Avtor: Robert J. Tamasy – V poslovnem in poklicnem svetu občudujemo močne in drzne voditelje. Interesne skupine v podjetjih običajno iščejo ponosne in samozavestne posameznike, ki bodo vodili njihove organizacije in katerih pogum, samozavest in odločnost se zdijo neomajni. Jezus Kristus je v svoji Pridigi na gori izjavil: “Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali” (Matej 5:5), vendar upravni odbori podjetij običajno ne želijo takšnih ljudi za vodilne vloge v svojih podjetjih.

Ironično je, da je zlomljenost lastnost, ki pogosto pomaga oblikovati značaj močnih voditeljev – ljudi, ki so se spopadali z velikimi nesrečami, neuspehi in obupom, vendar so vztrajali in se prebili skozi njih ter postali bolj odporni in ponižni ljudje. Zakaj je zlomljenost takšna koristna “dobrina”? Ker pomaga moškim in ženskam voditi s sočutjem, občutljivostjo in razumevanjem. Zaznavajo svoje šibkosti in pomanjkljivosti, kar jim omogoča, da se naučijo zaupati in se zanašati na člane ekipe, ki so jo zbrali okoli sebe.

V zgodnjih letih svoje poslovne kariere, ko sem bil urednik majhnega občinskega časopisa, sem bil pravzaprav deklica za vse in sem skrbel za večino člankov, za poročanje, fotografijo, urejanje in oblikovanje vsake izdaje. Odgovoren sem bil založniku, vendar sem večino uredniškega dela, vključno z odločanjem, opravljal sam. To je bila naporna in pogosto zastrašujoča naloga. Zaradi tega sem naredil kar precej napak.

Kasneje v svoji časopisni karieri sem imel polno uredniško ekipo in sem se lahko zanesel na ustrezno znanje in izkušnje drugih novinarjev in urednikov ter nanje prenesel odgovornosti. V veliko olajšanje mi je bilo sodelovanje z drugimi in izmenjava idej za ustvarjanje najboljšega možnega izdelka.

Tudi izraelski kralj David je v večjem delu svoje vladavine delal sam. Njegovo ljudstvo ga je zelo spoštovalo in se spominjalo njegovih številnih vojnih podvigov. Imel je svetovalce, vendar se je običajno zanašal na lastno presojo – včasih v svojo veliko škodo. Zdi se, da mu je uspeh stopil v glavo.

V 2 Samuelovi knjigi 11 piše, da je David ostal v Jeruzalemu, medtem ko so njegova vojska in voditelji odšli v bitko. Na bližnji strehi je zagledal osupljivo žensko, Batšebo, ki se je kopala, in menil, da ima kot kralj pravico, da poteši svojo spolno željo po njej, kar je povzročilo vrsto hudih posledic.

Šele kasneje, ko je prerok Natan soočil kralja Davida z njegovim grehom, je priznal svoje prestopke in se obrnil k Bogu po odpuščanje. Iz Davidovega kesanja je nastal močan Psalm, v katerem je odkrito priznal svoj greh in prosil Gospoda za obnovo.

Po molitvi: “Izkaži mi milost, o Bog, po svoji dobroti, po obilnosti svojega usmiljenja izbriši moje pregrehe! Popolnoma me operi moje krivde, mojega greha me očisti!” (Psalm 51:3-4), je David izrekel presunljivo prošnjo: “Čisto srce, o Bog, mi ustvari, stanovitnega duha obnovi v moji notranjosti. Ne poženi me izpred svojega obličja, svojega svetega duha ne vzemi od mene. Vrni mi veselje svojega odrešenja, z voljnim duhom me podpiraj” (Psalm 51:12-14).

David je sklenil: “Moja daritev Bogu je potrt duh, potrtega in pobitega srca, o Bog, ne preziraš” (Psalm 51:19). Ko služimo Gospodu, so Mu tudi naša zlomljena in skrušena srca lahko všečna. In posledično nas lahko naredijo boljše in učinkovitejše voditelje.

O avtorju
© 2022. Robert J.Tamasy je napisal knjigi Ambasadorji v poslovnem svetu: trajna zapuščina evangelizacije in učenčevstva v organizaciji CBMC (organizacija, podobna slovenskemu krščanskemu društvu Poslovni tok Slovenija), Poslovanje v najboljšem pomenu besede: Brezčasna modrost iz knjige Pregovorov za današnje delovno okolje, v sodelovanju s Kenom Johnsonom je napisal knjigo Kako živeti življenje s srcem pastirja, skupaj z Davidom A. Stoddardom pa knjigo Mentorstvo s srcem. Vsakih 14 dni objavlja na svojem blogu: www.bobtamasy.blogspot.com.

Prevod: Maja Bilbija, Poslovni tok Slovenija, www.poslovnitok.si
Odgovorna oseba: Prof. dr. mag. Dragica Kisilak, univ.dipl.inž.

Vsa morebitna vprašanja ali želje prosimo pošljite na: [email protected]

Vprašanja za diskusijo in razmislek

  1. Katere lastnosti so po vašem mnenju pomembne za učinkovito vodenje?
  2. Zakaj se zdi zlomljenost malo verjetna lastnost, ko razmišljamo o tem, ali je nekdo usposobljen za vodenje?
  3. Kako bi opredelili zlomljenost, kakor je povezana z razvojem človekovega značaja? Ste kdaj poznali voditelja, ki so ga življenjske izkušnje in boji resnično zlomili, a se je zaradi njih zdel močnejši? Če je tako, to osebo na kratko opišite.
  4. Ponovno preberite molitev iz Psalma 51:12-14. Poskusite jo izraziti s svojimi besedami. Kaj po vašem mnenju pomeni, da Bog v nekom ustvari “čisto srce” in v njem “obnovi stanovitnega duha”? Ali menite, da ima zlomljenost pomembno vlogo v človekovem odnosu z Gospodom? Če je tako, zakaj?

OPOMBA: Če imate Sveto pismo in bi želeli prebrati več o tej temi, razmislite o naslednjih odstavkih (če imate internetno povezavo, lahko – s klikom na spodnje vrstice – preberete vse naštete citate neposredno na biblija.net):

Psalm 26:3; Pregovori 4:23; 16:2; 17:3; 20:9; Janez 15:5; Filipljanom 4:13; 1 Peter 5:5-6

Copyright © Poslovni tok Slovenija – Vse pravice pridržane!