Avtor: Rick Boxx – Pred leti sem na letu v Južno Afriko spoznal mlado žensko z imenom Emma. Takrat je bila organizatorka prireditev in je navdušeno govorila o svoji karieri, čeprav ni bila prepričana, kam jo bo pripeljala. Rad se srečujem z ljudmi, ki so navdušeni nad svojim delom in poklicem.

Nedavno sem njeno ime opazil na spletnem omrežju LinkedIn. Iz njenega profila sem razbral, da je zdaj podpredsednica marketinga v pomembnem mednarodnem podjetju na Kitajskem. Ko sem ji poslal sporočilo, v katerem sem ji čestital, se je odzvala in mi povedala, da je pred petimi leti začutila, da bo Bog uporabil njeno kariero “za služenje kraljem”, če mu bo zaupala.

Domnevam, da se je sklicevala na svetopisemsko vrstico, ki pravi: “Si videl človeka, ki je bil spreten pri svojem delu? Pred kralji bo stal, ne bo stal pred mračnjaki” (Pregovori 22:29). Bog je očitno poskrbel, da so se te besede uresničile. Emma ima zdaj ključno in vplivno vlogo v državi z mnogimi milijoni ljudi, ki nujno potrebujejo upanje Jezusa Kristusa.

Kako bo Bog Emmo uporabil na tem položaju, bomo še videli, vendar ji je očitno odprl priložnosti, da ne le dobro opravlja svoje delo, ampak da tudi služi kot njegova predstavnica, kot je zapisano v 2 Pismu Korinčanom 5:20: “Zavoljo Kristusa smo torej poslani, po nas vas kliče Bog. Zavoljo Kristusa vas prosimo, spravite se z Bogom.”

Ne glede na to, ali začenjamo novo službo ali ostajamo v službi, ki jo imamo že nekaj časa, smo nagnjeni k temu, da jo obravnavamo kot sredstvo za plačevanje finančnih obveznosti in nakup stvari, ki si jih želimo. Toda Bog gleda na naše poklice – celo na našo kariero – veliko širše. So pomemben del naše “poklicanosti”, torej tega, kar Gospod želi, da počnemo v času, ko smo na Zemlji in sodelujemo v njegovih božanskih namenih.

Odličen primer tega najdemo v starozavezni knjigi o Esteri. Estera, znana tudi kot Hadasa, je bila lepa mlada judovska ženska, ki je bila preko niza dogodkov pripeljana v harem perzijskega in medijskega kralja Ahasverja. Postala je Ahasverjeva ljubljenka in s tem prihodnja kraljica.

Njen bratranec Mordohaj je izvedel za zaroto enega od Ahasverjevih podrejenih, ki je želel uničiti vse Jude v tej regiji. Ker je Estera postala “insajderka” na kraljevem dvoru, jo je Mordohaj prosil, naj posreduje v imenu svojih judovskih sodržavljanov. Razumel je, da bi s svojim položajem lahko imela edinstven vpliv na kralja Ahasverja, da bi tako ali drugače spremenil svoj strašni odlok.

Estera je sprva oklevala, saj je vedela, da bi bilo njeno življenje v nevarnosti, če bi se Ahasverju približala s katero koli zadevo, ne da bi bila k temu povabljena. Potem pa jo je Mordohaj izzval z vprašanjem: “Kdo ve, če nisi prav za čas, kakršen je zdaj, prišla do kraljevskega dostojanstva?” (Estera 4:14). V nadaljevanju zgodbe je kralj res prisluhnil Esteri in našel se je način, kako premagati ta morilski načrt.

Na srečo se večini od nas ni treba bati “smrtne obsodbe”, če se obračamo na odgovorne osebe na delovnem mestu. Vendar pa Bog svoje ljudi pogosto postavi v okoliščine, v katerih so lahko – tako kot Emma – Njegovi predstavniki in prinašajo ljudem odrešenje. Nikoli ne podcenjujte, kaj lahko stori Gospod: tudi skromne začetke lahko spremeni v neverjetne priložnosti. Zato molite in Ga poslušajte ter mu zaupajte za rezultate.

O avtorju
Vse pravice pridržane 2022, Unconventional Business Network (UBN). Prirejeno z dovoljenjem iz publikacije “UBN Integrity Moments”, “Trenutki za integriteto”, ki je komentar na teme vere v delovnem okolju. Če želite prejemati to publikacijo, obiščite www.unconventionalbusiness.org. UBN je organizacija, ki služi mednarodni skupnosti malih podjetnikov.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi odgovorili, če bi vas kdo vprašal, zakaj opravljate delo, ki ga opravljate?
  2. Ali ste pred branjem te meditacije poznali svetopisemski odlomek, ki pravi, da bodo ljudje, ki so marljivi in zvesti pri svojem delu, “služili pred kralji”? Ali verjamete, da je ta obljuba resnična? Zakaj ali zakaj ne?
  3. Kako lahko po vašem mnenju verni ljudje pozitivno vplivajo tudi v delovnih okoljih, kjer svetopisemskih načel ne upoštevajo oziroma jih celo obravnavajo skeptično?
  4. Navedeni odlomek iz Esterine knjige ponuja misel, da je Bog dejavno vpleten v sodobno delovno okolje in se posebej, neposredno zanima za svoje privržence, ki jih je tja postavil. Kakšen je vaš odziv na to misel?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

2 Mojzes 30:8-9; Jozue 1:8; Pregovori 21:5; 1 Korinčanom 15:58; Kološanom 3:17; 3:23-24

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!