O Alpha tečaju

Edvard Pukšič o tečaju v Mariboru:

Včasih se mora nekaj zgoditi, da te premakne, preusmeri, da ti pokaže tvoje védenje v drugi luči; da izkušnjo postavi na drugo podstat, da jo jemlješ drugače in jo drugače uporabiš.

Pri meni se je to zgodilo na tečaju Alpha na delovnem mestu, vodenih prvih korakih v krščanstvo.

Z Bogom in molitvijo se srečujem od otroštva… Življenje, tisto vsakdanje, nam obrača dva obraza, in tisti, mračnejši, me je največkrat povezal z vero, molitvijo in Gospodom. Molitve ob smrtih in pogrebih so bile vedno polne solza in bolečine. Maše ob nedeljah so bile stroge in polne discipline: ne obračaj se, molči, ne govori, molči kot miš … Pa verouk, tisto tradicionalno srečanje osnovnošolcev z vero, prav tako poln discipline, reda, tišine in zgolj odgovorov na vprašanja. Nič sproščenosti, pogovora o nejasnem in nedoumljivem, nič radoživosti in smeha, nič veselja.

Srečanja z Gospodom so bila tiha, v glavnem polna žalosti, toga in brez življenja!

Prav tako priprave na birmo in birma sama. Mnogo naučenih stavkov, od začetka do vejice, od vejice do pike. Protokol, dril, stanje v vrsti, koraki v vrsti, predpisana obleka in obnašanje. Togo in brez življenja!

Nato v zrelih letih pride Alpha in spoznanja srca in razuma, odpiranje duha! V vedrem krogu, ob pesmi, soku in prigrizku, ob cvetju in okusnem pecivu sester na druženjih, ob sproščenem kramljanju, ob vprašanjih in odgovorih, ob pomislekih, ki so hitro razjasnjeni, ob DVD-jih, ob glasbi. Vodilo je Sveto pismo, ki utirja pot v nov miselni svet, v nove dimenzije razmišljanja, v drugačno življenje – polno, bogato, ki daje upanje in – veselje.

Alpha je bila tisto, kar se je moralo zgoditi, da me je premaknilo in preusmerilo. Sveti Duh je vedno tu, z njim Gospod. Jezus je tvoj Prijatelj in Zaščitnik, vedno s tabo. Vedno se lahko obrneš Nanj in se pogovarjaš z Njim. Obrisal ti bo solze žalosti in pomnožil veselje. Nisi sam, nikoli; vedno se imaš kam zateči, vedno je Pot. Vedno je Pot. Spoznal sem jo na druženjih na Alphi. Sproščeno in veselo, kot je vesela novica, Evangelij.

Nič več togo in brez življenja. Sem lahko vesel in kristjan! Torej vesel kristjan!

In še drugi obiskovalci:

Alpha je zabava… Alpha je dobra pogostitev… Alpha je smeh in sproščeno vzdušje… Alpha so rože, čudovita dekoracija, izvrstno pecivo… Alpha je nekaj, kar sem vse življenje iskal… Alpha me izpolnjuje… Alpha mi daje številne odgovore o meni samem…. Sem dobrodošel, pa če sem odprt ali zaprt! Alpha je odgovor….Alpha je sprostitev… Alpha so ljudje dobre volje… Alpha vikend – špica… Alpha me navdušuje…