Avtor: Robert J. Tamasy Pred več kot 26 leti se je Timu Philpotu, ki je bil takrat predsednik organizacije CBMC International (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), porodila ideja o tedenski meditaciji za delovno okolje, ki bi se imenovala Ponedeljkova mana. Sprva so jo pošiljali po faksu vsak ponedeljek zjutraj vsem, ki so to želeli, z namenom, da bi bralce spodbudili, izzvali in navdihnili, da bi na svoje vloge in odgovornosti v poslovnem svetu gledali s svetopisemske perspektive. 

Od takrat se je vpliv Ponedeljkove mane eksponentno povečal. K temu je pripomogel tudi tehnološki napredek, saj jo zdaj po vsem svetu razpošiljamo predvsem po elektronski pošti, na voljo pa je tudi na spletni strani CBMC International – www.cbmcint.org. Zaradi zvestega in predanega dela prevajalcev prostovoljcev po vsem svetu je Ponedeljkova mana zdaj na voljo v več kot 20 jezikih in v desetinah držav v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Aziji, Afriki in Avstraliji. 

Ko začenjamo novi koledar, upamo, da se bo vpliv Ponedeljkove mane še naprej povečeval in da bo služila kot tedenski opomnik, kaj pomeni biti “luč sveta” (Matej 5:14) v poslovnem svetu. Lahko bi rekli, da je poslanstvo Ponedeljkove mane povzeto v Psalmu 96:3, ki pravi: “Pripovedujte med narodi o njegovi slavi, med vsemi ljudstvi o njegovih čudovitih delih!” 

V naslednjih 12 mesecih nameravamo še naprej obravnavati resnična, vsakdanja vprašanja iz poslovnega in poklicnega sveta ter prikazovati praktični pomen in uporabo svetopisemskih naukov za te teme. Tukaj je kratek pregled tega, kaj nam Sveto pismo pravi o delu v poslovnem svetu 21. stoletja, ne glede na jezik in kulturo. Za nekatere od nas bodo to nove informacije, drugim pa bodo služile kot koristen opomnik: 

Bog nas je postavil tja, kjer smo, da bi Mu služili. Na svoje delo običajno gledamo z vidika pričakovanj svojih šefov, strank ali delničarjev v podjetju. Upoštevati jih moramo, vendar Sveto pismo pravi, da smo poklicani še višje: “Kar koli že delate, delajte iz srca, kot da delate za Gospoda, ne za ljudi, saj veste, da boste v povračilo prejeli dediščino od Gospoda. Služíte Gospodu Kristusu” (Kološanom 3:23-24). 

Poklicani smo, da svoje delo opravljamo v soglasju z Bogom. Ko se nam včasih zgodi, da se sprašujemo, kaj Bog počne v svetu, nas Sveto pismo opominja, da smo poklicani, da nudimo svoj čas, talente, izkušnje in strokovno znanje za sodelovanje pri stvareh, ki jih počne On. “Božja sodelavca sva, vi pa ste Božja njiva in Božja zgradba” (1 Korinčanom 3:9). 

Odgovorni smo, da predstavljamo Boga tam, kjer delamo. Tako kot lahko nekdo predstavlja svojo državo kot ambasador v drugi državi, smo tudi mi poklicani, da smo ambasadorji – za Boga. “Zavoljo Kristusa smo torej poslani, po nas vas kliče Bog. Zavoljo Kristusa vas prosimo, spravite se z Bogom” (2 Korinčanom 5:20). 

Odražati moramo razliko, ki jo Bog ustvarja v naših življenjih. Če Bog spreminja naša življenja, se mora to odražati navzven, tako v naših stališčih kot tudi dejanjih. Znani bi morali biti kot ljudje poštenosti, odličnosti, ljubezni, veselja, potrpežljivosti, prijaznosti in samoobvladovanja, kar so nekatere od številnih Božjih lastnosti. “Pravičnost varuje pot popolnega, krivičnost pokončuje grešnika” (Pregovori 13:6). 

O avtorju
© 2024. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com. 

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž. 

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected] 

Vprašanja za diskusijo in razmislek 

  1. Kako dolgo že berete ponedeljkovo mano? Kakšen vpliv ima na vaše življenje? Ali je vplivala na to, da si prizadevate biti zvestejši Božji služabnik na delovnem mestu? 
  2. Kakšne primerjave ali razlike najdete med nauki in načeli, predstavljenimi v tej tedenski meditaciji za delovno okolje, ki jo imenujemo Ponedeljkova mana, in načeli in praksami, ki jih dosledno opažate v poslovnem svetu 21. stoletja? 
  3. Kaj vam pomeni spoznanje oziroma razmišljanje, da ste bili postavljeni na delovno mesto, ki ga imate ta trenutek, da bi služili Bogu? Ali sploh verjamete, da je to res? Zakaj ali zakaj ne? 
  4. V 5. poglavju Matejevega evangelija je Jezus Kristus svojim učencem dejal, da so “luč sveta” in “sol zemlje”. Kaj to po vašem mnenju pomeni – kako naj bi bilo to videti – ko vsakodnevno opravljamo svoje vloge in izpolnjujemo odgovornosti na delovnem mestu? 

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih iz starozavezne svetopisemske knjige Pregovorov (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate) Pregovori 1:7; 4:23; 6:20-23; 13:9; 14:16; 16:3; 21:2; 21:5; 22:4; 22:29; 25:13 

Izziv 

Dejavno živeti svojo vero v Jezusa Kristusa je izziv ne glede na to, v kakšnem okolju delamo in živimo. V pomoč nam je, če imamo enega ali več somišljenikov, pri katerih lahko najdemo podporo, spodbudo in po potrebi tudi opomin. Pregovori 27:17 pravijo: “Železo se brusi z železom, človek brusi svojega bližnjega.” Ta teden molite o tem, kdo bi lahko bila ta oseba (ali osebe) za vas. Če tak odnos že imate, razmislite, kako bi ga kot “Kristusovi ambasadorji” še učinkoviteje izkoristili. 

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!