Avtor: Robert J. Tamasy – Kakšno leto je za nami! Poročilom o koronavirusu/COVID-19 ni bilo ne konca ne kraja, vpliv pandemije po vsem svetu pa je bil drugačen od vsega, kar smo doslej doživeli. Šlo je celo tako daleč, da so nekateri najvišji državni voditelji opozarjali, da je treba “odpovedati Božič”. Vse to v imenu “zaustavitve širjenja virusa”. Motnje v dobavnih verigah za prevoz blaga iz ene regije ali države v drugo so povzročile veliko zaskrbljenost, da blago za darila in praznovanja morda ne bo na voljo.

To me spominja na otroško knjigo Dr. Seussa z naslovom Kako je Grinch ukradel Božič. Vprašanje je, ali je Božič res mogoče odpovedati? Ali lahko nekdo “ukrade” Božič, ne glede na to, kakšne nagibe ali namene ima? Menim, da je odgovor odvisen od tega, kateri Božič imamo v mislih.

Če gre za Božič, ki ga trgovci na drobno pričakujejo vse leto in ki v veliki meri določa, ali bodo podjetja koledarsko leto zaključila s “plusom” ali z “minusom”, potem morda da. Če namreč izdelkov ni na policah trgovin ali pa celo niso na voljo za nakup preko spleta, bo to zagotovo vplivalo na prihodke in poslovni izid. Če pa imamo v mislih pravi Božič, kot je opisan v Svetem pismu, noben vladni voditelj ali oskrbovalna veriga ne more zmotiti ali odpraviti tega posebnega praznovanja.

V Lukovem evangeliju 2:1-40 je opisano rojstvo Jezusa Kristusa, Božjega Sina, in pripoveduje, kako sta se njegova zemeljska mati Marija in njen zaročenec Jožef odpravila iz rodnega Nazareta v Betlehem, kjer so preroki pred stoletji govorili, da se bo rodil Odrešenik. Pripoveduje, kako so angeli oznanili edinstveno, sveto rojstvo nepričakovanemu občinstvu, revnim pastirjem, prvim pričam otroka Kristusa.

Podobno pripoved najdemo v Matejevem evangeliju, začenši z vrstico 1:18 pa do 23. vrstice v 2. poglavju. Govori o tistem, ki ga imenujejo Emanuel, kar pomeni “Bog z nami”. V tej pripovedi najdemo skupino modrecev, ki so potovali od daleč, da bi doživeli izpolnitev starodavne prerokbe, in zlobnega kralja Heroda, ki se je bal, da ga bo ta otrok nekega dne odstavil s prestola.

Najbolj prepričljive besede o utelešenju Jezusa Kristusa pa najdemo v uvodnem poglavju Janezovega evangelija: “V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela” (Janez 1:1-5).

Ta izjava je enako resnična danes, kot je bila takrat. V tem prazničnem času pogosto slišimo ljudi – od pridigarjev do komentatorjev novic, od politikov do zvezdnikov zabavne industrije – ki premišljujejo in podajajo najrazličnejša mnenja o “pravem pomenu Božiča”. Če pa verjamemo zgoraj navedenim pričevanjem in drugim odlomkom iz Svetega pisma, pravi pomen Božiča ni stvar izbire ali preference. Je preprost, a globok: Bog je postal človek in oblekel človeško meso, da bi premagal tisto eno težavo, za katero ni človeškega zdravila – težavo greha.

Kot je zapisano v Janezovem evangeliju 1:14: “In Beseda je postala meso in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice.” Rezultat je bil največji možni dar: “Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime” (Janez 1:12).

O avtorju
© 2021. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako je pandemija vplivala na vaše načrte, pa tudi na vaše dojemanje letošnjega Božiča?
  2. Kakšne so vaše misli oziroma odziv, ko slišite koga govoriti o tem, da je treba “odpovedati Božič” v imenu javnega zdravja in varnosti?
  3. Če bi vas kdo vprašal, kako bi izrazili ali opredelili “pravi pomen Božiča”? Ali je možno, da ima Božič več kot samo en pomen? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Ali menite, da obstaja možnost, da so pandemske omejitve in napovedano pomanjkanje izdelkov, namenjenih božičnemu obdarovanju, pravzaprav dobra stvar? Pojasnite svoj odgovor.

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Janez 3:3-8; 3:16-18; Rimljanom 3:23; 3:5-8; 6:23; Efežanom 2:8-9; 2 Timoteju 3:16

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!