Avtor: Matt Bell – Pomislite na eno največjih daril, kar ste jih prejeli. Ne govorim o nečem, kar ste nekega božičnega večera našli pod drevescem. Razmišljajte o nečem večjem, bolj čudežnem. Morda je bilo to takrat, ko ste bili brez službe in se je pojavila zaposlitev, ki je ni bilo mogoče pripisati vsem življenjepisom, ki ste jih poslali. Ali ko ste bili bolni in ste ozdraveli veliko hitreje, kot so mislili zdravniki. Ali pa ko ste bili zaskrbljeni zaradi nečesa, kar vam je bilo zelo pomembno, in se je po spletu okoliščin, ki jih še vedno ne morete razumeti, težava rešila. Kakšen je bil vaš odziv? Ali niste bili neverjetno hvaležni?

Kje je drugih devet? Naš pastor nas je pred kratkim spomnil na eno najbolj neverjetnih dejanj ozdravljenja, zapisanih v Svetem pismu. Sledil mu je enako neverjeten odziv večine ozdravljenih. Toda njihov odziv je bil tako osupljiv zato, ker sploh ni bil takšen, kot bi ga kdorkoli pričakoval: “Ko je potoval v Jeruzalem, je hodil med Samarijo in Galilejo. Ko je prispel v neko vas, mu je prišlo naproti deset gobavih mož. Od daleč so se ustavili in na ves glas govorili: »Jezus, Učenik, usmili se nas!« Ko jih je zagledal, jim je rekel: »Pojdite in pokažite se duhovnikom!« In med potjo so bili očiščeni. Ko je eden izmed njih videl, da je bil ozdravljen, se je vrnil in z močnim glasom slavil Boga. Padel je na obraz pred njegove noge in se mu zahvaljeval; in ta je bil Samarijan. Jezus pa je odgovoril: »Mar ni bilo deset očiščenih? Kje pa je onih devet? Ali ni bilo nobenega drugega, da bi se vrnil in počastil Boga, razen tega tujca?« In rekel mu je: »Vstani in pojdi! Tvoja vera te je rešila«” (Lk 17,11-19).

Nobene zahvale razen od enega. Ko je Jezus uporabljal prilike, da bi poudaril svoje misli, so ljudje včasih napačno razumeli, kaj je mislil. Toda njegovega vprašanja o drugih devetih možeh ni bilo mogoče napačno razumeti. Kam so se izgubili? Nič ne kaže na to, da bi Jezus bil jezen ali da je kričal. A to preprosto vprašanje se dotakne bistva na način, ki ga povzdignjen glas ali stisnjena pest nikoli ne bi mogla. Ti ljudje so bili ozdravljeni. Ne od šepanja, ampak od gobavosti! Ne od gripe, ampak od bolezni, zaradi katere so bili iznakaženi, izločeni in osramočeni. Devet od desetih ni izrazilo hvaležnosti. To je bil dan, ko se je izgubila zahvala.

Ovire pridejo vmes. Ne vem, kaj se je dogajalo v srcih teh devetih mož. Lahko pa si mislim – na osnovi tega, kaj se zgodi, kadar se iz mojega življenja izgubi zahvala. Včasih je to nekaj očitnega, kot na primer takrat, ko se vozim po cesti v našem enoprostorcu in vidim čudovit avto, ki bi ga veliko raje vozil. Lahko je tudi bolj subtilno – nezadovoljstvo zaradi življenja med ljudmi, ki jim materialno bolje gre. Spet drugič pozabim na hvaležnost zaradi zasedenosti ali zato, ker se ne mudi. Tukaj mi pridejo na misel zahvalna pisma, ki jih nameravam napisati – že mesece. Na kaj čakam? Ali je res pomembnejša posodobitev moje strani na družbenih medijih?

Preprosta beseda lahko res veliko pomeni. Komu se morate zahvaliti? Ta teden, ko za mnoge od nas prihaja zahvalni dan, je še posebej primeren čas za razmislek o tem vprašanju. Ali je nek učitelj, ki je spremenil vaše življenje? Oba moja starša sta bila učitelja, zato vem, kako veliko pomeni iskrena zahvala nekdanjega učenca. Kdo še? Kdo vam je pomagal priti tja, kjer ste zdaj – morda leta nazaj? Kdo izboljšuje vaše življenje že samo s tem, da je z vami? Ste se tem ljudem že zahvalili? Ste se zahvalili Bogu za čudoviti dar teh ljudi?

Zahvalni dan je poseben dan, določen za spominjanje na vse, za kar smo hvaležni – ampak zakaj bi se morali zahvaljevati le na en dan? Bog nam v svoji Besedi pravi: “V vsem se zahvaljujte” (1 Tesaloničanom 5:18). Tak odnos hvaležnosti bi moral biti v nas prisoten vsak dan.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022. Matt Bell je odgovorni urednik organizacije Sound Mind Investing. Napisal je 4 knjige o osebnih financah in sestavil 2 video tečaja za majhne skupine. Matt kot govornik gostuje v cerkvah in univerzah po vseh Združenih državah, njegove izjave pa so citirali časopisi USA TODAY, U.S. News & World Report in še mnoge druge medijske hiše.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Matt Bell sprašuje o posebnih, celo čudežnih darovih, ki smo jih prejeli v življenju. Kateri darovi, ki so bili v vašem življenju čudežni – ali blizu temu – vam pridejo na misel?
  2. Zgodba o Jezusu Kristusu, ki je ozdravil 10 gobavcev, a se je le eden vrnil in se zahvalil, je res mogočna. Kakšen je vaš odziv na to zgodbo? Kako mislite, da bi se odzvali vi?
  3. Ali se spomnite ljudi – v preteklosti ali sedaj – ki si zaslužijo vašo zahvalo, vendar jim iz kakršnegakoli razloga še niste izrazili hvaležnosti za to, kar so storili za vas? Če je tako, kdo so ti ljudje – in kako lahko nadoknadite “manjkajočo zahvalo”?
  4. Dan hvaležnosti je predvsem opomin, da razmislimo o vsem, kar je Bog storil za nas. Kaj so nekatere stvari, ki vam jih je dal ali ki jih je storil v vašem življenju, za katere ste mu lahko še posebej hvaležni?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Psalm 69:30-33; 95:1-2; 100:4-5; 105:19-22; Filipljanom 4:6-7; 1 Timoteju 4:4-5

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!