Avtor: Robert J. Tamasy – Uradno smo vstopili v tako imenovani “božični teden”. Seveda trgovine na drobno že več mesecev razstavljajo svoj božični lišp: božična drevesa in okraske, animirane figure Božičkov, sladkorne palčke vseh velikosti in svetleče zavita lažna praznična darila, ki kričijo: “Čas je, da vi, kupci, zapravite svoj božični denar in nam pomagate prevesiti naše finančno leto v plus!”

Domnevam, da ste se naveličali tudi ponavljajočega se vprašanja: “Kakšen je pravi pomen Božiča?” Presenetljivo je, da slišimo znane osebnosti in poznavalce, ki ponujajo svoja mnenja, kot da bi bilo na to vprašanje veliko odgovorov. Predlagajo odgovore, kot so “družina”, “velikodušnost”, “medsebojna ljubezen in dobrota”, “otroško čudenje” in številne druge.

Vse lepo in prav. Toda v resnici obstaja samo en pravilen odgovor, ki izraža pravi pomen Božiča. Ta je zelo jasno in jedrnato naveden v Evangeliju po Janezu 1:14: “In Beseda je postala meso in se naselila med nami.” Bog – Stvarnik vesolja in ta, ki ga vzdržuje – je prevzel človeško podobo in prišel na zemljo v podobi dojenčka ter rasel, da bi postal naš največji učitelj, vzornik, Odrešenik, Odkupitelj in Gospod.

V tem času je predstavljenih nešteto pridig in sporočil, ki izražajo pomembnost in veličino Božiča. Tako je že več stoletij. Kaj lahko torej dodamo k že povedanemu in napisanemu? Morda ne potrebujemo nečesa dodatnega, temveč da se ustavimo in razmislimo ter se spomnimo tega, kar že vemo. Razmislite o nekaterih drugih resnicah, ki jih najdemo v uvodnem poglavju Janezovega evangelija:

Jezus je bil od vsega začetka. Jezus Kristus, Božji Sin, se ni pojavil nekega neverjetnega jutra pred 2000 leti v majhnem bližnjevzhodnem mestu, imenovanem Betlehem. To je bil le trenutek, ko je, kot smo že citirali, “Beseda” – Jezus – postala meso. On in Bog Oče sta bila od nekdaj. “V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo” (Janez 1:1-3).

Jezus je prišel, da bi nam dal življenje in prinesel svetlobo. Preden se je Jezus rodil na svet kot človeški otrok, se je Bog razodeval na mnoge načine. Deloval je prek človeških piscev in nam dal Staro zavezo, ki je zgodovina Njegovega delovanja skozi človeštvo do tedaj ter zapis Njegovih zapovedi in predpisov za pravilno življenje. Jezus pa je prišel, da bi nas rešil mrtvih, “verskih” del in nam ponudil edino pot v življenje, ki mu ni konca. “V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela” (Janez 1:4-5).

Jezus nam je ponudil pot, da postanemo člani Božje družine. Sveto pismo uči, da so vsi moški, ženske in otroci Božja stvaritev, ustvarjeni po Njegovi podobi. Toda vsi niso člani Njegove Božanske, večne družine. Za to je potrebna edinstvena transakcija, ko kot dar prejmemo to, kar je na voljo samo po Jezusu Kristusu. “Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga” (Janez 1:12-13). Kasneje je Jezus to obljubo razširil: “Jaz sem pot in resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni” (Janez 14:6).

Če razmislimo o teh resnicah, ali se nam sploh lahko zastavi vprašanje o “resničnem pomenu Božiča”?

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija),Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste že slišali ljudi govoriti o resničnem pomenu Božiča, bodisi v službi, v vaši skupnosti ali morda na televiziji ali radiu? Kakšne odgovore ste slišali?
  2. Če bi vas kdo vprašal o vaših stališčih glede pravega pomena božiča, kako bi odgovorili? Ali se je odgovor, ki bi ga dali, z leti spremenil? Če da, na kakšen način?
  3. Kaj vam pomeni stavek “Beseda je postala meso in se naselila med nami”? Kako bi svoje razumevanje tega pojma razložili nekomu drugemu?
  4. Jezus je o Sebi dejal, da je luč (Janez 8:12; 9:5) in življenje (Janez 11:25-26)? V kakšnem smislu je to po vašem mnenju res? Zakaj je to pomembno?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate
Mihej 5:2; Luka 2:1-20; 2:25-32; Janez 8:12; 9:5; 10:7-16; 11:25-26

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!