Avtor: Robert J. Tamasy – Dandanes se veliko razpravlja o tem, kdo smo in zakaj počnemo to, kar počnemo. Na nekatere dejavnike ne moremo vplivati, saj so določeni, še preden se rodimo. Če na primer zrastete do višine dveh metrov ali več, ne boste nikoli mogli tekmovati kot džokej na konjskih dirkah. Po drugi strani pa, če so vaši starši nizke rasti in tudi člani vaše širše družine niso dolgini, ni smiselno, da si prizadevate postati center v profesionalni košarkarski ekipi.

Na naše življenje lahko vplivajo okoliščine, kot so družinski vplivi, stopnja blaginje (ali njeno pomanjkanje), zdravje in dostop do dobrih šol; to vsekakor prispeva k našemu osebnemu razvoju. Enako velja za na videz naključne vplive “biti ob pravem času na pravem mestu” – ali biti ob nepravem času na napačnem mestu. Toda ali smo obsojeni na to, da nas omejujejo naše okoliščine?

Svetovalec za vodenje in pisec Tim Kight meni, da nismo. Ponuja preprost, a jasen pogled: “Oblikujejo vas vaši geni. Na vas vplivajo okoliščine. Opredeljujejo vas vaše odločitve.”

Zelo nevarno je osredotočati se na stvari, kot so naša genetika ali okoliščine, ki so se zgodile v naši preteklosti. Teh ne moremo spremeniti in bodo vedno ostale zunaj našega nadzora. Vendar pa lahko nadzorujemo svoje izbire – kako se odzivamo na te okoliščine. Dokaze za to vidimo na številnih primerih: Nekateri ljudje, ki so odraščali v prikrajšanih družinah, postanejo odvisni od drog ali se ukvarjajo s kriminalom, drugi pa se odločijo, da bodo storili vse, kar je potrebno, da bi se odlikovali, in postanejo zdravniki, poslovneži ali učitelji.

Četudi ne moremo spremeniti svojih genetskih lastnosti ali odpraviti neugodnih okoliščin iz preteklosti, lahko z odločitvami, ki jih sprejemamo, močno vplivamo na svoje življenje. Sveto pismo ima o tem veliko povedati:

Čemu boste posvetili svoje življenje? Svoje življenje lahko usmerimo v prizadevanje za mnoge stvari, mnoge “bogove”, ki jim lahko služimo in jim namenimo večino svojega časa in energije. Od tega, za kaj se odločimo, da si bomo prizadevali, je odvisno, kakšno bo naše življenje. “…izberite danes, komu hočete služiti … Jaz in moja hiša pa bomo služili Gospodu” (Jozue 24:15).

Kako opredeljujete uspeh? Obstaja veliko načinov za merjenje osebnega uspeha: denar, materialne dobrine, napredovanje v karieri, status in vpliv v skupnosti. Nekateri imajo večjo in trajnejšo vrednost kot drugi. To, katerega bomo izbrali, bo usmerjalo naše življenje. ” Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce … Nihče ne more služiti dvema gospodarjema: ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa se bo enega držal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mamonu” (Matej 6:19-21; 6:24).

Kaj najbolj cenite? Ko gre za izbiro prednostnih nalog, ciljev in namenov, imamo veliko možnosti. Te izbire bodo v veliki meri določile skupek našega življenja. “Sprejmite raje mojo vzgojo kakor srebro, spoznanje raje kakor čisto zlato. Kajti modrost je boljša od biserov, nobena želja ji ni enakovredna” (Pregovori 8:10).

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kateri genetski dejavniki so vplivali na vaše življenje?
  2. Katere okoliščine v vašem življenju, pretekle in sedanje, so prispevale k temu, da ste danes v življenju tam, kjer ste, v pozitivnem ali negativnem smislu? Pojasnite, kakšen vpliv so imele na vas.
  3. Ali se strinjate s trditvijo, da nas določajo naše izbire in ne genetski dejavniki, s katerimi se rodimo, oziroma okoliščine, ki so se zgodile v našem življenju? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Kakšni so vaši odgovori na vprašanja, zastavljena v tej Ponedeljkovi mani:
  • Čemu boste posvetili svoje življenje?
  • Kako opredeljujete uspeh?
  • Kaj najbolj cenite?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 3:5-6; 14:8; 17:24; 27:20; 28:14; Matej 6:25-34; Luka 16:10-15

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!