Avtor: Rick Boxx – Občasno me kdo pokliče, da bi se pogovoril o težavah v svojem podjetju, ki ga begajo. Ti ljudje morda imajo dober proizvod, posedujejo znanja in spretnosti, potrebne za poslovanje, in se čutijo poklicane k temu, kar počnejo, vendar ne uspevajo. Nekako se preživljajo, vendar ne “cvetijo”.

Ker sem to v svojih poslovnih izkušnjah tudi sam doživel, jih lahko usmerim v smer, ki je morda neprijetna, na primer – pogled v ogledalo. Veliko podjetij ima vse potrebno za uspeh, vendar jih nekaj še vedno zadržuje. Včasih je to strah, nepripravljenost sprejemati premišljena tveganja, potrebna za nadaljnjo rast in razvoj. Spet drugič je to pomanjkanje samozavesti ali odmevi nespodbudnih, celo ponižujočih besed, ki so jih slišali v preteklosti.

Negativni samogovor je lahko strašen nasprotnik, ko se trudimo graditi podjetje. Vendar pa lahko mirno rečemo, da je moral vsak človek, ki je kdajkoli dosegel uspeh – bodisi kot izumitelj, inovator, vizionar ali vodja na katerem koli področju – premagati tako strah kot tudi spomine na pretekle neuspehe.

Klasičen primer sta brata Wright, katerima so se pogosto posmehovali zaradi njune zamisli, da bi ljudje lahko leteli, in Thomas Edison, ki mu je izum žarnice uspel šele po več sto neuspehih. Če bi ti možje poslušali svoje kritike ali izgubili zaupanje zaradi preteklih neuspehov, se ne bi nikoli premaknili z mrtve točke.

Podobno kot če poskušamo voziti avto in samo gledamo v vzvratno ogledalo, lahko nenehno gledanje nazaj v življenju močno vpliva na našo sposobnost napredovanja. Jezus Kristus je nekaterim svojim učencem govoril o tem, kako pomembno je, da smo Mu predani in Mu neomajno sledimo. Rekel je: “Nihče, kdor položi roko na plug in se ozira nazaj, ni primeren za Božje kraljestvo” (Luka 9:62). Težko se je držati ravne poti, če nenehno gledamo, kaj je za nami.

Kako lahko torej to, kar vemo, da je dober proizvod, skupaj s spretnostmi, ki jih imamo, in strastjo do tega, kar počnemo, spremenimo v uspeh? Mislim, da nam ponuja odgovor drug odlomek iz Svetega pisma. Pismo Rimljanom 12:2 nudi naslednji recept: “In nikar se ne prilagajajte temu svetu, ampak se tako preobražajte z obnovo svojega uma, da boste lahko razpoznavali, kaj hoče Bog, kaj je dobro, njemu všečno in popolno.”

Svet okoli nas nam zelo rad pove, da ne moremo uspeti, da je to, kar poskušamo storiti, neumno in obsojeno na neuspeh. Morda nosimo s seboj spomine iz otroštva, spomine na ostre, zlobne izjave, ki so nas prepričale, da bodo naši upi in sanje vedno nedosegljivi, za vedno izven našega dosega.

Ne pogrezajte se v preteklost. Takšnih miselnih “smeti” se moramo znebiti. Najboljši način za to pa je, da prosite Boga, naj vam pomaga prenoviti vaš um in vam omogoči, da se namesto tega uskladite s tem, kako On vidi vaše možnosti. Osredotočite se na to, kaj pravi o vas in kaj želi storiti v vas in za vas.

Apostol Pavel je v pismu o številnih težavah, ki jih je moral premagati, zapisal: “Vse zmorem v njem (Kristusu), ki mi daje moč” (Filipljanom 4:13). Prav tako je zapisal: “Moj Bog, bogat, kakor je, bo po svojem bogastvu v veličastvu potešil vse vaše potrebe v Kristusu Jezusu” (Filipljanom 4:19). Če verjamete, da vas je Gospod poklical v določeno podjetje ali stvar, Mu zaupajte, da vam bo zagotovil vse, kar potrebujete za uspeh.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija).

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali bi rekli, da ste na dobri poti, da dosežete cilje, ki ste si jih zastavili zase in za svoje podjetje, ali pa se vam zdi, da vas nekaj ovira pri doseganju želenega uspeha? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Ali ste se vi – oziroma kdo, ki ga poznate – kdaj spopadali z negativnim razmišljanjem, stvarmi, kot so strah, pomanjkanje samozavesti ali spomini na komentarje drugih ljudi, ki so vas prepričali, da boste vedno obsojeni na neuspeh? Kako je to vplivalo na vašo sposobnost, da napredujete, da se zagnano soočite z izzivi, ki ležijo pred vami?
  3. Pismo Rimljanom 12,2 govori o tem, da se ne smemo prilagajati svetu, ampak se moramo “preobražati z obnovo svojega uma”. Kaj po vašem mnenju to pomeni in kako lahko to udejanjimo v praksi?
  4. Kakšna je po vašem mnenju vloga zaupanja v Boga, Njegovo vodstvo in oskrbo pri naši sposobnosti, da uspemo v izbranih prizadevanjih? Ali verjamete, da želi biti dejavno vpleten v naše odločitve in dejanja, ki jih sprejemamo? Zakaj ali zakaj ne?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 37:4-7; Pregovori 3:5-6; 12:25; Izaija 41:10; Jeremija 29:11; 33:3; Luka 14:25-30

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!