Avtor: Robert J. Tamasy – Mnogi uspešni ljudje se veselijo, ko lahko vidijo in ocenijo, kaj je bilo doseženo pod njihovim vodstvom. “Brez tebe ne bi šlo!” in podobne pripombe lahko poščegetajo naš ponos, ko poudarjajo naš pomen za poslanstvo podjetja ali organizacije. Težava pa je tale: čeprav se nam zdi, da smo nepogrešljivi, bo prišel čas, ko ne bomo mogli nadaljevati z delom – bodisi zaradi napredovanja, nove zaposlitve, upokojitve ali celo smrti. Kdo bo takrat opravljal delo, če je še vedno vredno opravljanja?

Poznal sem vodje podjetij, ki so bili v svojem podjetju tako nepogrešljivi, da po njihovem odhodu dela ni bilo mogoče nadaljevati. Bili so kot spodnja karta v hišici iz kart – ko so bili odstranjeni, se je “hiša” sesula. Niso imeli uresničljivega načrta za nasledstvo.

Neki moj prijatelj je pogosto dejal, da je največji preizkus učinkovitega vodenja to, kaj se zgodi, ko vodje ni več. V svoji knjigi Good to Great: Why Some Companies Make the Leap… and Others Don’t (Od dobrega k odličnemu: Zakaj nekaterim družbam uspe, drugim pa ne) James C. Collins raziskuje značilnosti podjetij, ki niso le dobra, ampak odlična. Čeprav si je njegova raziskovalna skupina prizadevala prepoznati dejavnike, ki ne bi vključevali najvišjega kadra, je ugotovila, da vodilnega osebja ni mogoče zanemariti. Vendar ne iz razlogov, ki bi jih morda pričakovali.

Collins je zapisal: “Vodje, ki so svoje družbe popeljali od dobrega k odličnemu, nikoli niso želeli postati veliki heroji. Nikoli si niso prizadevali, da bi jih ljudje častili ali da bi postali nedosegljivi idoli. Bili so na pogled običajni ljudje, ki so tiho dosegali izjemne rezultate.” Ti voditelji so imeli veliko vizijo in odločnost, hkrati pa so bili hitri v  prepoznavanju individualnih talentov in so delegirali odgovornost drugim ter jim s tem omogočili, da se odlikujejo.

Skozi vso zgodovino vidimo primere – tako dobre kot slabe – voditeljev, ki so razumeli ali pa prezrli, kako pomembno je imeti načrt za nasledstvo. Sveto pismo ni nobena izjema. V Stari zavezi je Bog izbral Mojzesa, da bi Izraelce iz egiptovskega ujetništva popeljal v obljubljeno deželo. Ko pa se je njihovo popotovanje bližalo koncu, je Mojzes voditeljsko palico predal Jozuetu. “Nunov sin Józue pa je bil napolnjen z duhom modrosti, kajti Mojzes je položil roke nanj. In Izraelovi sinovi so ga poslušali in delali, kakor je Gospod zapovedal Mojzesu” (5 Mojzes 34:9).

Prerok Elija je storil veliko čudežev – Bog ga je uporabil za spopad s kraljem Ahabom in stotinami lažnih prerokov poganskih bogov. Ko pa se je njegov čas služenja bližal koncu, je veliko časa posvetil pripravi svojega naslednika Elizeja. Ko je Bog vzel Elija v nebesa, je bil Elizej pripravljen prevzeti odgovornost preroka. “Pobral je Elijev plašč, ki je zdrknil z njega, se vrnil in obstal na bregu Jordana” (2 Kralji 2:13).

Jezus Kristus je najboljši primer voditelja z jasnim “načrtom za nasledstvo”. Po Svojem vstajenju je z učenci, ki jih je pred tem tri leta pripravljal, preživel še dodatnih 40 dni, 24 ur na dan. Nato je Jezus, preden se je povzpel v nebesa, svoje delo zaupal svojim najbližjim privržencem: “Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal” (Matej 28:19-20).

Tudi delo, ki ga vi opravljate vsak dan, je pomembno – in upam, da ste odločeni, da ga boste opravljali kar se da vestno. Toda prišel bo dan, ko vas ne bo več, da bi opravljali to delo. Kdo vas bo nasledil?

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija),Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Ali veste, če je bil v vašem podjetju ali organizaciji izdelan uradni načrt nasledstva za zamenjavo najvišjih vodij, če ti ne bi bili več na voljo ali ne bi mogli opravljati svojega dela? Če da, kaj menite, kako bo to potekalo? Če ne, do kakšnih težav bi utegnilo priti v prihodnosti?
  2. Ali se strinjate z oceno, da resnično veliki vodje niso tisti, ki želijo opozoriti nase, temveč so “na pogled običajni ljudje, ki tiho dosegajo izjemne rezultate”? Pojasnite svoj odgovor.
  3. Če bi danes zapustili svoje delovno mesto – iz katerega koli razloga – ali ste prepričani, da je nekdo ustrezno pripravljen, da nadaljuje delo, ki ste ga opravljali vi? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Kakšen vpliv lahko ima ponos ali egocentričnost na to, da se nekdo odloči ne vlagati časa in energije v pripravo morebitnih naslednikov? Kako lahko to, da tega ne stori, škoduje splošnemu poslanstvu podjetja?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko s klikom na naslednje vrstice preberete vse naštete citate)
Pregovori 28:2; Apd 1:8; 2 Timoteju 2:2; Filipljanom 2:12-18; 3:17; 1 Peter 2:20-21

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!