Avtor: Luis Cervino – Kot poslovni in strokovni ljudje, voditelji in podjetniki, imamo vsak dan opravka z zaposlenimi. Najemamo jih, jim dajemo opis del in nalog, jim nalagamo odgovornosti in jih plačujemo za njihov čas in talente. Koliko od teh ljudi pa res dobro poznamo?

Na razpolago so nam življenjepisi, ki nam povedo o njihovi izobraževalni in zaposlitveni zgodovini. Lahko se posvetujemo z ljudmi, ki so jih priporočili. In ko smo jih zaposlili, lahko opazujemo njihovo vedenje – kako izpolnjujejo svoje naloge, kako komunicirajo s sodelavci in strankami ter kako vestno opravljajo svoje delo.

Vendar pa še niti takrat ne moremo biti prepričani, da jih res poznamo. Morda se nam zdi, da so pošteni ljudje, njihov pravi značaj pa se pokaže šele v času krize, ko so pod stresom ali pa, ko se soočijo z močno skušnjavo. Kaj storiti, ko neki delavec, ki se je zdel tako zanesljiv, izda naše zaupanje z lažmi, širjenjem netočnih govoric, izkoriščanjem drugih, tatvino ali celo goljufijo? Na žalost se taka zla dejanja dogajajo.

Resda obstajajo pravila v družbi oz. organizaciji, ki se jih morajo držati vsi. In v primeru nezakonitega, neetičnega ali nemoralnega vedenja je treba izvajati ustrezne zakone. Še pomembnejše vprašanje pa je, kakšen naj bo odziv našega srca in naš odnos do posameznika, ki ga sumimo prestopka.

Morda je naša prva reakcija šok, razočaranje – in nato jeza. Čutimo se izdane, prizadete zaradi prevare te osebe. Če smo učenci Jezusa Kristusa, si moramo postaviti pregovorno vprašanje: “Kaj bi storil Jezus?” Ko namreč v evangelijih beremo zgodbo o Njegovem služenju na Zemlji, vidimo, da se je Jezus na situacije pogosto odzval drugače, kot so od Njega pričakovali. Ko začutimo, da nas napolnjuje jeza, upoštevajmo svetopisemski opomin: “Jezite se, a nikar ne grešite” (Efežanom 4:26).

Ko je nekdo očitno prelomil pravila oz. zakone, so potrebni koraki discipline ali kaznovanja. Pomembno pa je tudi, da se vprašamo, ali je možno odkupljenje – ali je primerno, da storimo korak in ponudimo odpuščanje. Jezus nas uči o tem v Matejevem evangeliju 18:21-22, ko ga Njegov učenec Peter vpraša: “Gospod, kolikokrat naj odpustim svojemu bratu, če greši zoper mene? Do sedemkrat? Jezus mu je dejal: Ne pravim ti do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat.”

Morda se odzovemo: “No, to velja za osebne odnose. Tukaj pa govorimo o poslovanju. Obstajajo pravila, standardi in zakoni, ki jih je treba potrjevati in izvajati. Če odpustim prestopniku, je, kot da se ni nič zgodilo, in ta utegne še naprej škoditi ljudem ali podjetjem!”

To je res. Napačna dejanja imajo posledice, pa naj bodo te strokovne, družbene, fizične ali celo duhovne. V večini primerov mora kazen ustrezati zločinu. Ne moremo in ne smemo ščititi storilce pred posledicami njihovih dejanj. Vendar pa smo kot kristjani, ki so prejeli odpuščanje od drugih in – kar je najpomembnejše – od svojega nebeškega Očeta, poklicani, da odpuščamo drugim. Malo pred zgoraj navedenim odstavkom je Jezus rekel: “Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvári na štiri oči. Če te posluša, si pridobil svojega brata” (Matej 18:15).

Človek, ki je kradel ali uničeval, mora plačati odškodnino in sprejeti primerno kazen, ampak z duhovnega vidika so mu grehi še vseeno lahko odpuščeni. Lahko kuhamo zamero ali pa odpustimo. Moja izbira je odpustiti – to je bolj zdravo. Odpuščanje nas osvobodi stresa in grenkobe, pa še svojega brata utegnemo pridobiti.

O avtorju 
Luis Cervino je maksilofacialni kirurg v Torreonu, Coahuila, Mehika, kjer živi s svojo ženo Rocio in svojima dvema sinovoma. Od leta 1997 je član mehiške podružnice organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Ponedeljkovo mano pa prevaja iz angleščine v španščino od leta 1999. Njegovi prevodi dosežejo španske bralce po vsej Latinski Ameriki. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Ste kdaj morali koga odpustiti, ker je kradel v vašem podjetju ali storil kakšno drugo kaznivo dejanje? Če da, kakšna je bila za vas ta izkušnja?
  2. Kaj pa vaše osebno imetje – vam je bilo kdaj kaj ukradeno ali poškodovano? Kako ste se na začetku odzvali? Če ste vedeli, kdo je storil to dejanje, kakšna je bila vaša reakcija do tega človeka?
  3. Če stvari obrnemo, ali se je kdaj zgodilo, da ste morali prositi za odpuščanje? Kakšne so bile okoliščine in kakšen je bil odziv? Kakšna čustva so vas takrat obhajala?
  4. V tej Ponedeljkovi mani je bilo veliko govora o odpuščanju. Kako lahko razločimo med tem korakom, ki je pretežno duhovno dejanje, in posledicami ter nujno kaznijo za kaznivo dejanje nekega človeka? Ali odpuščanje pomeni, da moramo tudi poskusiti pozabiti zlo, ki je bilo storjeno? Zakaj ali zakaj ne?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

2 Mojzes 22:1-15; Matej 6:9-15; 18:15-35; Efežanom 4:31-32; Kološanom 3:12-14

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!