Menu

Avtor: Robert J. Tamasy – Ste imeli kdaj šefa, pri katerem je bila vsaka njegova odsotnost iz pisarne vzrok za praznovanje? Imel sem srečo, da sem imel več nadrejenih, ki sem jim poročal, v katerih prisotnosti mi je bilo prijetno, vendar je bilo tudi nekaj šefov, ob katerih odsotnosti sem si oddahnil.

Niso bili slabi ljudje, vendar so s svojim načinom vodenja ustvarjali utesnjujoče vzdušje, ko so bili prisotni. Vsi so bili na trnih, saj niso vedeli, kaj bo šef naredil naslednjič in kako bo zmotil njihovo ustaljeno rutino. Zato je njegova odsotnost v pisarni takoj zmanjšala napetost in poskrbela za bolj prijazno delovno okolje.

Tudi pri najboljših šefih pa se zgodi, da se med njihovo odsotnostjo sprostimo. Vemo, da ne bomo nenadoma poklicani v njihovo pisarno. Imamo čas, da delamo na dodeljenih projektih in jih dokončamo, preden se vrnejo. Morda nas celo mika, da bi dali noge na mizo in za nekaj časa počivali, saj vemo, da ni nikogar, ki bi nam ukazoval: “Noge z mize!”

Nekateri se odločijo, da bodo to izkoristili. Zanje odsotnost šefa pomeni, da pri svojem delu popustijo. Kot pravi pregovor: “Ko mačke ni, miši plešejo.” Kaj pa, če šef spremeni načrte in se nepričakovano vrne ter prekine njihove improvizirane “počitnice”?

Za nas, ki se imamo za “Kristusove ambasadorje” (2 Kor 5:20), je še toliko bolj pomembno, da še naprej vestno služimo Bogu in tistim, za katere delamo. Jezus Kristus je svojim učencem povedal “priliko o talentih”, o poslovnežu, ki se je odpravljal na potovanje. Trem služabnikom je dal različne količine talentov (denarja) in jim zaupal, da jih bodo v njegovi odsotnosti pametno uporabili.

Ko se je “šef” vrnil, je od vsakega služabnika zahteval, naj mu poroča, kaj je naredil z njegovim denarjem. Dva od njiju sta talente dobro uporabila in denar dobro naložila, zato je poslovnež pohvalil njuno zvesto delo. Tretji je svoj edini talent preprosto zakopal in se izgovarjal: “…vedel sem, da si trd človek. Žanješ, kjer nisi sejal, in zbiraš, kjer nisi razsul. Zbal sem se in sem šel ter zakopal tvoj talent v zemljo. Glej, tu imaš, kar je tvojega!” (Matej 25:24-25).

Ta odgovor ni bil sprejemljiv. Šef je lenemu služabniku vzel denar, ga odpustil in denar dal najbolj podjetnemu služabniku. Nato je izjavil: “Kajti vsakemu, ki ima, se bo dalo in bo imel obilo, tistemu pa, ki nima, se bo vzelo tudi to, kar ima” (Matej 25:29). Dva služabnika sta slišala besede: “Prav, dobri in zvesti služabnik!” Tretji pa je bil izgnan.

Apostol Pavel je v pismu Kristusovim privržencem v starodavnem Korintu zapisal: “Imejte nas vendar za Kristusove služabnike, za oskrbnike Božjih skrivnosti. Seveda se od oskrbnikov zahteva, da so zanesljivi” (1 Korinčanom 4:1-2). Za tiste, ki se gibljemo v poslovnem svetu, to ne vključuje le izražanja svetopisemske resnice, ampak tudi pravilno predstavljanje Boga, kateremu služimo.

Nekega dne bomo morali vsi podati račun za to, kako smo uporabili sposobnosti, priložnosti, izkušnje in sredstva, ki nam jih je Gospod zaupal. Zato nam je rečeno: “In zdaj, dragi otroci, vztrajajte v njem, da bomo, ko se bo prikazal, ob njegovem prihodu samozavestni in brez sramu pred njim” (1 Janez 2:28).

O avtorju
© 2023. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ste imeli kdaj šefa ali nadrejenega, ki je bil nadležen ali je bilo z njim težko delati, in ste začutili olajšanje, ko ga ni bilo v pisarni ali celo v mestu? Kako ste se odzvali v njegovi odsotnosti, kar zadeva vašo delovno etiko?
  2. Kaj po vašem mnenju pomeni biti “Kristusov ambasador”? Kako naj to razumevanje vpliva na naš pristop k delu, ne glede na to, ali je ob nas nekdo, ki iz prve roke opazuje, kaj počnemo, ali ne?
  3. Ali menite, da je bil leni služabnik iz prilike kakorkoli upravičen, da je za poslovneža, za katerega je delal, naredil minimum, saj je vedel, da je “trd človek”? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Kakšen je vaš odziv na misel, da bomo nekega dne morali Bogu odgovarjati za svoje življenje in delo, saj se zavedamo, da se morajo “tisti, ki jim je bilo zaupano, izkazati za zveste”? Kako naj to vpliva na vaš odnos in pristop do vašega vsakodnevnega dela?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)

Pregovori 10:4-5; 12:11; 22:29; Matej 25:1-13; Kološanom 3:17; 3:23; 2 Peter 3:13-16

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!