Avtor: Robert J. Tamasy – Glede dela, ki ga je treba opraviti, velja splošna resnica: Nekdo ga mora opraviti. In če gre za delo, ki ga lahko opravite samo vi, se bodisi odločite, da ga boste opravili – ali pa zagotovo ne bo opravljeno.

Tim Kight, poslovni svetovalec in izobraževalec, je podal tole modro ugotovitev: “Zdravniki vas ne naredijo zdrave. Strokovnjaki za prehrano vas ne naredijo vitke. Učitelji vas ne naredijo pametne. Trenerji vam ne izboljšajo kondicije. Njihova pomoč je koristna, vendar morate sami prevzeti odgovornost in opraviti delo.”

Sliši se samo po sebi umevno, vendar prepogosto ne “opravimo dela”, kot pravi Kight, nakar se čudimo, zakaj se pričakovani uspeh spremeni v neuspeh. To sem spoznal v svojem lastnem življenju, pri romanu, ki ga še nisem napisal, in pri želji izboljšati svoje spretnosti v svojem hobiju – igranju na bobne. Lahko berem knjige, gledam videoposnetke in poslušam zvočne zapise o tem, kako delati te stvari – dokler pa jim ne namenim časa in dejansko opravim delo, bodo ta prizadevanja za vedno ostala v kategoriji pobožnih želja.

Izberite osebo, ki jo najbolj občudujete, pa naj bo to poslovni ali strokovni voditelj, izvajalec, govornik, športnik ali celo duhovni vzornik. Ne glede na to, kdo je ta človek, je postal prepoznaven zaradi svojih sposobnosti in dosežkov, ki presegajo običajne. Morda je začel z nekaterimi merljivimi, količinsko opredeljivimi cilji in nalogami ter z nekaterimi visokimi pričakovanji. Vendar do tega, kar je dosegel, ni prišel s samimi željami in upanjem. Opravil je delo, ki je bilo potrebno za to, kar je želel doseči.

V Svetem pismu spoznavamo, da je pravi, večni odnos z Bogom mogoče vzpostaviti po Njegovi milosti, po veri. Vendar Sveto pismo ne zmanjšuje pomena dela. Ne zaslužimo si Božje naklonjenosti s svojim delom, ampak naše delo služi kot zunanji dokaz tega, kar je On po svojem Duhu storil v naših življenjih. Tukaj je nekaj resnic, ki jih najdemo v Božji besedi:

Vera in delo sta nujno prepletena. Si predstavljate človeka, ki bi trdil, da ima pomembno službo, pa se nikoli ne bi pojavil v službi ali opravil katere od svojih obveznosti? Dokaz, da dejansko imamo službo – katero koli službo – je, da v resnici opravljamo zahtevano delo. “Kaj pomaga, moji bratje, če kdo pravi, da ima vero, nima pa del? Mar ga lahko vera reši? … Pokaži mi svojo vero brez del in jaz ti bom pokazal vero iz svojih del” (Jakob 2:14-18).

Če želite doseči želene rezultate, načrtujte svoje delo in nato uresničujte svoj načrt. Ali želite spoznati “uspešnega neuspešneža”? To je človek, ki vam vedno pripoveduje o tem, kaj namerava storiti, vendar tega nikoli ne izpelje. “Vsak trud prinaša dobiček, beseda na ustnicah pa le pomanjkanje” (Pregovori 14:23). “Zamisli pridnega prinašajo vedno dobiček, kdor je zaletav, pa je vedno v pomanjkanju” (Pregovori 21:5).

Nasveti so koristni samo toliko, kolikor smo pripravljeni jih uresničiti. Kot smo že omenili, nam lahko zdravniki, dietetiki, učitelji in trenerji nudijo koristne napotke, vendar bodo ti napotki imeli le malo haska, če nismo pripravljeni ne le poslušati, kar nam govorijo, ampak tudi v praksi uporabiti to, kar nam svetujejo. “Poslušaj nasvet in sprejemaj vzgojo, da boš nekoč postal moder” (Pregovori 19:20). “Bedaku se njegova pot zdi prava, modri pa posluša nasvet” (Pregovori 12:15).

O avtorju
© 2021. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Nekdo je rekel: “Rad imam delo. Ves dan lahko sedim in gledam druge, kako ga opravljajo!” Ali poznate koga takšnega? Ste kdaj tudi vi to zagrešili – da ste videli delo, ki ga je bilo treba opraviti, vendar niste bili pripravljeni storiti prvega koraka in se ga lotiti? Pojasnite svoj odgovor.
  2. Ali se spomnite kakšnega primera, ko ste prejeli koristen nasvet – morda navodila zdravnika za izboljšanje zdravja, nasvet mentorja, kako povečati delovno storilnost, ali napotke za duhovno rast – in tega nasveta niste uporabili? Zakaj menite, da se je to zgodilo?
  3. Kako se počutite, ko se soočite s težko, morda celo zastrašujočo nalogo, nato pa jo z odločnim prizadevanjem uspete izpolniti? Kakšno zadoščenje vam prinaša dobro opravljeno delo?
  4. Nekateri ljudje so nagnjeni k temu, da svojo vero omejujejo na bogoslužni objekt ali versko okolje. Sveto pismo pa nas uči, da naj svojo vero živimo v vsem, kar počnemo. Kakšno vlogo ima po vašem mnenju vera pri izpolnjevanju naših odgovornosti in soočanju z izzivi na delovnem mestu?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 24:30-34; 1 Korinčanom 3:9; Efežanom 2:10; Kološanom 3:23-24; 2 Timoteju 3:16-17

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!