Avtor: Jim Langley – S čim se ukvarjate, kar vam prinaša veliko veselje? Vam vaše delo ali druge dejavnosti, s katerimi se redno ukvarjate, prinašajo občutek zadovoljstva? Iz lastne izkušnje vam lahko povem, da ni nič bolj razveseljivega od zavesti, da živimo v Božji volji in da s sposobnostmi in darovi, ki nam jih je dal, delamo to, kar želi, da počnemo.

Nikoli ne bom pozabil dneva, ko sem prvič videl film “Ognjene kočije”. Postal je eden mojih najljubših športnih filmov vseh časov, hkrati pa je to film, ki dokumentira življenje dveh različnih osebnosti iz resničnega življenja. Harold Abrahams je bil angleški Jud, ki je študiral na univerzi v Cambridgeu in je bil leta 1924 najhitrejši sprinter na svetu, Eric Liddell pa je bil Škot, predan kristjan in največji Abrahamsov tekmec na olimpijskih igrah, ki so leta 1924 potekale v Parizu v Franciji.

Abrahamsa je gnala potreba doseči uspeh, Liddella pa je motiviralo služenje in čaščenje Gospoda pri vsem, kar je počel. Liddell se je zavedal, da je poklican kot misijonar na Kitajsko, vendar je bil istočasno trdno prepričan, da Bog želi, da tekmuje na olimpijskih igrah. Leta pozneje so po njegovi smrti na Kitajskem v njegovem osebnem dnevniku našli te besede: “Verjamem, da me je Bog ustvaril z določenim namenom, vendar me je ustvaril tudi hitrega. In ko tečem, čutim njegovo zadovoljstvo.” Te nepozabne besede je izrekel igralec, ki je Liddella upodobil v filmu Ognjene kočije.

Ko sem si s sodelavcem prvič ogledal ta film, še nisem bil kristjan, vendar se me je Liddellova zgodba močno dotaknila. Mislim, da je bil to eden od dejavnikov, ki so prispevali k temu, da sem se tri leta pozneje zavezal veri. Kot športnik sem se lahko poistovetil s tekmovanjem med tema dvema moškima. Pravzaprav sem se takoj po ogledu filma začel ukvarjati z rekreativnim tekom. Film me je spodbudil, da sem med tekom vsaj poskušal občutiti Božje zadovoljstvo.

Danes čutim Njegovo zadovoljstvo v mnogočem, kar počnem – in v človeku, kakršen sem postal, ker hodim s Kristusom. Ne glede na to, ali se ukvarjam s strankami v svojem zavarovalniškem poklicu, igram golf, pišem ali se srečujem s človekom, ki sem mu mentor, čutim Božje zadovoljstvo pri opravljanju nalog in izkoriščanju priložnosti, ki jih postavlja pred mene. To pravim s ponižnostjo, ker vem, da je veliko drugih, ki prav tako čutijo njegovo zadovoljstvo v vsakdanjem življenju. V središču mojega življenja sta zdaj Kristus in Njegov Duh, ki me vodita skozi vsak dan. Se lahko s tem poistovetite? Ali čutite Njegovo zadovoljstvo?

Oglejmo si to misel skozi Jezusove besede in besede njegovih učencev. Ob koncu Jezusove velikoduhovniške molitve, ki jo najdemo v Janezovem evangeliju, vidimo, da je za nas Očetu v nebesih izrekel te besede: “In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih in bom jaz v njih” (Janez 17:26). Ta ljubezen in veselje se lahko izrazita v Njegovem zadovoljstvu, ko vsak dan zaupamo Kristusu in mu sledimo v svojem življenju.

V Pismu Filipljanom 3:7-9 apostol Pavel izjavlja: “Toda kar je bilo zame dobiček, to sem zaradi Kristusa začel imeti za izgubo. Še več, za izgubo imam vse zaradi vzvišenosti spoznanja Kristusa Jezusa, mojega Gospoda. Zaradi njega sem zavrgel vse in imam vse za smeti, da bi bil Kristus moj dobiček in da bi se znašel v njem, in to ne s svojo pravičnostjo, ki izvira iz postave, ampak s pravičnostjo, ki je po veri v Kristusa, se pravi s pravičnostjo, ki je iz Boga in sloni na veri.” Iz njegovih spisov je razvidno, da je Pavel resnično doživljal Božje zadovoljstvo tudi v preizkušnjah in težkih okoliščinah.

Naj vas neposredno vprašam: Ali v svojem življenju čutite Njegovo zadovoljstvo? Če ne, ali bi si to želeli? Na voljo je vsem, ki v ponižnosti in kesanju pridejo h Kristusu ter mu zaupajo kot Odrešeniku in Gospodu!

O avtorju
© 2021, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Kako bi opredelili “užitek”? Kaj bi na podlagi tega, kar vidimo na televiziji, v filmih, celo v revijah in na internetu, rekli, da je prevladujoče mnenje v naši kulturi o tem, kaj pomeni doživljati užitek?
  2. Katere vrste stvari vam v življenju prinašajo užitek? Navedite primer ali dva.
  3. Ne glede na to, ali poznate “Ognjene kočije” ali ne, film prikazuje človeka, ki predano sledi svojemu Bogu – in si prizadeva za priložnosti, da bi kar se da povečal svoje športne sposobnosti. V filmu Eric Liddell pravi: “Ko tečem, čutim Božje zadovoljstvo.” Vam je to na kakršen koli način blizu? Pojasnite svoj odgovor.
  4. Velik del običajnega delovnega dneva je dolgočasen, enoličen ali nas celo iritira. Kaj menite, kako je v takšnih okoliščinah mogoče “čutiti Božje zadovoljstvo”?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma na to temo preberite naslednje odlomke (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Matej 7:21-23; Efežanom 1:5-10; 2 Timoteju 1:11-12; Jakob 1:25-27; 1 Janez 2:4-6

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!