” (1 Tesaloničanom 5,16.18).

O avtorju
© 2021 Jim Mathis je pisec, fotograf in lastnik majhnega podjetja v Overland Parku, Kansas. Njegova najnovejša knjiga je Kamela in igla – kristjan razmišlja o bogastvu in denarju. V preteklosti je bil izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Kansas Cityju, Kansas, in Kansas Cityju, Missouri.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

 1. Tudi če poseben dan za zahvaljevanje ni del vaše osebne ali nacionalne tradicije, kaj menite o tej zamisli?
 2. Kako bi odgovorili na vprašanje, ki ga je zastavil gospod Mathis – za kaj ste hvaležni? Pojasnite svoj odgovor.
 3. V enem od svetopisemskih odlomkov, ki jih je navedel, piše, da naj se zahvaljujemo predvsem Bogu, saj verjamemo, da je On vir vsega, kar imamo in doživljamo, četudi je veliko tega nastalo z našim trdim delom in prizadevanji. Ali se s tem strinjate? Zakaj ali zakaj ne?
 4. Kako lahko občutimo in izrazimo hvaležnost sredi težkih, bolečih ali celo tragičnih izkušenj? Ali se spomnite kakšnega obdobja preizkušnje, za katero ste zdaj, za nazaj, lahko hvaležni, da ste ga preživeli? Če je tako, na kakšen način?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

1 Kroniška knjiga 16:34-36; Nehemija 12:27; 12:43; Psalm 106:1-5; Rimljanom 7:25-8:2

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!