Avtor: Jim Langley – Ste opazili, kako enostavno je osredotočati se na stiske in težave, ki nas te dni obkrožajo? Mnogi so izgubili stik z resničnostjo, ker se žal spopadajo z omejenimi priložnostmi za druženje in normalno življenje. Predlagam, da namesto tega raje vsi ravnamo modro in se soočimo s strahom ter osredotočimo na vero!

To se utegne mnogim zdeti drastičen korak, vem pa, da deluje zame. Ti mučni časi zahtevajo drastične ukrepe, če želimo preživeti to novo resničnost. Zdi se, da je toliko stvari ušlo izpod nadzora, in prav lahko se nam zgodi, da nas preplavijo valovi negotovosti.

Kot lastnik podjetja, ki velja za organizacijo ključnega pomena, imam privilegij, da ne le delam v pisarni šest dni na teden, ampak se tudi srečujem s strankami preko telefona, elektronske pošte in srečanj na Zoomu. Moje stranke me potrebujejo in jaz potrebujem njih; imel sem priložnosti za spodbujanje mnogih, ko se vsi spoprijemamo s trenutno krizo.

To me spominja na znano svetopisemsko zgodbo, ki jo najdemo v Mateju 14:22-36, v kateri je Jezus poslal Svoje učence na drugo stran jezera, medtem ko se je sam povzpel na goro, da bi molil. To je bil večer po dnevu, ko je nahranil 5000 ljudi samo s petimi hlebci kruha in dvema ribama. Zgodaj naslednje jutro se je Jezus približal svojim učencem na zelo nenavaden način: hodil je po vodi. Ko so Ga prvič zagledali, so se zelo ustrašili in zavpili od strahu, misleč, da vidijo prikazen.

“Jezus pa jim je takoj rekel: »Bodite pogumni! Jaz sem. Ne bojte se!« Peter mu je odgovoril in rekel: »Gospod, če si ti, mi ukaži, da pridem po vodi k tebi.« On mu je dejal: »Pridi!« In Peter je stopil iz čolna, hodil po vodi in šel k Jezusu. Ko pa je videl, da je veter močan, se je zbal. Začel se je potapljati in je zavpil: »Gospod, reši me!« Jezus je takoj iztegnil roko, ga prijel in mu dejal: »Malovernež, zakaj si podvomil?« In ko sta stopila v čoln, je veter ponehal” (Matej 14:27-32).

Podobno kot apostol Peter, če se osredotočamo na turbulenco okoli nas, se tudi mi lahko pogreznemo v depresijo in obup. Ampak poglejte, kako se je odzval Peter, ko se je začel utapljati. Hitro je zavpil: “Gospod, reši me!” In Jezus je storil točno to. Stegnil je roko in rešil Petra iz valov. Peter je vedel, da nujno potrebuje pomoč, sicer se bo utopil. Enako kot pri Petru je Jezus na razpolago tudi nam in čaka na naše klice za pomoč.

Psalm 46:1-3 se začne takole: “Bog nam je zatočišče in moč, pomoč v stiskah, vedno navzoča. Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja in se gore majejo v osrčju morja; najsi hrumijo in se penijo njegove vode, najsi se tresejo gore ob njegovem vzdigovanju”.

Psalmi so polni zagotovil, da nam bo Gospod na razpolago v težkih časih. Poslušajte te besede apostola, ki jih najdemo v 1 Petrovem pismu 5:6-7: “Ponižajte se pod močno Božjo roko, da vas ob svojem času poviša. Vso svojo skrb vrzite nanj, saj on skrbi za vas”.

Peter je vedel iz lastne izkušnje, da ga bo njegov Gospod dvignil v trenutku stiske. Jezus je na razpolago vsem, ki zaupajo Vanj. Če niste prepričani v moč Svetega duha in vam manjka vere, o kateri smo govorili, prosim razmislite o tem, da storite pogumen korak v veri in se v teh težavnih časih vržete v Njegovo naročje. Preprosto priznajte svojo grešno naravo, bodite pripravljeni obrniti se stran od svojih grešnih poti in Ga prosite, da vas sprejme v svojo družino vernikov. Po tem, ko ste storili to preprosto dejanje, se lahko soočite s strahom in se osredotočite na vero!

O avtorju
© 2021, vse pravice pridržane. Jim Langley piše že več kot 30 let ob svoji zaposlitvi kot zavarovalni agent. V zadnjih letih je svojo strast usmeril v pisanje o svojem osebnem odnosu z Bogom. Njegov cilj je spodbuditi še druge, da se Mu približajo. Je dolgoletni član organizacije CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), članke z naslovom “Fourth Quarter Strategies” (Strategije četrte četrtine) pa je začel pisati leta 2014.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. V tem dolgem obdobju izzivov, ki so ga povzročili ne le pandemija, ampak tudi socialni nemiri in mnogi drugi nepričakovani dogodki, kaj je vaša največja bojazen?
  2. Ljudje pogosto govorijo o “veri”, njihova dejanja pa izdajajo pomanjkanje prave, zaupljive vere. Kako bi vi opredelili vero, o kakršni govori današnja Ponedeljkova mana?
  3. Ste že slišali zgodbo o Jezusovih učencih, kako so odpluli na jezero pred Njim in Ga nato videli hoditi po vodi proti njim? Kaj menite o Petrovi reakciji? Kaj pravite, kako bi se odzvali vi, če bi bili na njegovem mestu?
  4. Navedeni psalm govori o tem, da je Bog naše “zatočišče in moč, pomoč v stiskah, vedno navzoča”. Vam je to v tolažbo? Zakaj ali zakaj ne? Na kakšne načine bi vam lahko ta odstavek postal bolj pomenljiv?

OPOMBA: Za dodatne misli iz Svetega pisma na to temo razmislite o naslednjih odstavkih: (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 46:1-11; Izaija 40:27-31; Jeremija 29:11-13; 33:2-3; Hebrejcem 12:1-3; 1 Janez 4:16-18

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!