Avtor: Jim Mathis – Ko sem pred kratkim slišal za človeka, ki je na loteriji zadel izjemno visoko vsoto ene milijarde dolarjev, sem se spraševal: “Kako dolgo bo ta človek srečen?” Ali mu bo osupljiva resničnost tega, kako obvladovati novo življenje, prinašala srečo, ali pa mu bo naložila težko breme odgovornosti in globokih sprememb?

Ljudje z omejenimi finančnimi sredstvi na splošno mislijo, da denar lahko prinese srečo. Mnogi pa so ugotovili, da velika količina denarja lahko olajša nekatere plati njihovega življenja, ampak občutek večje sreče ni vedno posledica povečanega stanja na računu.

Raziskave so pokazale, da po tem, ko so pokrite osnovne življenjske potrebe, obstaja neka optimalna finančna stopnja, na kateri sreča doseže vrhunec. Pod to idealno stopnjo denarnih sredstev bi malo več denarja olajšalo stres in prineslo malo več zadovoljstva. Dohodki nad tem zneskom pa ne zajamčijo povečane sreče. Pogosto imajo celo nasproten učinek.

Kupovanje in posedovanje stvari – kot so oblačila, večja hiša ali zbirka luksuznih avtomobilov – ne prinaša sreče, so pokazale študije. Namesto tega lahko pomnožijo stres, ki smo mu izpostavljeni – zaradi nezaželenih odgovornosti, stroškov vzdrževanja, celo skrbi, da jih bomo izgubili oz. da jih moramo zaščititi pred škodo. V mnogih primerih lahko rečemo, da “manj je več”. Starozavezni pisec se je dobro izrazil: “Kjer se množi imetje, se množijo tisti, ki ga uživajo: kakšen dobiček ima njegov lastnik, razen da ga je videl na svoje oči?” (Pridigar 5:10).

Kar pa denar lahko kupi, je možnost izbire. Omogoča nam, da prepoznamo, kaj nam resnično prinaša srečo, skupaj z upanjem, da bomo to res dosegli. Za mnoge ljudi je denar najbolje uporabljen na potovanja in izkušnje, ki jih delijo z drugimi. Počitnice, načrtovanje potovanja, odmik od vsakodnevne rutine imajo lahko zelo blagodejen učinek na naše duševno stanje. Prav tako lahko priložnosti za čas z ljudmi, ki jih imamo najrajši, in dejavnosti, ki ustvarjajo čudovite spomine, prinašajo mnogo sreče.

Denar lahko “kupi” tudi čas: če plačamo ljudi, da za nas opravijo zamudna opravila, v katerih ne uživamo oz. ki nam ne gredo dobro od rok, to lahko prinese srečo, saj nas osvobodi teh odgovornosti. Če na primer nekdo drug namesto nas pokosi travo, nam to lahko “kupi” čas in tako poveča našo srečo, ker lahko svoj čas porabimo za stvari, v katerih bolj uživamo. Modro je, da denar porabimo za nakup časa: čas s prijatelji, čas za uživanje v hobijih in čas za stvari, ki jih resnično želimo delati.

V eni Svojih pridig je Jezus Kristus svaril: “Ne nabirajte si zakladov na zemlji, kjer uničujeta molj in rja in kjer tatovi vlamljajo in kradejo; nabirajte pa si zaklade v nebesih, kjer jih ne uničujeta ne molj ne rja in kjer tatovi ne vlamljajo in ne kradejo. Kjer je namreč tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce” (Matej 6:19-21).

Ko je pisal svojemu varovancu Timoteju, je apostol Pavel poudaril še en vir bogastva, ki ga ne moremo meriti z bančnim računom ali investicijskim portfeljem: “Bogatašem tega sveta naročaj, naj se ne prevzamejo in naj ne naslanjajo svojega upanja na nezanesljivost bogastva, temveč na Boga, ki nam obilno daje vsega v uživanje. Dobrodelni naj bodo in naj se bogatijo z dobrimi deli, naj bodo radodarni, naj z drugimi delijo to, kar imajo. Tako si bodo nabrali zaklad, ki bo dober temelj za prihodnost. Tako bodo dosegli resnično življenje” (1 Timoteju 6:17-19). V tej izjavi je mnogo modrosti!

O avtorju
Jim Mathis je pisec, fotograf in lastnik majhnega podjetja v Overland Parku, Kansas. Njegova najnovejša knjiga je Kamela in igla – kristjan razmišlja o bogastvu in denarju. V preteklosti je bil izvršni direktor organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija v Kansas Cityju, Kansas, in Kansas Cityju, Missouri.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kaj menite vi, ali lahko denar kupi srečo? Če da, na kakšne načine? Kaj so nekatere stvari, ki jih ni možno pridobiti z denarjem?
  2. Večina od nas je v večji ali manjši meri navezana na materialne stvari – oblačila, avtomobile, nove tehnološke naprave, kot so televizorji, računalniki in pametni telefoni. Do kakšnih problemov lahko pride, če si preveč intenzivno prizadevamo za take stvari?
  3. Kakšen je vaš odziv na zamisel, da uporabljamo denar za “kupovanje” časa? Se vam to zdi smiselno? Zakaj ali zakaj ne?
  4. Kako nam lahko radodarnost in pripravljenost deliti svoja finančna in materialna sredstva prinese srečo in izpolnitev?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, preberite naslednje odstavke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Pregovori 11:24-28; 15:16; 18:11; 23:4-5; 28:22; Matej 6:24-34; 2 Korinčanom 9:6-11

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!