Avtor: Sergio Fortes – Ste bili med milijoni ljudi z vsega sveta, ki so si z enoletno zamudo ogledali poletne olimpijske igre 2020 v Tokiu? Ta prireditev, ki jo prenašajo po vsem svetu, prikazuje vzpone in padce tekmovanja, na katerem si moški in ženske prizadevajo za priznanje, zase in za svojo deželo.

Na “Poletnih igrah 2020”, ki so bile prestavljene na letošnje leto zaradi omejitev, uvedenih kot posledica pandemije COVID-19, je tekmovalo več kot 11.000 športnikov iz 204 držav. Kljub enoletnemu zamiku so imeli vsi ti športniki en sam cilj: podvrgli so se napornemu treningu in strogi dieti ter se izogibali vseh motečih dejavnikov, ki bi jim preprečili doseči zlato. Bronasta medalja ne bi zadostovala, celo srebrna ne.

Po njihovem mnenju se izplača vsaka žrtev. Neka vrhunska športnica, ki je pričakovala, da bo z olimpijskih iger odnesla vsaj šest medalj, pa je doživela nenadno čustveno krizo. Kasneje je dejala: “Življenje ni samo gimnastika. Nismo samo športniki. Smo ljudje in včasih je treba stopiti korak nazaj.” Večina od nas si težko predstavlja zahteve, ki jih postavlja olimpijska “zlata mrzlica”.

Marsikdo med nami pa je kaj podobnega srečal pri drugih življenjskih dejavnostih. V današnjem visoko konkurenčnem tržnem okolju in tudi v vsakdanjem življenju na številnih področjih je pehanje za “zlatom” nenehno in nebrzdano. To realnost opisuje splošno znan, a krut izraz: “podganja dirka”.

Mladi podjetniki se predajajo temu, da bi zaslužili denar, postali bogati, po možnosti celo milijonarji. Zreli vodstveni delavci in strokovnjaki so na isti poti. Ne zadovoljijo se z malim. Želijo si največ, kar lahko pridobijo in dosežejo – in to hitro. Prenašajo vseh vrst strese in pritiske, pri čemer vse drugo postane drugotnega pomena: družina, zdravje, družabni odnosi, celo prostočasne dejavnosti. Pomembno je le zlato – in to veliko zlata.

V Svetem pismu najdemo povsem drugačno perspektivo, ki govori o jalovosti prizadevanj za pridobitev tistega, kar bomo na koncu itak izgubili. Starodavni izraelski kralj Salomon, domnevno najbogatejši človek vseh časov, je dejal: “Ozrl sem se po vseh svojih delih, ki so jih opravile moje roke, in po trudu, ki sem ga imel pri uresničevanju: in glej, vse je nečimrnost in lovljenje vetra, ni dobička pod soncem” (Pridigar 2:11).

Jezus Kristus je ob pripovedovanju zgodbe o marljivem in zagnanem kmetu, ki se je veselil rekordne letine, podal tole opozorilo: “Neumnež! To noč bodo terjali tvojo dušo od tebe, in kar si pripravil, čigavo bo?” (Luka 12:20).

Opogumlja me, ko vidim, da se številni podjetniki in strokovnjaki upirajo načinu življenja, ki ceni le materialni, finančni in družbenoekonomski uspeh. Po opazovanju generacij, ki so bile pred njimi, zlasti tako imenovanih “baby boomers”, imajo novejše generacije drugačna merila za uspeh.

Kakšno vrednost imajo harmonična družina, zdravi družinski in socialni odnosi, duševni mir in ugled, ki mu ni mogoče ničesar očitati? Jezus je svojim učencem dejal: “Saj je življenje več kot jed in telo več kot obleka” (Lk 12,23).

Katera vrsta “zlata” vam danes uničuje spanec, vas oddaljuje od družine in vam zaseda toliko ur dneva, da nimate časa niti za zdrav obrok ali obisk zdravnika, da bi poskrbeli za svoje telesno zdravje? Jezus nam je dal tole resno opozorilo: “Kaj koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi?” (Matej 16:26).

Jezus je vsakomur, ki je hotel poslušati, povedal, kaj je “pravo zlato”: “Iščite (Božje) kraljestvo in to vam bo navrženo” (Lk 12,31).

O avtorju
Sergio Fortes je mentor in svetovalec v logistiki in strateškem menedžmentu. Kot član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija) v Sao Paulu v Braziliji že več kot 20 let koordinira prevajanje Ponedeljkove mane v portugalščino. Predan je Jezusu v Njegovem velikem poslanstvu pridobivanja učencev.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali ste si ogledali nedavne poletne olimpijske igre? Če ste, kakšni so bili vaši vtisi? Kaj ste si mislili o zgodbah o trdem delu in žrtvah, ki so jih športniki vložili v priprave na najvišjo raven svetovnega tekmovanja?
  2. Na vsakem od teh tekmovanj je v ospredju osvojitev zlata. Vsakdo sanja o tem, da bi mu okrog vratu visela zlata medalja in da bi ponosno stal na zmagovalnem odru. Za kakšno “zlato” pa si vi prizadevate v svoji karieri ali celo v običajnem delovnem dnevu?
  3. Starodavni kralj Salomon je, potem ko se je prepustil vsem mogočim oblikam užitkov in projektov, dejal, da je to podobno “lovljenju vetra”. Na drugih mestih v knjigi Pridigar izjavlja, da je pehanje za začasnimi stvarmi “nečimrnost” ali “brez pomena”. Kakšen je vaš odziv na takšno oceno? Ali menite, da je bil preveč ciničen in pesimističen?
  4. Jezus Kristus je svoje učence spodbujal, naj “najprej iščejo Božje kraljestvo”, in rekel, da tudi če bi pridobili ves svet, ne bi bilo vredno izgubiti svojo večno dušo. Se strinjate? Kako bi v luči teh izjav ocenili svoje življenje?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 11:14; 11:28; 18:11; 15:16; 30:8-9; Matej 6:19-34; 1 Korinčanom 9:24-27

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!