Avtor: Robert J. Tamasy – “Kaj je resnica?” To je vprašanje, ki si ga je skozi stoletja zastavilo že nešteto ljudi. O njem so vedno znova razmišljali filozofi, sociologi, svetovalci, pisatelji, celo poslovni in strokovni ljudje. Kot da je “resnica” neko nenehno spreminjajoče se blago v nekakšni filozofski samopostrežbi.

Iskanje resnice je pomembno, pa naj gre za kriminalistično preiskavo, sojenje na sodišču ali znanstveno raziskovanje. Zanimivo je, da ljudje govorijo o “moji resnici”, kot da bi bilo tisto, kar velja za eno osebo, lahko popolnoma drugačno za nekoga drugega. Vsekakor imamo pravico do lastnega mnenja o različnih zadevah, vendar v mnogih primerih resnica ni predmet izbire.

Svetovalec za vodenje Tim Kight piše: “Resnica obstaja neodvisno od tega, kaj kdo ‘verjame’. Če verjamem, da je led na jezeru debel, ko pa je v resnici tenek, moje prepričanje ne spremeni debeline ledu. Če se ravnam po svojem (napačnem) prepričanju in grem drsat na jezero, se izpostavljam tveganju. Če povabim druge, da se mi pridružijo, so tudi oni v nevarnosti.”

Resnica, v nasprotju s cenami blaga ali storitev, ni nekaj, o čemer se lahko pogajamo. O mnogih stvareh imamo lahko različna stališča, vendar absolutna resnica obstaja, v nasprotju s tem, kar nas želijo prepričati nekatere frakcije v družbi.

Znamenita razprava o resnici je potekala, ko je rimski guverner Poncij Pilat zasliševal Jezusa Kristusa, potem ko so ga judovski voditelji aretirali. Vprašal ga je: “Si ti judovski kralj? … Kaj si storil? … Jezus je odgovoril: Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem zato prišel na svet, da pričujem za resnico. Kdor je iz resnice, posluša moj glas.” Nato mu je Pilat postavil slavno in na pogled sporno vprašanje: “Kaj je resnica?” (Janez 18:33-38).

Zakaj bi se morali v poslovnem svetu ukvarjati z resnico? Mar ni naš vsakdanji izziv promocija naše blagovne znamke, uresničevanje prodaje in doseganje dobička, tako da lahko ostanemo v poslu? Da, to drži – vendar pri uresničevanju teh ciljev ne smemo žrtvovati resnice. Morda bo koristno razmisliti o nekaterih stvareh, ki jih Sveto pismo pravi o resnici:

Resnica dokazuje, da smo vredni zaupanja. Nekateri ljudje resnico uporabljajo le takrat, ko jim to koristi. Odkritost je zanje pomembna le, če ne ovira “sklenitve posla”. Vendar pa kratkoročne koristi izkrivljanja resnice pogosto prinašajo dolgoročne posledice. “Poštene ustnice veljajo za vselej, varljiv jezik le za trenutek” (Pregovori 12:19).

Resnica zagotavlja varnost in zaupanje. Ko ljudje pokažejo, da cenijo resnico, poštenost in integriteto, to njihovim strankam – vključno z zaposlenimi, partnerji in dobavitelji – omogoča, da z njimi z zaupanjem sodelujejo. “Zakladi, nabrani z lažnivim jezikom, so razpuhtela sapa teh, ki iščejo smrt” (Pregovori 21:6).

Resnica prinaša svobodo. Ena od krutih resnic nepoštenosti je, da se težko spomnimo, kaj smo rekli, ko smo se zlagali. Po drugi strani pa si je resnične izjave razmeroma lahko zapomniti. Iskrenost nas osvobaja strahu, da bi nas ujeli na laži. Jezus je svojim učencem dejal: “In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila” (Janez 8:32).

 O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

 Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Če bi vas kdo vprašal: “Kaj je resnica?”, kako bi odgovorili? Kakšna je vaša opredelitev resnice?
  2. Ste že kdaj naleteli na nekoga, ki je rekel: “To morda drži za vas, vendar ne drži za mene”? Kaj je mislil, ko je to rekel? Ali je takšna izjava veljavna? Zakaj ali zakaj ne?
  3. Kaj je po vašem mnenju največja prednost tega, da smo resnicoljubni, da smo vedno pripravljeni zavzeti trdno stališče v obrambo resnice?
  4. Ali se strinjate z Jezusovo izjavo: “Resnica vas bo osvobodila”? Če je tako, na kakšen način ste to spoznali za resnično?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 85:10-12; Pregovori 10:9; 11:3; 12:22; 14:5; 20:14; 29:4; Janez 4:23-24

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!